مغز چگونه میتواند روند آلزایمر را معکوس کند؟
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری آنا به نقل از اکونومیست، یکی از نشانههای بیماری آلزایمر حواسپرتی است. بیشتر مردم اگر اول صبح ماشین خود را در جایی پارک کنند، عصر میتوانند دوباره به همان نقطه برگردند و پیدایش کنند؛ اما چنین کاری برای افراد مبتلا به آلزایمر دشوار است. حتی کارهایی مانند به خاطر سپردن زمان مصرف دارو نیز برای چنین افرادی یک کار پیچیده است.
توانایی تشخیص خاطرات از یکدیگر وابسته به نوار باریکی از بافت مغز به نام «چین دندانهای» است. مطالعات در چین دندانهای مغز موش نشان داده است که این بخش یکی از قسمتهای کوچک مغز است که میتواند حتی در بزرگسالی هم نورونهای جدید بسازد. تصور میرود این نورونهای جدید بتوانند به تفکیک خاطرات مشابه از یکدیگر کمک کنند.
اینکه آیا چنین روندی در انسان نیز نتیجه میدهد یا خیر هنوز قطعی نیست؛ اما نتایج جدیدی که در هفته سوم ماه نوامبر در همایش انجمن علوم اعصاب آمریکا در واشینگتن مطرح شد نشان میدهد که احتمال نتیجهبخش بودن چنین روندی در انسان نیز زیاد است. اگر چنین باشد، پیشبرد این فرایند علمی میتواند به درمان جدید بیماری آلزایمر کمک کند.
تا دهه 1960 میلادی دانشمندان فکر میکردند مغز بزرگسالان نورونهای جدید نمیسازد؛ اما بعد از آن، شواهدی از ظهور نورونهای جوان در مغز موشها، به خصوص در گیرنده بویایی و چین دندانهای به دست آمد. این سلولهای جدید از سلولهای پیشساز عصبی و در فرایندی به نام عصبزایی بهوجود میآیند.
به نظر میرسد بین این نورونهای جدید و بیماری آلزایمر حداقل در میان موشها ارتباطی وجود داشته باشد. موشهایی که در این آزمایش علمی جدید شرکت داشتند از نظر ژنتیکی طوری مهندسی شده بودند که هم نشانگان آلزایمر را داشتند و هم چندین نورون جدید در مغز آنها بود.
دو مطالعه منتشرشده در سالهای 2021 و 2022 نشان داد که نوزایی نورونهای عصبی در چنین حیواناتی میتواند به بهبود حافظه کمک کند. مقاله علمی دیگری که امسال در ماه آوریل به چاپ رسید نیز نشان داد که تقویت نوزایی نورونهای عصبی میتواند به ایجاد سلولهای جدیدی منجر شود که به پاک کردن پلاکهای عامل بیماری آلزایمر در مغز کمک میکنند.
این یافته علمی تاکنون درباره مغز موش نویدبخش بوده، اما مطالعه نوزایی نورونهایی عصبی در انسان گیجکننده است، زیرا دستگاههای اسکن نمیتوانند رشد نورونهای عصبی در مغز انسان را ببینند.
انتهای پیام/