سهم ماهشهر در سینما و تلویزیون هیچ است!
گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، سید مرتضی حسینی ـ سعید آلبوعبادی متولد سال ۱۳۴۹ در ماهشهر بازیگر، نویسنده و کارگردان اهل خوزستان است. وی در فیلمهای سینمایی «۲۳ نفر» و «یدو» بهعنوان بازیگر حضور داشته و سابقه کارگردانی و نگارش فیلمنامه نیز دارد. بازی او در نقش «ملاصالح قاری» در فیلم «۲۳نفر» به کارگردانی مهدی جعفری که در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد نیز مورد توجه مخاطبان قرار گرفت.
آلبوعبادی درزمینه تولید فیلم مستند نیز فعالیت دارد و مستند کوتاه «اصیل» که آذرماه امسال در شانزدهمین جشنواره سینما حقیقت به نمایش درآمد از ساختههای اوست. این مستند به تهیهکنندگی مهدی عساکره درباره اسب اصیل عربی و پشتوانه فرهنگی و اجتماعی اصالت این نژاد ارزشمند اسب در ایران بود. مستندی که در بستر جغرافیا و فرهنگ خوزستان ساخته شده بود و کاملاً رنگ و بوی فرهنگی این خطه از ایران را با خود داشت. آلبوعبادی همچنین کتاب «۱۴۱۷ و دو نمایشنامهی دیگر» را با مضمون دفاع مقدس به چاپ رسانده است.
این مستندساز درباره فعالیتهای اخیر خود به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: از حدود دو سال پیش کار پژوهش برای جدیدترین فیلم مستند خودم را آغاز کردم و خدا را شکر این مرحله به پایان رسیده است. من اهل ماهشهر هستم. این شهر در تحولات و رخدادهای جنگ تحمیلی جایگاه ویژهای داشت. ماهشهر از اصلیترین شهرهایی بود که در جبهه مقابله با دشمن بعثی، از مرزهای آبی و خاکی ایران دفاع کرد. همچنین در اعزام نیرو و پشتیبانی از جنگ هم سهم قابلتوجهی داشت.
** «ماهشهر» حماسهای فراموششده
وی اظهار کرد: اتفاقات عجیب و غریبی با محوریت ماهشهر و مردم و نیروهای نظامی آن در جریان دفاع مقدس رقم خورده است؛ از جمله اینها میتوان به حمله ناوچه کوثر به اسکلههای الامیه و البکر عراق اشاره کرد.ماهشهر در بحث اسکان جنگزدگان شهرهای آبادان و خرمشهر پیشتاز بود چرا که خط ارتباطی آبادان و خرمشهر با سایر نقاط کشور محسوب میشد. همچنین در جریان انتقال این مردم جنگزده با لنج، رخدادها و فداکاریهای فراوانی از طرف مردم و صاحبان این لنجها رقم خورده که واقعاً شنیدنی است.
آلبوعبادی گفت: با وجود این همه اتفاق و واقعیتهای تاریخی، متأسفانه ما هیچ تصویری (تأکید میکنم) هیچ تصویر یا سکانسی از ماهشهر در سینمای داستانی و مستند و سریالهای ساختهشده با موضوع دفاع مقدس نداریم. این درحالی است که برای شهرهای دیگر استان یا غرب کشور که درگیر جنگ بودند آثار متعددی ساخته شده که البته آنها هم در جای خود ضروری و ارزشمند هستند. این برای منِ ماهشهری خیلی سنگین است. با وجود این نقشآفرینیها و خدماتی که ماهشهریها در دوران جنگ داشتند، شاهد هچ انعکاسی در سینما و تلویزیون نیستیم.
سعید آلبوعبادی در پشت صحنه فیلم «۲۳ نفر»
این بازیگر سینما افزود: من حدود دوسال است که به موازات انجام پژوهش در این زمینه، پیگیر صحبت با مسئولان شهر هستم، اما متأسفانه هنوز نتیجهای نگرفتهام. در صحبتهایی که تا به حال داشتم، معمولاً قولهای خوبی داده میشود، اما وقتی پای عمل به میان میآید همه عقبنشینی میکنند. این اتفاقی بود که در ساخت مستند قبلی من یعنی «اصیل» هم رخ داد و خیلی اذیت شدم.
** چرا از مسئولان شهرم توقع دارم؟
وی عنوان کرد: ماهشهر یک شهر ثروتمند و صنعتی است. برای مدیران فرهنگی این شهر بد است که من به عنوان یک فیلمساز ماهشهری، برای جلب حمایتهای مادی و معنوی به تهران مراجعه کنم. فکر میکنم حمایتهایی که مثلاً از طرف مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی یا انجمن سینمای دفاع مقدس و سازمان اوج و... درنظر گرفته شده است، برای فیلمسازانی است که از مناطق محروم آمدهاند و این ظرفیتها در شهر زادگاه آنها وجود ندارد؛ اما ماهشهر این ظرفیت را دارد که در زمینه تولیدات فرهنگی مربوط به تاریخ این شهر فعالانهتر ظاهر شود.
بازیگر فیلم «یدو» گفت: من واقعاً دوست دارم که به خاطر شهرم و به خاطر علاقه شخصی خودم به رزمندگان دفاع مقدس، این مستند را با بهترین کیفیت به پایان برسانم، اما اگر حتی هیج حمایتی هم ازمن نشود، «تنهای تنها» هم این کار را تولید خواهم کرد؛ اما میخواهم این مستند یک یادگاری با کیفیت از تاریخ شهرم باشد. موضوع این است که آن چه من در ذهن دارم، نیاز به حمایت تجهیزاتی، مالی و هماهنگیهایی دارد که از دست من خارج است. استانداری خوزستان، فرمانداری ماهشهر، مدیران صنعتی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و نماینده ماهشهر در مجلس شورای اسلامی میتوانند حامی این اثر مستند باشند تا بتوانیم تاریخ شفاهی مقاومت مردم ماهشهر در جریان جنگ تحمیلی را روایت کنیم.
آلبوعبادی اظهار کرد: من در جریان تولید «اصیل» سختیهای زیادی کشیدم در هوای بسیار گرمی که گاهی حتی دوربین را به مرز ذوبشدن میرساند و یا این که حتی با دستکش هم نمیشد سه پایه دوربین که زیر آفتاب مانده بود را جا به جا کرد، کار کردم. مستندی ساختم که درباره بنمایههای فرهنگی اسب عربی و فرهنگ چندصدساله خوزستان بود. خیل از نهادها و از جمله تلویزیون به من قول همکاری دادند که در نهایت هم عقبنشینی کردند و من بخش عمده این کار را از هزینه شخصی خودم ساختم. در فصل زمستان وضعیت آب و هوا در این جا بهتر است و شرایط تولید قابل تحمل میشود. میخواهم بخش عمده کار را در ماههای آینده بگیرم. اما با این وضعیت شرایط تولید خیلی کند پیش میرود.
** محورهای مستند «نقش ماهشهر در جنگ تحمیلی»
وی افزود: آنچه که به عنوان محتوای این مستند است را میتوان در این محورها خلاصه کرد: ثبت تاریخ شفاهی رزمندگان ماهشهری (اعم از نیروهای مردمی و نظامی)، نقش فرماندهان ماهشهری در عملیاتهای مهم جنگ، چگونگی پشتیبانی زمینی و دریایی سپاه ماهشهر از عملیاتهای دوران دفاع مقدس، مشارکت رزمندگان ماهشهری در جریان شکستن حصر آبادان، چگونگی تشکیل تیپ ۴۶ والفجر و اعزام نیروها به جبهه، نقش مردم ماهشهر در اسکان مهاجران و جنگزدهها، ثبت روایت فرماندهان غیرماهشهری درباره جایگاه این هنر و اهالی و رزمندگان آن در دوران دفاع مقدس. در یک کلام، میخواهم حماسه مردم زادگاهم را ثبت کنم.
آلبوعبادی گفت: یک مستندساز اگر آن جوهر دراماتیک را در سوژه نبیند، سراغش نخواهد رفت. من در جریان تحقیقاتم به ظرفیتهای دراماتیک و داستانی فراوانی رسیدم که میتواند حتی سوژه چند فیلم داستانی جذاب هم باشد؛ اما این روایتها تا که در قالب یک فیلم مستند بیان نشود ارزش چندانی هواهد داشت. در این بین من که اهل همین شهر هستم و فرهنگ وفاضی اشنهر را با تمام وجود درک کردهام بهتر میتوانم در این زمینه کار کنم.
این مستندسازعنوان کرد: سینمای مستند، حافظه جهان است. قصد من این است که چند برگ درخشان به حافظه تاریخ هشت ساله دفاع مقدس اضافه کنم. این عجیب است که با این همه رخدادهایی که اشاره کردم چرا هیچ اثری از ماهشهر در آثار داستانی و مستند سینما و تلویزیون نیست. تاریخچه صنعت پتروشمی در ماهشهر و نحوه ادامه این صنایع در دوران سخت جنگ، خودش میتواند یک موضوع جذاب و پر از سوژههای ناب باشد. این مستند میتواند یک سند تصویری از مقاومت مردم ماهشهر در دوران جنگ باشد تا آیندگان به آن افتخار کنند. امیدوارم مسئولان شهر ما هم بیشتر از قبل به تأثیرگذاری تولیدات فرهنگی در این شرایط سخت پی ببرند و از چنین آثاری حمایت بیشتری به عمل بیاورند.
انتهای پیام/