دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

لایحه برخورد قاطع با متخلفان و متصرفان منابع طبیعی در هیات دولت

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور از ارسال لایحه برخورد قاطع با متخلفان و متصرفان عرصه‌های طبیعی کشور به دولت خبر داد.
کد خبر : 8353

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، خداکرم جلالی در پایان هفته منابع طبیعی و آبخیزداری در سخنرانی پیش از خطبه‌های نمازجمعه تهران با اعلام این مطلب گفت: بحث برخورد قاطع با متخلفان با سرعت بیشتر در دستور کار مجموعه وزارت جهاد کشاورزی و یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری قرار دارد و امیدواریم با کمک مردم بتوانیم این کار را انجام دهیم.


وی ضمن اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با دست اندرکاران محیط زیست و منابع طبیعی کشور در تاریخ 17 اسفند ماه امسال تاکید کرد: سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در راستای عمل به فرامین معظم له، دو موضوع مهم آبخیزداری و آبخوان‌داری و مقابله با بیابان‌زایی را بیش از پیش مورد توجه قرار خواهد داد.


حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه نسبت به پدیده‌های زمین‌خواری و کوه‌خواری هشدار داده و خواستار برخورد جدی‌تر با آن شده‌اند تا میراث طبیعت به دست آیندگان نیز برسد.


ایشان بیان کردند: «از این پس مردم باید قضاوت کنند که کدام دستگاه‌ها به وظیفه خود برای حفظ محیط زیست عمل می‌کنند و کدام دستگاه‌ها برای حفظ محیط زیست، تلاش و اقدام لازم را انجام نمی‌دهند.»


جلالی در ادامه از تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین به عنوان چالش‌های اصلی جهان امروز یاد کرد و گفت: کاهش نزولات جوی و منابع آب شیرین و بیابان‌زایی که از عوارض تغییر اقلیم هستند، خود موجب بروز خشکسالی و تغییرات اساسی در مجموعه‌های زراعی، باغبانی، جنگل‌ها و مراتع می‌شود و از سوی دیگر، افزایش آفات و بیماری‌های گیاهی و کاهش تنوع زیستی را به دنبال دارد.


وی با بیان اینکه به ازای هر یک درجه سانتیگراد گرم شدن کره زمین، میزان نیاز به منابع آبی تا 17 درصد افزایش می‌یابد، یادآور شد: طی 50 سال گذشته، هوای کره زمین حدود هشت دهم درصد گرم‌‍تر شده و این در حالی‌ست که این رقم در ایران تقریبا دو برابر بوده و 1.5 درجه سانتیگراد است بنابراین نیاز به منابع آبی در کشور ما به مراتب بیشتر از نیازهای جهانی بوده است.


معاون وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: به دلیل همین تغییرات اقلیمی، ما در سطح ملی با چالش‌های محیطی خشکسالی، خشک شدن دریاچه‌ها، تالاب‌ها، کاهش کمیت و کیفیت آب‌های زیرزمینی، گسترش بیابان‌ها ، بروز توفان‌های شن و گرد و خاک که نمونه آن چندی پیش در اهواز رخ داد روبه رو هستیم و آمارها نشان می‌دهد که میزان بارندگی این منطقه در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود 70 درصد کاهش داشته است.


وی تاکیدات رهبر معظم انقلاب نسبت به حفظ عرصه‌های طبیعی را یادآور شد و گفت: چنانچه به رهنمودهای معظم له به صورت جامع و کارآمد توجه نشود و سرمایه‌گذاری لازم در این حوزه صورت نگیرد وضعیت شکننده محیط زیست کشور بهبود نخواهد یافت.


جلالی ادامه داد: مقام معظم رهبری در فرمایشات اخیر خود بر جامع‌نگری و هماهنگی و انسجام میان مسوولان و دستگاه‌های متولی و توجه به سه عنصر اصلی محیط زیست شامل آب، خاک و هوا، حل مشکل ریزگردها، رعایت پیوست زیست محیطی در تمام طرح‌های عمرانی و برخورد قاطع با عاملان تخریب محیط زیست و عرصه‌های طبیعی تاکید ویژه‌ای داشتند.


وی آبخیزداری و آبخوان‌داری را یکی از رویکردهای جدی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری عنوان کرد و افزود: با توجه به بحران کمبود آب، خشکسالی‌های مستمر، بیلان منفی آب‌های زیرزمینی که میزان آن از مرز هشت میلیارد متر مکعب در سال گذشته است و همچنین فرونشست زمین و دشت‌ها، آبخیزداری یکی از راه‌های برون رفت از این مشکلات به شمار می‌رود.


جلالی با ارائه آماری مبنی براینکه 70 نزولات آسمانی در کشور ما در یک بازه زمانی کوتاه تبخیر می‌شود، گفت: میزان نزولات آسمانی کشور ما حدود 250 میلیمتر در سال است که یک سوم میانگین بارش جهانی است و از سوی دیگر به دلیل قرار گرفتن ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک، میزان تبخیر آب در سال حدود دو هزار و 100 میلیمتر و تقریبا سه برابر میزان جهانی است.


به گفته وی، اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار زمین می‌تواند به استحصال 500 متر معکب آب جدید، کاهش فرسایش خاک به میزان شش تا هفت تن، کاهش رسوب خاک به میزان 2.5 تن، رویش 120 کیلوگرم علوفه و همچنین کنترل سیلاب در عرصه‌های طبیعی منجر شود.


رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری همچنین از تهیه و ارسال طرح آبخیزداری 14 میلیون هکتار در کشور به دولت خبر داد و ابراز امیدواری کرد با حمایت‌های دولت و مجلس شورای اسلامی با اجرای این طرح، بخش زیادی از نگرانی‌های رهبر معظم انقلاب و مردم در زمینه‌های زیست محیطی و منابع طبیعی برطرف شود.


وی بیابان‌زدایی را یکی دیگر از رویکردهای اصلی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ذکر کرد و گفت: حدود 22 درصد از مساحت کشور ما را بیابان‌ها تشکیل می‌دهند و با اینکه مساحت ایران، یک درصد خشکی جهان را شامل می‌شود اما 2.2 درصد بیابان‌های جهان را در خود جای داده است.


به گفته وی حدود 20 میلیون هکتار از عرصه‌های طبیعی کشور تحت تاثیر فرسایش بادی هستند که 7.5 میلیون هکتار از این عرصه‌ها کانون‌های بحرانی بیابان‌زا محسوب می‌شوند که برای پیشگیری از توفان‌های شن و گرد و غبار باید این کانون‌های بحرانی را کنترل کرد.


جلالی با بیان اینکه اعتبارات مربوط به بیابان‌زدایی در برنامه‌های توسعه چهارم و پنجم کشور روند نزولی داشته است، گفت: رفع معضل بیابان‌زایی به سرمایه‌گذاری بیشتر و استفاده از فناوری‌های جدید نیاز دارد.


وی کنترل خشکیدگی بلوط در جنگل‌های زاگرس در سطح 32 هزار هکتار، تثبیت مالکیت اراضی منابع طبیعی در سطح 700 هزار هکتار، ایجاد کمربند حفاظتی به میزان 732 هزار هکتار، اطفای حریق در 29 هزار هکتار، کنترل ساخت و سازها در محوطه جنگل‌های زاگرس و کنترل ساخت و ساز و اجرای طرح‌های عمرانی در جنگل‌های شمال را به عنوان برخی از اقدامات صورت گرفته در سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در طول فعالیت دولت تدبیر و امید عنوان کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب