دکتر طهرانچی: نباید تنها مصرفکننده علم و فناوری باشیم
به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بعدازظهر امروز در نشست فضای مجازی و جنگ شناختی در محل این دانشگاه، گفت: قبل از جنگ جهانی و در آغاز قرن بیستم، دنیا تجربهای در زمینه سنت حکمرانی بر پایه توانایی علم و فناوری را کسب کرد.
وی افزود: پس از آن، جنگ سرد عنوان اقتصاد دانش بنیان شکل گرفت و از سال ۲۰۰۱ تا به امروز تحول علم و فناوری بر مبنای قدرت، نظام سلطه بوده است.
دکتر طهرانچی تصریح کرد: در جلسه صبح امروز یکشنبه ۲۱ خرداد با مقام معظم رهبری، عزیزان انرژی اتمی و چندین روسای دانشگاهها به محضر ایشان رسیدند و رهبر معظم انقلاب بر استعداد ناب جوانان ایرانی و اینکه آنها قدر علم را دانستند و صحنه غیور آفرین را خلق کردند، تاکید داشتند.
وی بیان کرد: در قرن جدید شاهد ثمرات بیش از پیش فناوریهای جدید در زمینه ارتباطات هستیم، در فاز اول اینترنت و در فاز دوم هوش مصنوعی شتابان در حال توسعه است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: مثل همیشه، غرب در پیشرفت علم و فناوری میخواهد بی اخلاقی خود را به بقیه تحمیل کند؛ چرا که مستضعف نگه داشتن کشورها، باعث اقتدار نظام سلطه می شود.
دکتر طهرانچی اضافه کرد: تحمیل استضعاف نظام سلطه دو بخش دارد که یک بخش آن در پیشرو بودن علم و فناوری است و بخش دوم این استضعاف در زمینه اخلاقیات و سبک زندگی است که به دیگر کشورها تحمیل میکند، امروز مقام معظم رهبری در این زمینه دو مثال را مطرح کردند، حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اعمال هر دو روش در دوران قبل از انقلاب، فرمودند که در جلسهای، دیداری تصادفی با یکی از مسئولان رژیم گذشته صورت گرفت و به کارهای آنها انتقاد کردم؛ آن مسئول در حالیکه «چپاول منابع نفتی ایران، تسلط بر بازار ایران و دخالتهای حداکثری غرب در سیاستهای ایران را نادیده میگرفت»، با افتخار گفت که این حرفهای بیهوده را نزنید؛ اروپاییها الان نوکر ما هستند و برای ما اجناس مختلف تولید میکنند و ما استفاده میکنیم.
وی افزود: همین نگاه قبل از انقلاب هم در حال حاضر وجود دارد که فضای مجازی، ابداعات، اختراعات، اینترنت و ... برای غربی هاست و ما در مقام استفاده و خدمات به سر میبریم. امروز پس از چهل سال می بینیم که برخی همین نگاه را دارند و تصور نمی کنند اگر این آقایی در علم و فناوری نباشند برده می شوند.
ابزار جنگ فناوری است که برای القای فرهنگ خود دشمن در دست دارد
دکتر طهرانچی افزود: به هر حال جنگ ترکیبی که امروز در آن به سر میبریم مبتنی بر فناوریهای نوین است. برخورد حق و باطل در عصر حاضر در جریان است و سلاح آن تفنگ و اقدام نظامی نیست بلکه میدان جنگ میدان در خانههاست و ابزار جنگ هم فناوری است که دشمن برای القای فرهنگ خود در دست دارد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: با کسی که با اسلحه به میدان میآید، نمیتوان با شمشیر جنگید؛ بنابراین در این فضای جدید باید با شناخت و پیشروی در عرصه فناوری و اطلاعات جنگید.
وی اضافه کرد: امروز ابزار جنگ، فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی است و ابزار مقابله با آنها هم در همین فضا تعریف میشود که در این زمینه باید دانشگاهها پیشرو باشند و احساس ضعف نکنند و خود را نبازند، بلکه کار کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: کسب توانایی دانشگاهها مهم است، در این میان دانشگاه آزاد بزرگترین شبکه حقیقی کشور است که یک میلیون و ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار نفر به صورت مستقیم با این شبکه ارتباط دارند چراکه هر جوان خودش ۶ رابطه دارد که یعنی دانشگاه آزاد با ۳ گام کشور را در بر میگیرد و بنابراین در دانشگاه آزاد باید قوی شویم.
دکتر طهرانچی گفت: دانشگاه آزاد در دوران کرونا وارد بزرگترین شبکه مجازی شد، در واقع شبکه خدمات محوری که کار روی کاربری دادهها و اطلاعات بزرگ بود ما در دانشگاه آزاد مراجعان بزرگ و نه تفننی را تمرین کنیم. تصور کنید میخواهیم در ۱۰ روز ثبت نام آنها را انجام دهیم، این عملیاتی است که دانشجویان با آن ۷ میلیون درس را انتخاب می کنند. بنابراین سعی کردیم کار کردن با دادههای بزرگ را یاد بگیریم و ارتقای دانش فنی را در دانشگاه آزاد به وجود آوردیم. راه اندازی سامانههایی را شروع کردیم و متوجه شدیم در چه زیرساختها و نرم افزارهایی ضعف داریم، این شروع یک قضیه بزرگ بود که ابتدا باید خودمان قوی شویم، بنابراین دانشگاه آزاد بیشترین نقطه حملات غربیها بود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱ به عنوان مواجهه سنگین مبتنی بر جنگ شناختی بود که روی فضای مجازی پایه، سوار بود، سیل این اغتشاشات دانشگاه بود و هست، پس سعی کرده ایم از ابعاد مختلف به این مسئله بپردازیم و خودمان نیز دستی بر آتش داشته باشیم.
درخشش دانشگاه آزاد اسلامی در شعب بین المللی
دکتر طهرانچی گفت: در حال حاضر دانشگاه آزاد اسلامی دارای ۴۰۰ واحد و مرکز و ۸۰۰ مدرسه است و در حوزه شعب بین الملل در افغانستان، لبنان، امارات، عراق هم فعال هستیم. یک میلیون و ۲۵۰ هزار دانشجو و ۵۴ هزار هیئت علمی و مدرس داریم و به عنوان یک سامانه فرهنگی، تربیتی و علمی در کشورفعالیت میکنیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: برنامه ۵ ساله دانشگاه ۱۰ بسته دارد که موضوع یکی از بستههای آن فعالیت منسجم هم افزایی شبکهای است که تعریف دانشگاه آزاد در آن یک شبکه علمی، فرهنگی و تربیتی و یکپارچه دارای جغرافیای گسترده منطقهای همراه با کارکردهای اجتماعی، اقتصادی و فناوری است.
جنگ شناختی متفاوت از جنگ روانی و بر تغییر شناخت افراد جامعه تمرکز دارد
عزیز نجف پور آقابیگلو دبیر شورای فضای مجازی دانشگاه آزاد اسلامی در این نشست گفت: جنگ شناختی متفاوت از جنگ روانی است و به نوعی بر تغییر شناخت افراد جامعه اعم از نخبگان و مردم متمرکز است و درست است که امروزه آن را در بستر مجازی بیشتر میبنیم ولی محدود به فضای مجازی نیست و هر اقدام بیگانه ای که به دنبال تغییر شناختی جامعه برای شکست و تغییر ساختار سیاسی جامعه باشد به نوعی در این مقوله جنگ شناختی جای میگیرد.
وی افزود: در مقاله ای که توسط دو دانشگاه جان هاپکینز و امپریال کالج لندن در نشریه ناتو منتشر شده به تغییر شناخت مردم و نخبگان با استفاده از گوشی های هوشمند و شبکه های اجتماعی و پیام رسانها اشاره شده است و بررسی و تطبیق فرآیندهای پیشنهادی این مقاله با رخدادهای اغتشاشات اخیر کشور مشابهت و تطابق جدی این رخدادها با تجویزهای این مقاله دارد.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی پایگاه انقلاب و مردم است و در حوزه فضای مجازی علاوه بر اینکه سعی کرده به هوشمندسازی دانشگاه بپردازد و از سوی دیگر ظرفیت خود را برای ایفای نقش بهینه در نظام حکمرانی فضای مجازی کشور به درستی ایفا نماید و از این رو تشکیل شورای فضای مجازی دانشگاه با دو ماموریت فوق یکی از اقدامات مهم دانشگاه در مسیر این مهم بوده است.
نجف پور در ادامه گزارش اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فضای مجازی و جنگ شناختی گفت: تدوین سند تحول و تعالی دانشگاه با توجه جدی بدین حوزه ها نوشته شده و در حوزه های آموزشی و پژوهشی اقدام به شناسایی نظام مسائل بومی شده و برای هدفمندی پایان نامه ها متناسب با مسائل بومی کشور اقدام شده است که در سامانه پژوهشیار در حال انجام است. تشکیل پژوهشکده های علوم شناختی و هوش مصنوعی و تقویت و هم افزایی دانشکده ها و گروه های ذیربط فضای مجازی از جمله سایر اقدامات آموزشی و پژوهشی دانشگاه در این عرصه بوده است.
مشاور رییس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به تولید محتوا درباره جنگ شناختی تاکید کرد: در این زمینه تولید محتوای فرهنگی و سیاسی و دینی توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و معاونت فرهنگی و همچنین رسانه های سه گانه دانشگاه از جمله فرهیختگان، آنا و ایسکا برای تبیین بهتر رخدادها برای کمک به ارتقای تحلیل مردم و نخبگان انجام پذیرفته است.
وی سوق دادن مراکز رشد و سراهای نوآوری به تولید بازی های رایانه های را از دیگر اقدامات فناورانه دانشگاه در زمینه فضای مجازی دانست و در حوزه ارتقای سواد فضای مجازی ضمن تاکید بر سواد کاربری بر لزوم ارتقای سواد حکمرانی فضای مجازی تاکید کرد.
نجف پور شبکه سازی استادان و دانشجویان در لایه های علمی و فرهنگی را از اولویتهای سند تحول و تعالی دانشگاه برشمرد و در گزارش همایش هایی که با هدف ارتقای شناخت و معرفت دانشگاهیان به همایش فرهنگ و تربیت در فضای مجازی و ... اشاره کرد که در اسفند ماه سال401 برگزار شد.
دبیر شورای فضای مجازی دانشگاه با بیان اینکه توسعه سکوهای دانشگاه هوشمند در دانشگاه انجام شده ادامه داد: در راستای تسهیل و یکپارچه سازی فرآیندها و خدمات دانشگاه سکوهای مختلفی چون آموزشیار، پژوهشیار، دانشجویار، بافر و ... توسعه داده شده عملا به حکمرانی هوشمند دانشگاه کمک میکند و طبعا توسعه زیرساخت دانشگاه و راه اندازی دیتا سنتر و تمرکز جدی بر امنیت شبکه دانشگاه مکمل توسعه سامانه ها بوده که به جد انجام شده است. هوشمندسازی سیستم حراست دانشگاه کار مهمی دیگری بوده که انجام شده است.
وی در پایان تاکید کرد: ما در دانشگاه آزاد اسلامی صرفا بر اداره دانشگاه نپرداخته ایم بلکه تحول دانشگاه به سمت دانشگاه طراز انقلاب اسلامی و دانشگاه در خدمت جامعه و مردم، اولویت جدی مدیران دانشگاه است و از این رو از همکاری و تعامل با همه مجموعه ها استقبال میکنیم.
انسجام مناسب بین دستگاه های کشوری و لشکری
سردار شکارچی، معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیرو های مسلح در این نشست اظهار کرد: هم اکنون انسجام خوبی بین دستگاه های کشوری و لشکری وجود دارد اما نسبت به وضعیت مطلوب فاصله داریم.
وی افزود: در عصر جنگ ترکیبی به سر می بریم. دشمن در طول انقلاب همواره از اقدامات گذشته ناامید شده، اما آسیبهای زیادی به کشور وارد شده است.
معاون فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیرو های مسلح ادامه داد: تمرینی در سال ۱۴۰۱ صورت گرفت و شاهد راهپیمایی تماشایی ۲۲ بهمن و روز قدس بودیم. اگر انسجام بین مسئولان وجود نداشت نمی توانستیم جلوی توطئه های دشمنان را بگیریم.
وی با اشاره به قرارگاه هایی که در زمینه جنگ شناختی راه اندازی شده است بیان کرد: در قالب این قرارگاه ها، رزمایش های مختلفی برگزار شده و موفقیت های خوبی به دست آمده است. توانمندی حاصل شده بیانگر این است که ظرفیت عظیمی در کشور وجود دارد که می توان از آن بهره برد.
وی در پایان خواستار استفاده از ظرفیت های علمی و شبکه ای دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه جنگ شناختی شد.
در این جلسه نوری معاون فضای مجازی صدا و سیما، جعفری رییس مرکز فضای مجازی ستادکل نیروهای مسلح، علی باقرزاده معاون وزارت آموزش و پرورش و روسای قرارگاههای فضای مجازی کشور حضور داشتند.
انتهای پیام/