هواپیما چهطور به پرواز در میآید؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا، مریم ملی؛ پرواز یک هواپیما و اوج گیریاش در هوا همیشه از سوالاتی بوده که ذهن همهمان را درگیر کرده ولی توضیح همه ماجراهایی که در بلند شدن جسم سنگینی مثل هواپیما از روز زمین اتفاق میافتد، خیلی مفصل و پیچیده است. اگر بخواهیم خیلی کوتاه و سریع دربارهاش بگوییم باید اول برویم سراغ همان بخشی که همیشه از پنجره هواپیما دیده میشود یعنی بال!
اگر دقت کرده باشید هواپیما قبل از این که از روی زمین بلند شود چند دقیقهای را روی زمین دور میزند. در این زمان که هواپیما در حال حرکت است جریان هوا در بالا و پایین بال حرکت میکند و از آنجایی که مسافت روی بال بیش از زیر بال است سرعت هوا از روی بال بیشتر از زیر بال است. حالا در نظر بگیرید که بر اساس یکی از قوانین فیزیک این سرعت بیشتر هوا در قسمت روی بال باعث میشود فشار درون آن کم بشود و فشار زیر بال بیشتر بشود.
حالا اگر گفتید این فشار به چه دردی میخورد؟ این فشار همان چیزی است که نیرویی را ایجاد میکند که میتواند بر جاذبه زمین غلبه کند و هواپیما را به سمت بالا ببرد. برای این که بفهمید زیر بال هواپیما چه اتفاقی رخ می دهد تجسم کنید وقتی در یک ایستگاه راه آهن ایستادهاید و قطار با سرعت از کنار شما رد شود؟ در این هنگام وقتی قطار از کنار شما میگذرد حسی همانند مکش هوا مانند جارو برقی وجود دارد که شما را به سمت خود میکشد.
در هواپیماها نیز همین اتفاق میافتد. این جریان حلقوی هواست که احساسش میکنید و دقیقا همین حالت با شدت بیشتر و شرایط کمی متفاوتتر رخ میدهد. موتور هواپیما همزمان با تمام این مراحل روشن است و درست مثل موتور خودرو که سوختی مثل بنزین را میسوزاند و حرارت و انرژی تولید میکند کار میکند و انرژیهای مورد نیاز قطعات و بخشهای مختلف را تامین میکند. بعد از بلند شدن هواپیما از روی زمین بقیه ماجرا به دست خلبان و کمک خلبان انجام میشود او میتواند هواپیما را در سه محور مختلف با اهرمهایی که در کابین خلبانی در اختیار دارد، حرکت بدهد.
انتهای پیام/