سهم دانشبنیانها از بازار سرمایه جدی گرفته شود
همایون دارابی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگاراقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره ظرفیت اقتصاد ایران برای جذب شرکتهای دانشبنیان به ویژه بازار سرمایه، اظهار کرد: ظرفیت لازم برای مشارکت شرکتهای دانشبنیان در بازار وجود دارد و با توجه به این قابلیتها باید سهم این شرکتها از بازار سرمایه کشور مطالبه شود.
دارابی ادامه داد: بازار سرمایه چند بخش مختلف داشته و شرکتهای دانشبنیان نیز در هر کدام از این بخشها امکان فعالیت دارند. در یک بخش برای تامین مالی از ابزارهایی مانند انتشار اوراق و عرضه سهام استفاده میشود و بخش دیگر آن است که شرکتهای دانشبنیان در عملیاتهای ارکان بازار و نهادهای بازار سرمایه استفاده میشوند. در این میان شرکتهای کامپیوتری و سختافزاری از جمله شرکتهای دانشبنیانی هستند که در بازار سرمایه ظرفیت لازم برای جذب آنها وجود دارد.
ظرفیت مناسب بازار سرمایه برای جذب شرکتهای دانشبنیان
وی افزود: ظرفیت لازم برای مشارکت شرکتهای دانشبنیان در بازار سرمایه کشور وجود دارد.
وضعیت شرکتهای دانش بنیان مناسب نیست
وی درباره شرایط شرکتهای دانشبنیان در کشور اظهار کرد: وضعیت مناسبی در این زمینه وجود ندارد و تعداد شرکتهایی که به صورت مستقل و پابرجا مشغول به فعالیت باشند بسیار اندک است. اکنون بخشهایی از شرکتها به عنوان دانشبنیان به ثبت رسیده است، اما تعداد شرکتهای دانشبنیان که از صفر آغاز به کار کرده و خود را به سطح مطلوبی از ثبات و پایداری رسانده باشند اندک بوده و متناسب با ظرفیتهای اقتصاد ایران نیست.
دارابی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بنگاهداری و اداره شرکتهای اقتصادی در ایران بسیار سخت است و این وضعیت برای شرکتهای دانشبنیان نیز با پیچیدگیهای خاص خود همراه است.
حمایتها از شرکتهای دانشبنیان ناکافی است
وی درباره حمایتها و تشویقهایی که در مورد شرکتهای دانشبنیان باید انجام شود نیز عنوان کرد: در مجموع کارنامه مناسبی در این زمینه وجود ندارد و در بخشهای مختلف حمایت از این شرکتها ناکافی است.
تشریح شرایط سخت فعالیت شرکتهای دانشبنیان در ایران
دارابی تصریح کرد: وضعیت بازار سرمایه، گرانبودن تسهیلات، آموزش ناکافی فعالان این بخش و روشهای تامین مالی و ناپایداری اقتصادی از جمله موضوعاتی که شرایط کار برای شرکتهای دانشبنیان را سخت کرده است. دولت خطوط اعتباری را برای این شرکتها در نظر گرفته تا با سختی و دشواری بتوانند از آن استفاده کنند، اما ارقام دریافت این تسهیلات ناچیز است و اگر نگاهی به تامین سرمایه در بازارهای جهانی داشته باشیم متوجه خواهیم شد که ارقام تامین سرمایه در بازارهای جهانی قابل مقایسه با آنچه که در ایران درحال انجام است، نیست.
وی عنوان کرد: در حاضر تامین مالی یک میلیون دلاری معادل ۵۰ میلیارد تومان کار برای شرکتهای دانشبنیان داخلی کار بسیار دشواری است در حالی که برخی از استارت آپها یا شرکتهای دانشبنیان ارقامی نزدیک به یک میلیارد دلار را دریافت میکنند و حتی شرکتهای آفریقایی تامین مالی ۵ تا ۱۰ میلیون دلاری را به راحتی از شرکتهای خارجی دریافت میکنند که در ایران خواب و خیال به نظر میرسد.
نبودن متقاضی برای برخی ایدههای دانشبنیانی
وی درباره ضرورت توجه به بازار محصولات و ایدههای دانشبنیانی و سرخوردگی شرکتها در صورت نبودن متقاضی برای محصول یا ایده دانشبنیانی آنها، گفت: بخش عمدهای از موضوع به بستهبودن اقتصاد ایران برمیگردد. ما مراودات بینالمللی قابل توجهی با کشورها نداریم. مسئله اساسی این است که اگر توجه تنها به بازار داخلی باشد تعداد شرکتها یا تقاضاها بسیار کم است.
رئیس انجمن حرفهای بازار سرمایه عنوان کرد: یکی از دلایلی که شرکتهای دانشبنیان در سطح جهانی موفق هستند این است که میتوانند محصول خود را در سطح جهانی عرضه کنند، اما درحال حاضر هم بازار ایران کوچک بوده و هم رشد اقتصادی محدود است در این میان دسترسی به بازارهای خارجی نیز با دشواری انجام میشود یا اصلا وجود ندارد.
انتهای پیام/