تامین ناکافی ارزدارو سد راه تامینکننده/ ضعف مدیریتی دربحران کمبود دارو مشهود است
محمدعلی محسنی بندپی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در رابطه با دلایل کمبود دارو در کشور گفت: مسئله دارو یک مسئله چند وجهی است. داروها یا خارج از کشور وارد میشود یا کاملا در داخل تولید میشود و بخشی از داروها هم به این صورت است که مواد اولیه آن وارد میشود، ولی در داخل تولید میشود و منابع تامین دارو در کشور از این سه گروه مجزا نیست.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر مدیریت درستی در تامین دارو که تولید و واردات را شامل میشود و توزیع دارو داشته باشیم قطعا با مشکلات کمتری نیز مواجه خواهیم شد.
وی با بیان اینکه از طرفی هم باید به بحث مصرف نامناسب دارو در کشور اشاره کنیم گفت: مصرف دارو باید بهینه باشد تا تعادلی بین عرضه و تقاضا برقرار شود. وقتی کمبود دارو اتفاق میافتد یا تقاضا بسیار زیاد است یا عرضه کم است!
نماینده مردم چالوس، نوشهر و کلاردشت با اشاره به اینکه در کشور ما تقاضای دارو بسیار زیاد و گاهی بی مورد است هیچ کدام از کشورهای دنیا با این پدیده مواجه نیستند افزود: متاسفانه ما بیش از چند برابر مصرف سرانه خود دارو در منزل مردم داریم. تقاضای ما یک تقاضای غیر معمولی و غیر منطقی است و این موضوع هم به بحث منطق بالینی بیمار و نسخه نویسی پزشکان برمی گردد.
وی تاکید کرد: اگر بخواهیم این موضوع اصلاح شود و بخواهیم به سمت کشورهای توسعه یافته قدم برداریم تا جایی که ممکن است باید فرهنگ مصرف دارو را اصلاح کنیم و نسخه نویسی پزشکان به صورت مبنایی مورد اصلاح قرار بگیرد که قطعا در دستور کار پزشک خانواده و معاونت وزارت بهداشت قرار میگیرد. علت دیگر کمبود میتواند تامین ناکافی دارو باشد، در این صورت حتی اگر نظام نسخه نویسی خود را اصلاح کنیم، به واسطه کمبود دارو دچار مشکل خواهیم شد
**ارز در اختیار تامین کننده قرار نمیگیرد
محسنی بندپی یکی از دلایل تامین ناکافی دارو را تامین ناکافی ارز بیان کرد و گفت: متاسفانه ارز آن دسته از داروهایی که وارداتی هستند تامین نمیشود یا اینکه ارزی که متعلق به واردات مواد اولیه دارو است به صورت کافی تخصیص داده نمیشود یا اینکه ما به التفاوت ارز ترجیحی و ارز نیمایی را در اختیار وارد کننده قرار نمیگیرد
**ارتباط غیر منطقی بین هزینههای تولید و قیمتهای دستوری
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بخش دارویی، بین هزینههای تولید و قیمتهای دستوری سازمان غذا و دارو ارتباط منطقی برقرار نیست عنوان کرد: این مسئله باعث میشود تولید کننده یا تولید نکند یا اگر تولید کرد احتکار کند و در انبار نگه دارد. البته دکتر مخبر اعلام کرده اند در قسمت تامین دارو که بخشی از آن تامین ارز است، ارز دارو را قطع نشده و پرداخت خواهدشد، اما نه به صورت کامل! این تمام و کمال پرداخت نکردن ارز دارو قطعا باعث شده است در واردات دارو دچار مشکل شویم و به طور جدی کمبود بعضی از داروها را حس کنیم.
**طرح دارویار تولید کننده را نا امید کرد
وی در مورد موفقیت طرح دارویار نیز گفت: اگر چه متاسفانه این طرح آن طور که ما پیش بینی میکردیم و انتظار داشتیم به نتیجه نرسید و موفق نشد و عملا فشار بیشتری به مردم نسبت به تولید کننده و توزیع کننده وارد شد، اما میتواند یکی از دلایل نا امیدی تولید کننده داروهای داخلی باشد.
**مشکل قیمت گذاری دستوری باید حل شود
محسنی بندپی قیمت گذاری دستوری را هم یکی دیگر از دلایل نا امیدی تولید کنندگان داخلی دانست و عنوان کرد: یک زمانی در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی میزبان تولید کنندگان دارو بودیم، متاسفانه تولید کنندگان به طور جدی نسبت به قیمتهای دستوری اعتراض داشتند. آنها مدعی بودند که قیمت تمام شده برایشان با قیمت نهایی که برای فروش گذاشته اند بسیار متفاوت است. برای مثال یکی از این تولید کنندگان میگفت اگر صفر تا صد هزینههای خط تولید ما را محاسبه کنید ۷۵ درصد هزینه تولید ما خواهد شد و در این صورت نه تنها سودی برای ما در نظر نگرفته اند بلکه هزینه تولید ما هم نمیشود.
**کمبود دارو ضعف مدیریتی است
نماینده مردم چالوس، نوشهر و کلاردشت موضوع کمبود دارو را یک ضعف شدید مدیریتی عنوان کرد و گفت: این مسئله بیشتر به ضعف مدیریت در مسئله تامین ارز، قیمت گذاری و عدم تشویق تولید کننده داخلی برمی گردد. البته در این میان باید مصرف دارو هم کمی منطقی شود.
**دارویی که در داروخانه نیست در بازار سیاه موجود است
بندپی با بیان اینکه چند روز پیش میزبان بیماران خاص بودم افزود: بیماران به شدت معترض بودند که داروهای ما که داروهای تگ دار است در دسترس ما نیست، ولی در داروخانههای بازار آزاد و بازار سیاه موجود است. این یعنی ما مسئله دارو را مدیریت نکرده ایم.
**استیضاح وزیر کمک کننده نیست
وی در ادامه بیان مسائل مربوط به مشکلات دارو در رابطه با موضوع استیضاح وزیر بهداشت نیز گفت: مگر با استیضاح وزیر صمت مشکل خودروها حل شد؟ ما با بی برنامگی مواجه هستیم و استراتژیها در بعضی از وزارت خانهها دچار مشکل است. این موضوع با تغییر فرد اصلاح نمیشود مگر اینکه نگاهها و تفکرات اصلاح شود. اگر ما افرادی که بر سر کار میآوریم رویکردها، استراتژیها و رویکردهایشان متفاوت باشد میتوانیم امیدوار باشیم که مشکلات حل شود. اما اگر افراد را جابه جا کنیم، ولی سیاستها و استراتژیها تغییر نکند و بدنه کارشناسی همان بدنه کارشناسی پوسیده و فرسوده قبلی باشد، قطعا کمک کننده نیست.
انتهای پیام/