وظایف قانونی افراد مشمول قانون سامانه مودیان مالیاتی
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی، با هدف تحقق یک نظام مالیاتی هوشمند و جامع به جای سیستم مالیات ستانی سنتی، به تصویب رسیده است. این سامانه تحت نظارت سازمان مالیاتی اداره شده و به هر مودی، یک پنل کاربری اختصاص میدهد؛ علاوه بر این، سامانه مودیان قابلیت ارسال صورتحسابهای الکترونیکی را نیز فراهم میکند. با استفاده از این قابلیت، فروشندگان میتوانند فاکتورهای خرید خود را به سامانه ارسال و خریداران نیز این فاکتورها را تایید کنند.
هدف اصلی این سامانه، جلوگیری از جرائم مالی، کاهش تقلبات احتمالی و ممانعت از فرار مالیاتی است. با استفاده از این سامانه، اطلاعات مالیاتی افراد به دقت و صحت لازم جمع آوری میشود تا وضعیت مالی آنها به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد. این اقدامات منجر به بهبود در پایش و اجرای قوانین مالیاتی شده و کمک شایانی به سازمان مالیاتی در راستای بهبود اهداف و وظایف خود خواهد کرد؛ در نتیجه، سامانه مودیان، نهاییترین مرجع برای ثبت، صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی است.
مشمولین قانون سامانه مودیان مالیاتی چه کسانی هستند؟
_ اشخاص حقیقی که در 6 ماه ابتدای سال 1402 (تا پایان شهریور ماه 1402) بیش از 18 میلیارد تومان فروش داشته اند، موظف اند از دی ماه 1402 به بعد صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال نمایند.
_ افراد حقیقی و حقوقی که درآمدی دریافت میکنند که به ازای آن ملزم به پرداخت مالیات هستند؛ مانند درآمدهایی که از اجاره واحدهای مسکونی، فروش کالاها و خدمات، حقوق و دستمزد و ... کسب میکنند.
_ تمام شرکت های حقوقی از جمله شرکت های سهامی خاص وعام، شرکت های تجاری، شرکت های مسئولیت محدود، تعاونی و ...
_ موسسات غیرانتفاعی مانند بنیاد ها و موسسات خیریه
_ مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، تجهیزات پزشکی (بدون توجه به میزان فروش و درآمد)
_ داروخانهها و دامپزشکیها (بدون توجه به میزان فروش و درآمد)
_ کسب و کارها و خدمات حقوقی (بدون توجه به میزان فروش و درآمد)
_ فروشندگان طلا، جواهر و پلاتین
_ فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فرآوری مواد معدنی
فرایند محاسبه و ثبت معاملات در سامانه مودیان مالیاتی چگونه انجام میشود؟
همانطور که گفتیم، افرادی که صاحب کسب و کار خود هستند، باید در سامانه مودیان ثبت نام کرده و تمام تراکنشها و فعالیتهای خرید و فروش خود را در این سامانه ثبت کنند.
در رابطه با این موضوع، دو نوع صاحب کسب و کار وجود دارد:
- صاحبان کسب و کاری که مستقیماً با خریدار نهایی در تعامل نیستند: این افراد تنها موظف اند صورتحسابهای الکترونیکی مربوط به هر تراکنش خود را، در سامانه مودیان بارگذاری کنند. این اقدام، به اداره مالیات کمک میکند تا تمامی معاملات از جمله تراکنشهای خرید و فروش را به صورت صحیح بررسی کرده و مالیاتهای لازم را تعیین کنند.
- صاحبان کسب و کاری که مستقیماً با خریدار نهایی در تعامل هستند: این افراد علاوه بر ارسال صورتحسابهای الکترونیکی خود به سامانه مودیان، موظف اند یک نسخه از آن را نیز به خریدار ارائه دهند؛ بنابراین باید از پایانههای فروشگاهی مانند کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی استفاده کنند تا بتوانند فاکتور خرید را برای خریداران خود صادر کنند. در این صورت، اداره مالیاتی بهتر در جریان تعاملات قرار گرفته و روند کاری، کاملا دقیق و بی نقص خواهد بود.
مودیان متخلف، شامل چه جریمه ای خواهند شد؟
همانطور که اشاره شد، مودیان موظف به رعایت یک سری تکالیف در قبال این سامانه هستند که در صورت تخلف یا عدم رعایت آن ها، با جرائم مختلفی مواجه خواهند شد. در ادامه به برخی از این تخلفات و جرائم مربوطه خواهیم پرداخت.
- عدم عضویت در سامانه مودیان مالیاتی
- عدم ارسال صورتحسابهای الکترونیکی
- عدم ارائه فاکتور چاپی به مشتری
- عدم اعلام شماره حساب بانکی مربوطه سازمان امور مالیاتی
عدم عضویت در سامانه مودیان مالیاتی
اولین بخش از جرایم مالیاتی، مربوط به عدم ثبت نام در سامانه مودیان است. در صورتی که اشخاص مشمول، فراخوان سامانه مودیان را نادیده گرفته و از ثبت نام در سامانه خودداری کنند، مشمول جریمه خواهند شد. جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی، عدم استفاده از پایانههای فروشگاهی، استفاده از شناسه حافظه یکتای مالیاتی سایر مودیان یا واگذاری این شناسه به دیگران، برابر با ۱۰ درصد از مجموع مبلغ فروش یا ۲ میلیون تومان (هرکدام که بیشتر باشد) در نظر گرفته میشود که باید تمام و کمال به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود.
عدم ارسال صورتحساب های الکترونیکی
اشخاص حقیقی و حقوقی ای که از ارسال صورتحساب های الکترونیکی خود در سامانه مودیان خودداری کنند، موظف اند جریمهای معادل ۱۰ درصد مبلغ مجموع فروش خود و یا ۲ میلیون تومان (هر کدام که بیشتر باشد) به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند.
عدم ارائه فاکتور چاپی به مشتری
طبق بخشنامه سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی، در صورت عدم ارائه صورتحساب چاپی به مشتری و یا اقدام به حذف یا مخدوش کردن آن، فروشنده مشمول جریمهای به میزان ۲ درصد از مبلغ کل صورتحساب و یا ۲ میلیون تومان (هر کدام بیشتر باشد) خواهد شد.
عدم اعلام شماره حساب بانکی مربوطه به سازمان امور مالیاتی
با توجه به بند پ ماده ۲۲ قانون جدید سامانه مودیان، عدم اعلام شماره حسابهای بانکی تجاری، مشمول ۱۰ درصد جریمه از فروش انجام شده از طریق همان حساب بانکی خواهد شد. همچنین، افراد متخلف، از معافیتهای مالیاتی که هرساله برای تشویق مودیان اجرا میشود، در آن سال مالی محروم خواهند شد.
حداکثر جمع صورتحساب های صادره توسط هر مودی
طبق ماده ۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، در هر دوره مالیاتی، جمع صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده توسط هر مودی نباید بیشتر از سه برابر فروش اظهارشده در دوره ی مشابه سال قبلی باشد. این موضوع در شرایطی است که مودی، مالیات سال پیشین خود را به سازمان مالیاتی پرداخت کرده باشد یا ترتیب پرداخت صورت های مالی داده شده باشد. در مواقعی که صدور صورتحساب های الکترونیکی بیش از حد مقرر شده در این ماده باشد، مودیان موظف اند نسبت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی اقدامات لازم را به عمل آورند؛ در غیر اینصورت هیچگونه اعتبار مالیاتی ای به صورتحساب های الکترونیکی مذکور تعلق نخواهد گرفت.
همچنین، به خاطر داشته باشید که تمامی صورتحساب های الکترونیکی خود را در بازه ی زمانی مشخصی که سازمان امور مالیاتی مقرر نموده ثبت و ارسال کنید. برای ثبت نام در این سامانه میتوانید به آدرس tax.gov.ir مراجعه کنید.
نرم افزار مودیان مالیاتی
ثبت و ارسال فاکتور در سامانه دارایی یکی از دغدغههای اصلی برای شرکتها و فعالان اقتصادی است. همچنین افزایش سرعت و راحتی در ثبت صورت حساب ها برای مودیان بسیار ضروریست. نرم افزار مودیان مالیاتی این راحتی و سرعت را برای کاربران فراهم می کند. استفاده از نرمافزار مودیان مالیاتی نیازمند عضویت در سامانه است. پس مودی قبل از استفاده از نرمافزار باید در سامانه مودیان ثبت نام کند. در غیر اینصورت، مشمول ۱۰ درصد از مجموع مبلغ فروش، محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال خواهد شد.
نرم افزار مودیان مالیاتی سیناپردازش
سیناپردازش یکی از شرکت های نرم افزاری است که اقدام به تهیه نرم افزار مودیان مالیاتی نموده است. این نرم افزار شامل دو نسخه تحت ویندوز و تحت وب است. نرم افزار مودیان مالیاتی سیناپردازش میتواند فاکتورها را بدون محدودیت تعداد و مبلغ صورتحساب ثبت نماید. همچنین در نرم افزار سامانه مودیان سیناپردازش هیچ محدودیتی در تعریف طرف حسابها (مشتریان) و ارسال صورتحسابها وجود ندارد. در رابطه با کالا و خدمات تعریف شده نیز لازم به ذکرست تمامی کالاهای مورد تایید سازمان مالیاتی کشور و واحدهای سنجش در برنامه تعریف شدهاند و با اضافه شدن هر کالای جدید، کاربر به راحتی میتواند آنها را به پنل نرمافزار خود اضافه کند.
نسخه تحتوب نرم افزار مودیان مالیاتی سیناپردازش بر روی تمامی سیستم عامل ها و مرورگرها قابل استفاده است. نسخه موبایلی این نرم افزار، امکان اجرا بر روی گوشی های اندروید و ios را دارد. شما میتوانید نسخه آزمایشی این محصول را در داخل سایت مشاهده کنید.
برخی از امکانات نرمافزار مودیان مالیاتی سیناپردازش
نرم افزار سیناپردازش دارای امکانات متعددی شامل موارد زیر است:
- امکان ارسال پیامک پس از ثبت فاکتور توسط کاربر و یا به صورت خودکار
- ارسال صورتحساب فروش اصلی، اصلاحی، ابطالی و برگشتی
- امکان چاپ فاکتور با توجه به الگوهای ارائه شده دارایی
- امکان تعریف کاربران با دسترسیهای مختلف
- امکان ارسال فاکتورها با فایل فرمت اکسل
- ثبت خودکار سندها در نرمافزار مالی
- دارای دو نسخه تحتوب و ویندوز
- امکان گزارشگیری از فاکتورها
و در نهایت نرم افزار مودیان مالیاتی باید دارای رابط کاربری خوب و پشتیبانی در دسترس باشد تا کاربران بتوانند به راحتی صورتحسابهای خود را در سامانه ثبت نمایند.
انتهای پیام/