آخرین پیام رزمندهای که در خرمشهر به شهادت رسید
خبرگزاری علم و فناوری آنا ـ فاطمه ملکی: ۵۷۵ روز از اشغال خرمشهر توسط نیروهای رژیم بعث عراق میگذشت و خرمشهری که به خاک وخون کشیده شده بود، طی ۴ مرحله عملیات «الی بیتالمقدس» در سوم خرداد ۱۳۶۱ آزاد شد و خبر این آزادی کام ملت ایران را شیرین کرد.
یکی از کارهای مهمی که باید در این رویداد شیرین اتفاق میافتاد، ثبت تصاویری از فتح خرمشهر بود که عکاسان جنگ این مأموریت مهم را به دوش کشیدند. «اباصلت بیات» از عکاسان دوران انقلاب و دفاع مقدس، عکسهای ماندگاری از مراحل آزادسازی خرمشهر به ثبت رسانده است که حتی در جریان حضور در این عملیات دچار موج گرفتگی شد.
** هفتهها بیخوابی برای آزادسازی خرمشهر
اباصلت بیات درباره موقعیت جغرافیایی منطقه عملیاتی الی بیتالمقدس میگوید: با توجه به اینکه دشت مرزی شلمچه، منطقهای مسطح و بدون خاکریز یا موانع طبیعی بود، رزمندگان زیادی در تیررس دشمن قرار میگرفتند و به شهادت میرسیدند. آتش دشمن به قدری شدید بود که در مناطقی که رزمندگان خاکریز زده بودند، سینهخیز حرکت میکردند. بنده در این عملیات با پیکر شهدای بسیاری مواجه شدم که خیلی وقتها چهرهشان در ذهنم مرور میشود. در این عملیات رزمندگانی را میدیدم که میگفتند دو هفته است که خواب درست و حسابی نداشتهایم.
** آخرین پیام شهید
یکی از عکسهای ماندگار اباصلت بیات، مربوط به رزمندهای است که در عملیات آزادسازی خرمشهر به شهادت رسید، وی درباره این رزمنده میگوید: لحظه به لحظه از عملیات آزادسازی خرمشهر عکس میگرفتم. در یکی از موقعیتهای عکاسی از منطقه، چشمم به رزمندهای افتاد که به شدت زخمی شده بود؛ او دستهایش را مشت کرد و شعار داد: «اسلام پیروز است». من از این صحنه عکس گرفتم و لحظهای بعد این جوان به شهادت رسید.
** موجگرفتگی در آستانه رسیدن به خرمشهر
این عکاس دفاع مقدس لحظه فتح خرمشهر را اینگونه روایت میکند: «پس از روزهای شیرین و سخت مقاومت، خرمشهر در سوم خرداد آزاد شد. نیروهای نظامی از جاده آسفالته خرمشهر به سمت اهواز حرکت میکردند با روشن کردن چراغ خودروهایشان و بوق زدن این خوشحالی را نشان میدادند. با شنیده شدن خبر آزادسازی خرمشهر، رزمندهها غرق در شادی و نشاط بودند. با توجه به این که دشمن منطقه را زیر آتش گرفته بود، من در این منطقه موجی شدم؛ سرگیجه داشتم. از طرفی هم خیلی دوست داشتم خودم را به خرمشهر برسانم. حتی تا پانصد متری خرمشهر رفتم و نتوانستم در روز آزادسازی خرمشهر به آنجا بروم. بعد مرا به بیمارستان اهواز بردند. دو روز بعد که وضعیت جسمیام بهتر شد، به خرمشهر برگشتم.»
این عکاس دفاع مقدس ۲ روز بعد از بستری شدن و بهبودی نسبی در روز پنجم خرداد، یعنی دو روز بعد از فتح خرمشهر به همراه خبرنگاران داخلی و خارجی، وارد خرمشهر شدند.
وی درباره حضور خبرنگاران خارجی میگوید: «روی تابلوی ورودی خرمشهر نوشته شده بود: به خرمشهر خوش آمدید؛ جمعیت ۳۶ میلیون نفر. موضوع ۳۶ میلیون نفر برای خبرنگاران خارجی جالب بود. ما هم برای آنها اهمیت حفظ این شهر توسط ملت را با تمام سختیهایش توضیح دادیم.»
** خرمشهر مثل خانه خودم بود
خرمشهری که خون جوانان زیادی برای آزادیاش ریخته شده بود، دیگر از تصرف دشمن درآمده بود. بیات درباره احساس خود از حضورش در خرمشهر آزاد شده، بیان میکند: «وقتی وارد خرمشهر شدم و مسجد جامع خرمشهر را دیدم، احساسم طوری بود که انگار وارد خانه خودم شدهام. آن لحظه از فرط خوشحالی سرگیجه و حالت موجگرفتگی که داشتم را فراموش کردم. آن روز کیلومترها در داخل شهر مخروبه خرمشهر با پای پیاده راه رفتم. دوست داشتم در تمام این شهر قدم بزنم؛ در بیشتر مناطق، دشمن مین گذاری کرده بود و به همین دلیل مجاز نبودیم به آن نقاط برویم.»
بر اساس این گزارش، «اباصلت بیات» متولد ۱۳۳۲ از جمله عکاسان ایرانی است که در صحنههای حساس و مهم رخدادهای انقلاب و دفاع مقدس به عنوان عکاس و خبرنگار حضوری فعال داشت و بیش از 5 هزار قطعه عکس از صحنه های ناب ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا پایان دوران جنگ تحمیلی را بر حافظه ی نگاتیوهایش به ثبت رسانده است.
اباصلت در روایتهای مصور خود به موضوعاتی نظیر بمباران شهرهایی از استان های تهران، قم، کرمانشاه، ایلام، کردستان و خوزستان، جستجو و تشییع پیکر قربانیان بمباران های شهری، عملیاتهای ثامن الائمه، الی بیت المقدس، والفجر دو ، والفجرچهار، کربلای ۱۰، کمک های مردمی به جبهه، اسرای عراقی، بمباران شیمیایی حلبچه و بازگشت آزادگان به کشورمان پرداخته است.
انتهای پیام/