کاربرد شگفتانگیز هوش مصنوعی در کشاورزی
خبرگزاری علم و فناوری آنا - حسین بوذری؛ رشته کشاورزی مدتهاست در مراکز آموزش عالی و دانشگاههای استان اردبیل مهجور مانده، در حالی که اردبیل مستعد شغل کشاورزی است و بسیاری از خانوادهها از طریق این شغل روزگار میگذرانند؛ اما رشته کشاورزی هنوز جایگاه اصلی خود را در دانشگاهها پیدا نکرده است.
دانشآموختگان رشته کشاورزی اغلب بعد از اتمام تحصیل تازه مصیبت یافتن شغل دارند و براساس بررسیها بیش از 60 درصد دانشآموختگان رشته کشاورزی بعد از تحصیل، شغل مناسبی برای کار پیدا نمیکنند و مجبورند به مشاغل دیگری رو بیاورند که ارتباطی به رشته تحصیلیشان ندارد.
از سویی دانشآموختگان رشته کشاورزی برای راهاندازی کار آبرومند مرتبط با رشته خود نیازمند سرمایه هستند، در حالی که بهدلیل عدم سرمایه یا به مشاغل دیگری رو میآورند یا در مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته دیگری را برمیگزینند یا در نهایت بیکار میمانند.
خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه در راستای بررسی وضعیت نامناسب رشته کشاورزی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی گفتوگویی را با رضا شهریاری استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل و عضو هیئت علمی این دانشگاه ترتیب داده است.
نگرش مناسبی به رشته کشاورزی در دانشگاهها نیست
شهریاری با بیان اینکه کشاورزی رشته خیلی خوبی است و افراد زیادی (چه تحصیلکردهها و چه افراد بدون تحصیلات دانشگاهی) در کشور از این طریق امرار معاش می کنند، اظهار کرد: بیشتر نسل جوانی که به ادامه تحصیل در دانشگاه فکر میکنند، نگرش مناسبی به این رشته ندارند و تصور میکنند آینده شغلی ندارد.
وی درباره اینکه کشاورزی و هوش مصنوعی در سالهای گذشته دو حوزه مهم در علم هستند و کاربرد شگفتانگیز هوش مصنوعی در کشاورزی قابل انکار نیست، با توجه به حرکت کشور و جامعه به سمت هوش مصنوعی و کارویژه آن که همان رشته کشاورزی است چگونه میتوان این رشته را احیا کرد؟ چنین پاسخ داد: کشاورزی و هوش مصنوعی در سالهای گذشته دو حوزه مهم در علم هستند و کاربرد شگفتانگیز هوش مصنوعی در کشاورزی قابل انکار نیست.
استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل عنوان کرد: برای کاربرد هوش مصنوعی در کشاورزی آموزش ویژه دانشجویان در دانشگاهها لازم است و باید برنامهریزی آموزشی دقیق صورت گیرد.
شهریاری یادآور شد: مروّجین کشاورزی برای استفاده از این تکنولوژی باید آگاهیهای لازم را به کشاورزان ارائه کنند و در ابتدا میتوان از گلخانهها شروع کرد.
وی در پاسخ به سؤال دیگر که با توجه به استقبال کم از رشته کشاورزی در برخی واحدهای دانشگاهی آیا نیازمند تغییر آییننامه این رشته در دانشگاهها نیستیم؟ مطرح کرد: سرفصل دروس رشتههای مهندسی کشاورزی تازه بازنگری شده و نیازی به تغییر نیست، اما به نظر میرسد بهتر است هر دانشجو یا فارغالتحصیل مهندسی کشاورزی یک یا دو سال (هرچه بیشتر بهتر) در یکی از کشت و صنعتهای کشور کارآموزی کند و سپس وارد بازار کار شود.
استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل متذکر شد: این کارآموزی میتواند حین تحصیل یا بعد از فراغت از تحصیل باشد و اگر الزامات قانونی این پیشنهاد مهیا شود، بسیار عالی خواهد بود.
شهریاری با توجه به پیشرفتهای علمی جدید در کشور، آینده شغلی رشته کشاورزی را اینگونه ارزیابی کرد: پیشرفتهای مهمی در حیطه کشاورزی با تکیه بر علوم نوین زیستی انجام گرفته و بستر لازم برای فعالیت جوانان جویای شغل مناسب مهیاست.
وی اضافه کرد: علاقهمندان میتوانند با ادامه تحصیل در یکی از رشتههای مهندسی کشاورزی مانند گیاهپزشکی، صنایع غذایی، تولید و ژنتیک گیاهی، گیاهان دارویی و ... آیندهساز جامعه کشاورزی باشند.
استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل درباره استقبال کم از رشته کشاورزی در دانشگاههای استان اردبیل و برنامهریزی برخی واحدهای دانشگاهی برای حذف این رشته تبیین کرد: یک کشور به تمامی تخصصها و مشاغل نیاز دارد و به جای حذف رشتههای کشاورزی باید جایگاه اصلی آنها در رسانهها برای عموم مردم تعیین و شناسانده شود.
محوریت رشته کشاورزی در اقتصاد کشور
شهریاری تأکید کرد: همهساله باید تعدادی مهندس کشاورزی آشنا به علوم نوین و دستاوردهای جدید در دانشگاهها تربیت و وارد جامعه شوند تا در کنار کشاورزان بر تولید محصول با کیفیت تأثیرگذار باشند.
وی همچنین دلیل استقبال کم از رشته کشاورزی در دانشگاههای استان اردبیل را اینگونه بیان کرد: جوانان و خانوادههای تصمیمگیر برای آینده فرزندان، تصور میکنند مهندسین کشاورزی بیکار میمانند، در صورتی که موضوع اشتغال دغدغه اکثر دانشآموختگان بوده است.
استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل تشریح کرد: افرادی که در طول دوران تحصیل دانشگاهی فرصتسوزی نکرده، اطلاعات علمی و مهارتهای فردی خود را ارتقا داده باشند، جذب بازارکار میشوند.
شهریاری اضافه کرد: نباید کشاورزی را نادیده بگیریم؛ چراکه در اقتصاد کشور محوریت دارد و در سالهایی که کشاورزان محصول خوبی نداشته باشند یا بهدلیل کاهش قیمتها، پول خوبی به دستشان نرسد، بازار بیرونق میشود.
وی تشریح کرد: نیاز روزمره انسانها به غذا موجب شده کشاورزی جزء مهمترین مشاغل باشد و گشت و گذار در مزارع و باغات مختلف و گفتگو با کشاورزان و باغداران نشان میدهد که نیاز مبرم به راهنماییهای علمی توسط مهندسین مجرب دارند.
استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل افزود: تربیت چنین کارشناسانی وظیفه دانشگاه است و مهندسین کشاورزی باید بدانند و بپذیرند که برای موفقیت شغلی همواره باید در مزارع و باغات حضور داشته باشند و ارتباط خود را با کشاورزان حفظ کنند.
شهریاری مطرح کرد: زمانی در آزمونهای سراسری برای هررشته تحصیلی سقف پذیرش و برای همه رشتههای تحصیلی همهساله فارغالتحصیل وجود داشت.
وی یادآور شد: امروز متقاضیان میتوانند بدون شرکت در آزمون سراسری و با سوابق تحصیلی در دانشگاه ثبتنام و به راحتی رشته مورد علاقهشان را انتخاب کنند.
استادیار رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل گفت: در مدارس و دانشگاهها باید توضیحات کافی درباره اهمیت رشتههای کشاورزی و بازارهای مختلف کار ارائه شود، دانشجویان درست هدایت شوند تا سردرگم نباشند و به یقین دولت نیز با تمهیداتی که دارد، کمکها و حمایتهای خود را از جامعه کشاورزی دریغ نخواهد کرد.
انتهای پیام/