اعتمادسازی دولت در بازار محصولات فناورانه حوزه درمان
آرش خرازی فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فنواوری آنا اظهار کرد: به دلیل آنکه تولیدات دانشبنیانی در حوزه درمان نیازمند سرمایهگذاری بالا هستند دولت باید راهکاری پیشبینی کرده این تجهیزات را از تولیدکنندگان خریداری و در اختیار مراکز درمانی قرار دهد و پس از کسب اعتماد مراکز درمانی به تولیدات ایرانی دانشبنیان و پاگرفتن این شرکتها خود به دنبال بازاریابی داخلی و خارجی بروند.
فعال حوزه دانشبنیان درباره مشکلاتی که در زمینه تولید و صادرات محصولات فناورانه در حوزه سلامت و درمان وجود دارد، عنوان کرد: در زمینه رادیوتراپی شرکت دانشبنیانی که در این زمینه فعالیت کردهاند نیازمند حمایتهایی برای تولید انبوه این تجهیزات هستند. به دلیل آنکه تولیدات دانشبنیان در این حوزه نیازمند سرمایهگذاری بالا هستند دولت باید راهکاری پیشبینی کرده تا این تجهیزات را از تولیدکنندگان خریداری و در اختیار مراکز درمانی قرار دهد و پس از کسب اعتماد مراکز درمانی به تولیدات ایرانی دانشبنیان و پاگرفتن این شرکتها خود به دنبال بازاریابی داخلی و خارجی بروند.
خرازی تصریح کرد: جلب اعتماد مراکز دولتی و خصوصی به تولیدات دانشبنیان در حوزه سلامت مهمترین کمکی است که دولت میتواند به شرکتهای نوپا و فعال دانشبنیان در این حوزه داشته باشد. شرکتهای دانشبنیان پس از گذر از این مرحله کیفیت تولیدات خود را افزایش میدهند و قیمت تمامشده نیز به تدریج کاهش مییابد. اکنون قیمت این دستگاهها از ۲ تا ۵ میلیون دلار است که با سرمایهگذاری و توان فرزندان ایرانی میتوان با قیمتهای بسیار مناسبتری آنها را به تولید انبوه رساند، اما متاسفانه فرصت آزمون و خطا کردن به جوانان فعال در این حوزه داده نمیشود.دولت با اعتمادسازی در بازار محصولات فناورانه حوزه درمان، می تواند راه صادرات محصولات را به بازارها هموار سازد.
خرازی بیان کرد: دولت باید در بار نخست از آنها حمایت کند و پس از گذر از تستهای اولیه و ایجاد اعتمادسازی با خریدهای دولتی، سایر مراکز درمانی به این تولیدات اعتماد کرده و تولیدات این شرکتها را خریداری کنند.
فعال حوزه تولید محصولات دانش بنیان خاطرنشان کرد: تولید هر کالایی نیازمند طراحی، تحقیق و توسعه، آزمون و تست و تجربه است. در مورد یک محصول هایتک نیز هم نیاز به آموزش و هم تحقیق و توسعه وجود دارد. راهکارهای ما کوتاهمدت است در حالی که استمرار تولید نیازمند صادرات است و باید این فرصتها توسط دولتها انجام شود.
مدیر فعال تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان گفت: تولید صادراتی در درازمدت هزینههای درمان در کشور را کاهش داده و از خروج ارز جلوگیری میکند. ارایه تسهیلات صرف به مصرفکننده یا خریدار در حوزه درمان کمک کننده نخواهد بود و حتی شرایط برای ادامه تولیدمحصولات ایرانی را محدود میکند.
دولت چین نخستین محصولات تولیدی تولیدکنندگان را خود خریداری میکند
خرازی گفت: در کشوری مانند چین ابتدا تجهیزات تولیدی شرکتها به دولت فروخته میشود و این دولت است که زمینه افزایش کیفیت آنها را به گونهای فراهم میکند که قابل عرضه در جهان باشد. در ایران هم دولت باید ابتدا این دستگاهها را خریداری کند و حتی اگر ضعیف و بیکیفیت باشد تستهای لازم از آن گرفته شده و ایرادها شناسایی شود تا پس از آن بتوان در زمینه کسب سهم از بازار داخلی و صادرات تکنولوژیها و تولیدات دانشبنیان قدمهای مهمتری برداشت.
وی اظهار کرد: در شرایطی که تسهیلات به مصرفکننده داده میشود این حمایت راهکار مناسب نخواهد بود باید حمایتهای دولت در بخش دانشبنیانی همه جانبه باشد. در وضعیت کنونی شرکتهای دانشبنیانی در کشور وجود دارند که در چند سال گذشته تنها چند عدد محدود از تولیدات خود را به فروش رساندهاند. در این شرایط این شرکتها نمیتوانند کار را ادامه دهند.
فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان خاطرنشان کرد: با بالارفتن هزینههای تحقیق و توسعه در شرکتهای دانشبنیان هزینه تولید کالا نیز افزایش مییابد.
وی اظهار کرد: از نظر تجهیزات و تکنولوژی در شرایط مناسبی در زمینه تشخیص و درمان سرطان قرار دارد و از کمپانیهای مطرح دنیا واردات انجام شده است. تجهیزات ام آر آی، سیتی اسکن، سونوگرافی به روز در کشور وجود دارند، اما با گرانشدن نرخ ارز و حذف ارز ترجیحی برای واردات این دستگاهها، هزینه تامین آنها نیز به نحو قابل توجهی افزایش یافته است.
خرازی گفت: واردات یک دستگاه رادیوتراپی وریانی که با استفاده از هوش مصنوعی فعالیت میکند نیاز به سرمایه ۲۵۵ میلیارد تومانی دارد و طبیعی است که برای مراکز درمانی و بیمارستانها تامین این دستگاهها کار سادهای نخواهد بود.
درباره فرصتهایی که علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان پیشروی حوزه سلامت قرار داده و ظرفیتهای بالقوه این بخش را برای رشد اقتصادی بالفعل میکند، عنوان کرد: از نظر تکنولوژی، فناوری و اعتمادی که کشورهای همسایه ایران به این پیشرفتها دارند، وضعیت مناسبی در کشور وجود دارد، اما شرکتهای دانشبنیان در حوزه سلامت و درمان در بازاریابی و تبلیغات مشکلاتی دارند.
ظرفیت بالای بخش درمان برای صادرات تکنولوژی و دانش درمان
فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان افزود: این درحالی است که در این بخش ظرفیت بسیار بالایی برای صادرات وجود دارد و در کشوری مانند افغانستان در همسایگی ایران هیچ مرکز و بخش تخصصی برای سرطان وجود نداشته و مردم از درمانهای بیماری سرطان در کشورشان محروم هستند به همین دلیل گردشگری سلامت شرایط مناسبی را پیشروی ایران قرارداده و میتوان این بیماران را به کشور جذب کرده و خدمات مناسب را به آنها ارایه داد.
وی خاطرنشان کرد: امکانات کامل از نظر دانش و فناوریهای دانشبنیانی در کشور ما وجود دارد و ایران با تکیه بر این دانش میتواند پذیرای بیماران و افرادی از کشور عراق یا افغانستان باشد که اکنون برای درمان هند یا ترکیه را برمیگزینند و با ورود به کشور همه خدمات درمانی را دریافت کنند.
ایران از نظر دانش و فناوری درمان همگام با کشورهای اروپایی است
خرازی گفت: ایران از نظر دانش و فناوری درمان همگام با کشورهای اروپایی است و جدیدترین فناوری و تکنولوژیهای مربوط به درمان سرطان را در اختیار دارد.
درآمد ارزی مناسب برای اقتصاد با ورود گردشگر سلامت
فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان تاکید کرد: ورود گردشگر سلامت و حوزه درمان به کشور به معنای درآمد ارزی مناسب برای اقتصاد است. اکنون بهترین دستگاههایی که در جهان مورد استفاده قرار میگیرد به کشور وارد شده، اما مسیر مناسبی برای معرفی این سطح از دسترسی و امکانات به کشورهای عربی، آذربایجان و افغانستان وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: پزشکان ایران و وضعیت سلامت و درمان ما بسیار خوشنام است و مردم در کشورهای همسایه به پزشکی ایران اعتقاد دارند بنابراین اگر بتوان ارتباط مناسبی برقرار کرد میتوان از محل گردشگری سلامت و درمان درآمد ارزی مناسبی برای کشور به دست آورد. نکته قابل توجه در این بحث را کنترل سوداگری و دلالان و واسطههایی عنوان کرد که اکنون کار ورود بیمار به کشور را برعهده دارند.
به گفته فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان، اکنون بخشی از هزینههایی که بیمار خارجی برای درمان در کشور پرداخت میکند به جیب دلالان میرود درحالی که ارتباط دادن مستقیم بیماران با مراکز درمانی از جمله مواردی است که هزینهها را برای بیماران خارجی کاهش داده و سود مناسبتری را نیز برای مراکز درمانی ایجاد میکند.
فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان با بیان اینکه وزارت گردشگری باید کار معرفی و ساماندهی وضعیت بیماران خارجی که به ایران وارد میشوند را برعهده بگیرد، تصریح کرد: با توجه به مشکلات ارزی کشور، توریست درمانی یکی از محلهای مناسب برای کسب درآمد است. سرمایهگذاری و دانش زیادی در این بخش در کشور ما وجود دارد که میتوان از آن بهره برد.
خرازی گفت: ورود بیماران خارجی ما را مجبور خواهد کرد که دانش و فناوری را در این زمینه ارتقا داده و شرکتهای دانشبنیان کشور تولیدات بهتر و مناسبتری را در این زمینه تولید و به بازار وارد کنند و در مورد آن بخش از تجهیزات که تولید آن وجود ندارد تجهیزات بیشتر و بهتری به کشور وارد کنیم.
پیشرفتهای مناسب ترکیه در حوزه گردشگری سلامت
وی تصریح کرد: ترکیه پیشرفتهای مناسبی در زمینه گردشگری سلامت داشته و فعالان بخش سلامت این کشور نیز با ایجاد بیمارستانهای زنجیرهای توانستهاند با حمایت دولت درآمد ارزی مناسبی از محل گردشگری سلامت داشته باشند. به تازهگی اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به عربستان سفر کرده و یکی از موضوعات مورد توافق آنها توریسم سلامت شده است. با وجود آنکه در منطقه خاورمیانه اعتقاد و اطمینان بالایی درباره پزشکان ایران وجود دارد مسیرشان به سمت کشورهای دیگر میرود.
فعال حوزه تولید محصولات دانشبنیان در بخش درمان عنوان کرد: با توجه به تعرفههای پزشکی، بهترین مکان برای درمان در کشورهای منطقه ایران است و باید با بازایابی مناسب برای فناوریها و محصولات شرکتهای دانشبنیان، زمینه کسب درآمد ارزی مناسب از این حوزه را فراهم کرد.
خرازی بیان کرد: ما باید از شیوههایی که میتواند قدرت اقتصادی ما را در منطقه افزایش دهد استفاده کنیم. این شرایط موجب میشود تا هم از نظر سیاسی و هم اقتصادی کشورهای اطراف به ایران به عنوان مرجع نگاه کنند.
انتهای پیام/