دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
فوق تخصص نوزادان در گفت‌وگو با آنا:

تشنج تکرارشونده به مغز نوزاد آسیب می‌زند

تشنج تکرارشونده به مغز نوزاد آسیب می‌زند
یک فوق تخصص نوزادان با تشریح دلایل بروز تشنج در هفته ابتدایی تولد گفت: مراجعه سریع والدین به مراکز درمانی در جلوگیری از تکرار تشنج خیلی مؤثر است؛ زیرا تکرار بیش از دو بار تشنج موجب آسیب به مغز نوزاد می‌شود.
کد خبر : 880958

مرتضی حبیبی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: برای هر حرکتی در بدن انسان باید از مغز امواجی ساطع شود که بتوانیم حرکتی انجام دهیم، این امواج هدف‌دار است. به‌عنوان‌مثال اگر بخواهم یک کتاب را بردارم، امواجی به مغز دستور می‌دهد که به سمتش برو و این را بردار؛ اما اگر این امواج بدون هدف آزاد شوند، به آن تکانه غیرطبیعی می‌گویند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان اینکه تکانه غیرطبیعی می‌تواند با حرکت همراه باشد یا فقط در نوار مغزی نشان داده شود، افزود: اگر تکانه همراه با یک حرکت غیرطبیعی و غیرهدفدار باشد به آن تشنج می‌گویند.

وی ادامه داد: تشنج نوزادان در بیمارستان به دلایلی مانند کمبود اکسیژن در بدو تولد، عفونت، اختلال قند، کلسیم، سدیم و پتاسیم اتفاق می‌افتد؛ در خانه نیز گاهی مادر دارویی به نوزاد می‌دهد که باعث تشنج می‌شود و یا به دلیل خوب شیر ندادن، قند نوزاد پایین می‌آید و تشنج می‌کند. این موارد معمولا در هفته اول زندگی نوزاد رخ می‌دهد.

حبیبی خاطرنشان کرد: در بسیاری از مواقع تشنج با یک‌سری حرکات طبیعی نوزاد اشتباه گرفته می‌شود؛ اما باید بدانیم نوزادی که تشنج می‌کند، هوشیار نیست؛ بنابراین در این شرایط کافی است، کف پای نوزاد را تحریک کنید، اگر تشنج نباشد آن نوزاد واکنش نشان می‌دهد و شروع به گریه می کند اما نوزادی که دچار تشنج شده با تحریک شما واکنشی نشان نمی‌دهد.

وی در پاسخ به اینکه اگر نوزادی دچار تشنج شد چه کاری باید انجام داد؟ گفت: در اولین اقدام باید نوزاد را به پهلو خواباند، دهانش را با چوب بستنی باز نگه دارید که زبان عقب نیفتد. سپس ترشحات دهان را با پوار بینی یا همان فین‌گیر خالی کرده تا بتواند نفس بکشد و سریع به بیمارستان مراجعه کنید.

این فوق تخصص نوزادان با بیان اینکه تشنج نوزادی موردی نیست که بتوان در منزل مدیریت کرد، افزود: اگر کودک سه ساله با تب تشنج کرد، به‌خصوص اگر سابقه داشته باشد والدین می دانند که باید تب‌بر به او می دهند و یا با تزریق دیازپام تب و تشنج مدیریت می‌شود؛ اما در نوزاد نمی توان این کار را کرد و اگر دیازپام بزنند، وقفه تنفسی می‌دهد و نوزاد می‌میرد.

وی یادآور شد: انتقال نوزاد با اورژانس قطعاً بهتر است؛ چراکه هرچه به نوزاد اکسیژن داده شود، میزان تشنج کم می‌شود. اکسیژن فضای آزاد 21 درصد است؛ اما زمان انتقال با اورژانس اکسیژن با غلظت بالاتر داده می‌شود و میزان تشنج کم می‌شود.

حبیبی با بیان اینکه پزشکان قبل از اینکه درمان را شروع کنند، حتماً نمونه‌های آزماشگاهی را از نوزاد بگیرند تابر اساس جواب آزمایش‌ها بدانند که علت تشنج چیست، افزود: میزان تشنج در نوزادان نارس بالاتر است و حدود 10 تا 15 درصد احتمال تشنج دارند؛ چراکه خونریزی مغزی شایع است؛ اما تشنج در نوزادان کامل این احتمال یک تا دو درصد بوده و اغلب هم خوش خیم و یک بار است.

این فوق تخصص نوزادان تأکید کرد: مراجعه سریع والدین به مراکز درمانی در جلوگیری از تکرار تشنج خیلی مؤثر است؛ زیرا تکرار بیش از دو بار تشنج در نوزاد، احتمال آسیب به مغز را به دنبال دارد و بعدها ممکن است کودک اختلال در یادگیری، رفتار و حتی راه رفتن داشته باشد؛ بنابراین نباید اجازه دهیم تکرار شود.

وی گفت: در تشنج تکرارشونده که زمینه آن کمبود اکسیژن است، درصد احتمال مرگ بالا می‌رود؛ اما اگر علت تشنج اختلال قند و کلسیم باشد، درصد عوارض‌های بعدی بیشتر می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب