دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
بررسی ظرفیت بازار رمزارز‌ها (۵)؛

سهم اندک تولید ارز دیجیتال در تجارت کشور

سهم اندک تولید ارز دیجیتال در تجارت کشور
کارشناس صنعت استخراج رمزارز به قابلیت توسعه تجارت با رمزارز‌ها تأکید کرد و گفت: ارز دیجیتال برای کشوری مانند ایران که درگیر تحریم‌های اقتصادی است، می‌تواند اهرم توسعه و تقویت تجارت باشد؛ اما سهم تولید این ارز در تجارت کشور بسیار اندک و گاهی ناچیز بوده است.
کد خبر : 866795

 گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ فعالان صنعت استخراج رمزارز، وضعیت فعلی این بخش را خاموش توصیف می‌کنند. وجهه نخست این خاموشی به قطعی برق در فصول پرمصرف و گرم سال برای این صنعت بازمی‌گردد. در ایام گرم که مصرف برق عمومی کشور رشد جدی پیدا می‌کند، دولت در راستای مدیریت مصارف، برق صنایع را محدود می‌کند. صنعت ماینینگ نیز از این رویه مستثنی نبوده و هرساله از نیمه خرداد تا نیمه شهریور، این صنعت خاموش است و استخراج رمزارز در این مدت انجام نمی‌شود.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند روی دیگر خاموشی، مربوط به وضع قوانین آسیب‌زا و نامناسب از سوی دولت است. فعالان صنعت ماینینگ بر این باورند رویکرد‌های اشتباه نهاد‌های بالادستی، بازدهی این بخش را کاهش داده و در نهایت رمزارز نتوانسته متناسب با ظرفیت‌های خود به اقتصاد کلان کشور یاری رساند.

مقبولیت عام، تسهیل انتقال و تحریم‌ناپذیری رمزارزها، باعث ایجاد مزیت رقابتی رمزارز‌ها برای حضور در تجارت خارجی شده است. براساس مصوبه هیئت وزیران نیز بنا بود تا رمزارز‌های استخراج شده در مسیر تأمین ارز تجارت خارجی ایران قرار گیرند؛ اما اکنون خبری از این اتفاق به گوش نمی‌رسد.

ماینر‌ها رغبتی برای ادامه ندارند

ارز دیجیتال

عباس آشتیانی، کارشناس صنعت استخراج رمزارز در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آنا، ابتدا درباره خاموش بودن این صنعت اظهار نظر کرد و گفت: یکی از دلایل صحت خاموش بودن فلسفی صنعت استخراج رمزارز، موانع حاضر بر سر راه فعالیت این بخش است. تعرفه‌های قیمتی سنگین برق و گاز، کار استخراج را برای ماینر‌ها دشوار کرده و بسیاری از افراد، توانایی پرداخت هزینه‌های حاضر را ندارند. علاوه بر آن متغیر بودن قوانین وضع شده در این بخش و عطف به‌ماسبق شدن مقررات جدید، یکی از چالش‌های جدی فعالان صنعت استخراج است؛ چراکه در این وضعیت نمی‌توانند برای اقدامات بعدی و یا حتی سرمایه‌گذاری‌های خود برنامه‌ریزی داشته باشند.

وی ادامه داد: در چند مدت اخیر تمام فعالانی که پیش از این پروانه بهره‌برداری از وزارت صمت دریافت کردند، ترجیح داده‌اند که فعالیت‌های خود را به دلیل متعدد بودن موانع و چالش‌ها متوقف کنند. علاوه بر آن دشواری‌های انعقاد قرارداد‌های انشعاب، اخذ مجوز‌ها و موانع چنینی باعث شده تا زمینه برای توسعه و ورود بازیگران جدید به صنعت ماینینگ فراهم نشود. در شرایطی که صنعتگران حاضر به ادامه فعالیت نبوده و افراد جدید مجالی برای ورود و سرمایه‌گذاری نداشته باشند، بدیهی است که با صنعتی خاموش مواجه شویم.

اهرم تقویت تجارت نادیده گرفته شد

آشتیانی به قابلیت توسعه تجارت با رمزارز‌ها تأکید کرد و در این‌باره توضیح داد: تولید یک محصول جهان‌روا با قابلیت انتقال بالا که امکان تحریم شدن آن وجود ندارد، برای هر کشوری حائز اهمیت است. رمزارز این مختصات را داشته و برای کشوری مانند ایران که درگیر تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی است، می‌تواند به عنوان اهرم توسعه و تقویت تجارت باشد؛ اما از این ظرفیت تا به امروز در کشورمان به طور شایسته استفاده نشده است و سهم تولید ناکافی ارز دیجیتال در تجارت کشور بسیار اندک و گاهی ناچیز بوده است.

ارز دیجیتال

این فعال صنعت رمزارز ادامه داد: کشور‌هایی که از مزیت رقابتی در تأمین انرژی برخوردارند، باید به سمت راه‌اندازی و استفاده از ظرفیت‌های تجاری صنعت رمزارز حرکت کنند. برقراری مشوق‌های مختلف برای توسعه فعالیت‌های ماینینگ، مهم‌ترین وظیفه دولت برای انتفاع همه‌جانبه اقتصاد رمزارز در کل کشور است، برپایی مزارع ماینینگ در نقاطی از کشور که گازخیز هستند؛ اما خطوط انتقال در این مناطق ضعیف عمل می‌کند، یکی از این نوع اقدامات است؛ چراکه منابع موجود را می‌توانستیم با شیوه بهتری به دارایی و محصول ارزشمند تولید کنیم؛ اما متأسفانه میزان تولید و استخراج رمزارز در کشور به اندازه‌ای نیست که بتوان از آن حتی در تجارت خرد عام استفاده کرد. برای شکل‌گیری تجارت خارجی بر مبنای رمزارزها، نیاز به وجود میزان زیادی رمزارز است که در این بخش محدودیت شدید داریم.

تأمین نیاز خرد ارزی بازار

فعالان صنعت رمزارز بر این باورند خاموشی این صنعت بنا به دلایل مختلف، عامل اصلی کمرنگ بودن ماهیت رمزارز‌ها در تجارت خارجی است. به‌رغم آنکه رمزارز‌ها قابلیت پاسخگویی به نیاز خرد و کلان ارزی مردم در نقل‌وانتقالات مختلف را دارد، شرایط در کشور ما به‌گونه‌ای پیش نرفته که ماینینگ و اقتصاد رمزارز بتواند به بلوغ و شکوفایی برسد. تا زمانی‌که بستر صحیح برای فعالیت صنعت رمزارز تهیه نشده و قوانین مناسب برای نقل‌وانتقالات آن تدوین نشود، نمی‌توان انتظار زیادی از بهبود تجارت خارجی با رمزارز‌ها داشته باشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب