رژیمفروشی به سبک بلاگرها
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ نمونههایش را اکثر ما در فضای مجازی دیدهایم، اینفلوئنسرهایی که با کاهش وزن خود ادعا میکنند میتوانند با رژیم طلاییشان شما را هم به وزن دلخواه برسانند. رژیمفروشی این افراد از زمانی آغاز میشود که چند استوری یا ویدئو از نتیجه رژیم شگفتانگیزشان منتشر میکنند. حالا فالوئرهای از همهجا بیخبر حاضرند برای این رژیم طلایی میلیونی هزینه کنند؛ البته در کنار این بلاگرها رژیمفروشان حسابی در فضای مجازی ریشه دوانده و میخواهند تا سال نو شما را به وزن ایدئالتان برسانند و با شعارهایی از قبیل «در ۳ ماه به وزن ایدئال خود برسید»، «کاهش وزن ۲۰ کیلویی تنها در یک ماه»، « تناسب اندام خود را به ما بسپارید»، «دوست داری لاغر شوی پس فالو کن»،« چاقی را با این روش از خود دور کنید.» و « حوصله ورزش نداری؟ عیب نداره بیا داخل پیجم تا بهت بگم چجوری وزنت رو کم کنی» قول اندام ایدئال را به شما میدهند.
کارشناسان علمی معتقد هستند که دلیل اصلی مراجعه کنندگان به رژیمپفروشان مجازی تغذیه، نبود آگاهی و شناخت کافی است که افراد با خریداری و تبعیت از آنها، نهتنها پول خود را دورریز میکنند؛ بلکه جسم خود را در معرض ابتلا به بیماریهای مختلف قرار میدهند.
گاهی اوقات پیش میآید که پس از مشاورههای ساعتی با رژیمفروشان تغذیهای و واریز پول به حساب بانکی آنها دیگر خبری از صاحب اصلی پیج نیست و افراد با کلاهبرداریهای چند میلیونی مواجه خواهند شد که دستشان به جایی بند نخواهد بود.
در برخی از موارد کلاهبرداران اینترنتی حتی طرفداران زیادی در صفحات مجازی دارند که با تبلیغهای مکرر خود افراد را به دام میاندازند، اما این افراد پس از خرید پکیجهای(بستههای) لاغری نه تنها وزنشان کاهش نمییابد؛ بلکه سلامتشان به خطر میافتد و حالا باید برای دوا و درمان نزد پزشک مراجعه کنند، پس اینجاست که حساب کار دستشان میآید و دیگر برگشت مسیر آمده برایشان غیر ممکن است.
برای جلوگیری از افتادن به دام حیلهگران و کلاهبرداران تغذیهفروشی اینترنتی با نرگس جوزدانی متخصص تغذیه گفتوگو کردهایم. وی به خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: متاسفانه بعضی از افراد فقط به دلیل مشهور بودن خود در فضای مجازی از عنوانهایی مانند مشاوره سلامت، مشاوره تعذیه و کارشناس تغذیه استفاده میکنند که اکثرا دروغ است و کلاهبرداری محسوب میشود.
وی افزود: یکی از مهمترین اقدامات غیر قانونی این افراد سودجو فروش پکیج(بسته) دمنوش، دارو ... است، در صورتی که یکی از معیارهای تشخیص درست مشاوران تغذیه این است که آنها معمولا پکیجی به مراجعان معرفی نمیکنند، بلکه روی بحث رژیمدرمانی حتی به صورت مجازی متمرکز هستند.
مربیان ورزشی صلاحیت رژیمنویسی ندارند
این متخصص تغذیه تصریح کرد: علاوه بر اینکه افراد کلاهبردار در صفحات مجازی در قالب رژیمهای آنلاین کلاهبرداری میکنند، مربیهای باشگاههای ورزشی هم به علت اینکه عضو سازمان نظام پزشکی نیستند و تخصص علمی در مفاهیم تغذیه ندارند، صلاحیت رژیمنویسی ندارند.
جوزدانی گفت: برخی از کلاهبرداران و سودجویانی که به صورت غیر قانونی در صفحات مجازی رژیمفروشی دارند و داستانهای خود را در اینستاگرام ذخیره میکنند افرادی هستند که در رشتههای مربیگری، فیزیولوژی ورزشی و تربیت بدنی دانشگاهی ادامه تحصیل دادهاند و حتی گاهی چنین افرادی رشتههای غیرمرتبط با ورزش و مربیگری و تغذیه خواندهاند و علم کافی در عرصه رژیمنویسی ندارند.
وی بیان کرد: برخی اوقات مشاهده شده است که افراد دورههای مربیگری گذراندهاند، اما در دورههای جمعی دانشگاهها که صرفه جنبه عمومی آموزش تغذیه دارد، شرکت میکنند و گواهی نامه یا سند رسمی (سرتیفیکیت) دریافت میکنند و در صفحه شخصی خود با عنوان مشاوره تغذیه با مخاطبان به اشتراک میگذارند و به خیال خود فکر میکنند که صلاحیت رژیم نویسی دارند، در صورتی که تمام این موارد فعالیت غیر مجاز شناخته شده است.
جوزدانی درباره چگونگی تشخیص رژیمنویسان تغذیهای اصلی و کلاهبردار گفت: تنها روش تشخیص این است که افراد با ورود به سایت نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران در قسمت جستوجوی پزشک نام فرد را وارد کنند اگر در صورتی که شخص مذکور شماره نظام پزشکی داشته باشد و عضو سازمان نظام پزشکی باشد اطلاعات علمی و جزئیات مدرک تحصیلی برای مخاطبان به نمایش گذاشته میشود.
وی بیان کرد: سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران اطلاعاتی از قبیل اینکه افراد در کدام رشته تحصیلی از قبیل تغذیه، پزشک عمومی و ... درس خوانده اند یا اگر مطب فعال داشته باشند با ذکر دقیق آدرس مطب در اختیار مخاطبان به صورت کامل قرار میگیرد.
چگونه متوجه صلاحیت پزشکان تغذیهای شویم؟
جوزدانی با بیان اینکه نام تمامی پزشکان در سایت سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران قابل رصد و بررسی است، تاکید کرد: اگر نام فردی در سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران ذکر نشده باشد به این معناست که صلاحیت رژیم نویسی ندارد.
این متخصص تغذیه گفت: رژیم شناسان واقعی افرادی هستند که پیشاپیش پیشوند شماره نظام پزشکی آنها حرف (ت) قرار میگیرد و تنها همین افراد صلاحیت تغذیه نویسی دارند، مثلا برای بنده که تغذیه خوانده ام دارای شماره نظام پزشکی ت ۲۶۷ هستم.
جوزدانی گفت: بعضا خیلی از پزشکان عمومی یا حتی رشتههای پیراپزشکی، علوم آزمایشگاهی، بینا سنجی و ... هم در حوزههای رژیم نویسی فعال هستند.
رژیمهای پرپروتئین ممنوع!
وی درباره عوارض خرید پکیجهای لاغری از غیر متخصصان تغذیهای گفت: آگاهی رژیم شناسی وابسته به تحصیل ۴ ساله تغذیه در مقطع کارشناسی است؛ بنابراین وقتی از چنین افرادی رژیم دریافت کنیم حتما دچار عوارضی خواهیم شد. مثلا مربیهای ورزشی رژیمهای پرپروتئین پیشنهاد میدهند، در صورتی که اگر همان فرد که چنین رژیمی را استفاده میکند به بیماری کلیوی، سنگ کیسه صفرا، سنگ کلیه و ... مبتلا باشد دچار عوارض خطرناکی خواهد شد و یا ممکن است با افزایش چربی خون مواجه باشد؛ چراکه در بافتهای پروتئینی انسانها چربی وجود دارد و احتمالا برای فرد مناسب نخواهد بود و کبد چرب بدتری تجربه کند.
این متخصص تغذیه بیان کرد: برخی از افراد با دریافت رژیمهای ۵۰۰ تا ۸۰۰ کالری سریع وزن خود را کم میکنند، اما در واقع این میزان کاهش وزن از دست دادن آب بدن، ریزش مو، از دست دادن عضله، پیری پوست، اختلال در دستگاه گوارش را به دنبال دارد.
یک رژیم واحد برای همه مراجعه کنندگان
جوزدانی گفت: وقتی از افرادی که تخصصی در رژیم شناسی ندارند رژیمی دریافت میکنیم احتمال اینکه برای همه نسخه واحدی در زمینه تغذیه نوشته شود، زیاد است.
وی بیان کرد: یکی از مراجعانم از شخصی با دکتری فیزیولوژی بدنی رژیمی دریافت کردند که به هیچ عنوان رژیم درمان نبودند، وقتی آنالیز بدن شخص را بررسی کردم متوجه شدم که عضلههای فرد در کاهش وزن از دست رفته است و هیچ عضلهای نداشت و متابولیسم به شدت افت کرده بود و حدود یک سال زمان میبرد تا عضلات شخص را دوباره بهبود بخشیم؛ بنابراین چنین عوارضی به شدت جبران ناپذیر است.
جوزدانی افزود: در رژیمهایی که بدون صلاحیت علمی نوشته شود تا حد ممکن برنج و نان حذف میشود و این موضوع ریزش مو را به همراه دارد که مدت زمان زیادی لازم است تا بتوان مشکلات به وجود آمده را جبران کرد و زمانی که از چنین افرادی رژیم دریافت شود، اگر عوارضی به وجود آید به هیچ عنوان قابل پیگیری نخواهد بود و سازمان نظام پزشکی و معاونت درمان و ... مسئولیت عوارضهای ایجاد شده را قبول نمیکند، در صورتی که رژیم شناس با علم تغذیه را به مراجعه کننده ارائه میدهد و مراقب سلامتی افراد است.
به گزارش آنا، به نظر میرسد که اگر افراد از همان ابتدا برای دریافت رژیمهای غذایی و تغذیه مناسب نزد پزشک متخصص مراجعه کنند، نه تنها گول افراد سودجو را نمیخورند؛ بلکه در بازه زمانی مناسب به کاهش وزن اصولی خود دست مییابند و به اینصورت سلامت جسمی و روانی آنها در حین رژیم درمانی تضمین خواهد شد.
انتهای پیام/