دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
قاسمی مطرح کرد؛

اهم اقدامات مرکز امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی

اهم اقدامات مرکز امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی
مشاور ریاست دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده به ارائه گزارشی درخصوص اقدامات انجام‌شده در مرکز امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت.
کد خبر : 826417

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، عاصمه قاسمی مشاور ریاست دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اهمیت «الگوی سوم زنان» به عنوان الگوی متعالی و مترقی، مهم‌ترین راهبرد دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی را ایجاد شرایط لازم برای تحقق این الگو در دانشگاه دانسته و بیان داشت در این راستا برنامه‌های امور زنان و خانواده دانشگاه با هدف تسهیل‌گری و سیاست‌گذاری مناسب در ارکان آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اداری در قالب اقدامات ذیل دنبال می‌شود.

اقدام 1: 

شبکه‌سازی بانوان دانشگاه آزاد اسلامی یکی از اولین اقدامات این دفتر با هدف ایجاد شبکه‌ای کارا، پویا، مؤثر، عمیق، قوی و بامعرفت بود که بتواند به انسجام در میان بانوان دانشگاه و همچنین در سطح کلان جامعه منجر شود تا اثرگذاری نقش بانوان افزایش یابد.

شبکه‌سازی بانوان در دانشگاه آزاد اسلامی در سه طیف دانشجو، کارمند و عضو هیأت علمی انجام می پذیرد و متناظر با هر طیف برنامه ها و بسته کاری مختلف تعریف و پیگیری میشود‌.  

ابلاغ بخشنامه شورای راهبری استان در امور زنان و خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی اقدام مهمی در جهت شبکه سازی بانوان دانشگاه ، رصد مسائل آنان و ارائه راهکارهای تخصصی در این حوزه میباشد‌. تعیین مسئولین استانی و رابطین امور زنان و خانواده در تمامی واحدهای دانشگاه آزاد نیز اولین اقدام در این خصوص است.

شبکه‌سازی بانوان هم درون دانشگاهی است و هم برون‌دانشگاهی. امور زنان و خانواده دانشگاه تلاش می کند علاوه بر ایجاد شبکه بانوان دانشگاه آزاد، پیوند آنها با  بانوان فعال در جامعه پیوند ایجاد و تقویت نماید. بدین منظور، ارتباط بین مسئولین امور زنان و خانواده دانشگاه با مدیران کل زنان استانداری‌ها، فرمانداری‌ها و شهرداری‌ها با هدف ایجاد همفکری‌های مشترک برقرار شده است تا اثرگذاری بانوان در جامعه بیشتر شده و جامعه نیز از ظرفیت علمی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی بهره مند شود.

اقدام 2:

تقویت دانش‌افزایی و معرفت‌افزایی بانوان دانشگاه در حوزه های مرتبط با زنان و خانواده یکی دیگر از اقدامات است‌. بدین منظور فعال کردن کمیته‌های تخصصی دفتر امور زنان و خانواده جهت ایجاد پشتوانه‌های فکری و اندیشه‌ای قوی برای حرکت در حوزه زنان و خانواده در دانشگاه صورت گرفت. کمیته علمی-پژوهشی و کمیته تشکیلات- ارتباطات دو کمیته فعال دفتر امور زنان و خانواده سازمان میباشد که اعضای آن را بانوان هیئت علمی از واحدهای مختلف تشکیل می‌دهند. در راستای تعمیق در حوزه‌های فکری، اندیشه‌ای، فرهنگی و اجتماعی بانوان دانشگاه، نشست‌های تخصصی هدفمند متعددی در سازمان، استان‌ها و واحدها شکل گرفته است.

اقدام 3: 

توانمندسازی و مهارت آموزی بانوان در هر سه طیف دانشجو، کارمند و عضو هیأت علمی برنامه نیز یکی از اقدامات مهم است‌. در حال حاضر دوره توانمندسازی «خانواده: آسیب‌ها و راهکارها» با چهار دوره خانواده و زناشویی / خانواده و ارتباط با فرزندان/ خانواده و مسئولیت اجتماعی/خانواده و رسانه برای استادان سراسر کشور در حال اجراست.

اقدام 4:

 تهیه ضوابط کلی و پیوست فرهنگی برگزاری مراسم ازدواج با هدف تسهیل و ترغیب به ازدواج و فرهنگ سازی ازدواج آسان بدون هر نوع انتفاعی برای دانشگاه، برای اعضای هیأت علمی و استادان مدعو وکارکنان و خانواده ایشان و دانشجویان  تهیه شد. این ضوابط نحوه استفاده از اماکن، ظرفیت های هنری و خدماتی دردانشگاه آزاد اسلامی را مشخص کرده وتوسط رئیس دانشگاه ابلاغ شده است. نکته حائز اهمیت در این ضوابط خدمات مشاوره ای و تامین عاقد رایگان و اهدای هدیه برای زوجین است.

اقدام 5:

یکی دیگر از اقدامات دفتر امور زنان و خانواده، تهیه دستورالعمل قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است که پس از تصویب در شورای معاونان دانشگاه، توسط مشاور و رئیس محترم حوزه ریاست تأیید و ابلاغ گردید.


دستورالعمل مذکور قوانین متعددی از جمله حق مسکن، ساخت و تجهیز خوابگاه‌های متاهل و...شامل می‌شود. 

برخی مصوبات این دستورالعمل بدین شرح است: 1- به منظور ارج نهادن به مقام مادر و بنیان خانواده، به بانوان هیأت علمی دانشگاه در سال تولد فرزند یک پایه استحقاقی بدون طی مراحل اخذ پایه و ضوابط لازم تعلق گیرد. 2-  برای حمایت از موضوع فرزندآوری، مدت مرخصی زایمان برای مادرانی که فرزندان دوقلو یا بالاتر به دنیا می‌آورند، به 12 ماه افزایش یابد. 3- براساس یکی از بندهای این دستورالعمل، بازپرداخت بدهی مادران از وام‌های دانشگاه، به بعداز بازگشت آنها از مرخصی زایمان موکول شود. 4- بانوان کارمند و عضو هیأت علمی باردار میتوانند  به مدت 4 ماه از دورکاری استفاده نمایند . البته این موضوع تنها برای مشاغلی که امکان دورکاری دارند، اجرایی خواهد شد. ۵- در این دستورالعمل  مصوب شد به تعداد فرزندان بانوان کارمند، یک سال از سن بازنشستگی در صورت همکاری بیمه تامین اجتماعی کاهش یابد. ۶-براساس این دستورالعمل ۷ روز مرخصی تشویقی برای کارکنان مرد دانشگاه آزاد اسلامی که صاحب فرزند شده‌اند، در نظر گرفته می‌شود. ۷-همچنین یک ساعت کاهش ساعت کاری در روز برای والدینی که دارای فرزند یا همسر معلول هستند اجرا می‌شود ۸- قانون مادران مهربان نیز به پدرانی که صاحب فرزند دوقلو یا بیشتر می شوند تعمیم می یابد. بانوان عضو هیأت علمی که دارای فرزند خردسال زیر 6 سال هستند، 50 درصد از موظفی حضور آنها در هفته کاهش می یابد. ۹-دانشجویانی که باردار یا دارای فرزند زیر 2 سال هستند، در صورت تقاضا می‌توانند به مدت 4 نیمسال در واحد الکترونیکی مهمان شده و به صورت غیرحضوری در کلاس‌های خود شرکت کنند و یا اینکه در یک واحد هم‌سطح یا پایین‌تر که نزدیک محل سکونت آنهاست، تحصیل کنند. ۱۰- برای تحکیم بنیان خانواده، زایمان و درمان‌های مربوط به ناباروری تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار می گیرد. بیمه تکمیلی برای بازنشستگان و خانواده‌های آنها نیز در دانشگاه آزاد اسلامی اجرایی خواهد شد.۱۱- همچنین دانشگاه در اقدامی حمایتی 40 میلیون تومان وام ازدواج با شرایط وام ضروری و 25 میلیون تومان وام فرزندآوری (50 میلیون تومان برای دوقلو) با شرایط وام ضروری برای اعضای هیأت علمی و کارکنان دانشگاه در نظر گرفته است.

اقدام 6:

دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی با هدف کامل کردن فرآیند تعلیم و تربیت، برای کودکان در رده سنی قبل از دبستان در زمینه راه‌اندازی کودکستان اقداماتی را انجام داده است. 

در این راستا شیوه‌نامه تأسیس و اداره کودکستان ها در دانشگاه آزاد اسلامی تصویب و به واحدها ابلاغ شد. در این شیوه‌نامه تأکید شده که دانشگاه از راه‌اندازی کودکستان هیچ انتفاع و سودی نخواهد برد؛ همچنین هدف صرفاً ارائه خدمات رفاهی نیست بلکه آموزش مفاهیم و مهارت‌های زندگی و پرورش فرزندان کارکنان و اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی است. در همین زمینه کودکستان سازمان مرکزی نیز در حال راه‌اندازی است.

با توجه به اهمیت تعلیم و تربیت در رویکرد جدید دانشگاه و با پیشنهاد رئیس محترم دانشگاه آزاد اسلامی سازمان تربیت اسلامی کودک با نام اختصاصی «ستاک» با هدف برنامه‌ریزی، نظارت، راهبری و ارتقای دانش تعلیم و تربیت اسلامی راه‌اندازی می شود. همچنین تربیت مربیان متعهد و متخصص کودک و راه اندازی کودکستان و استخراج الگوهای تعلیم و تربیت بر اساس مدل تربیت علمی و حکمی در این سازمان پیگیری خواهد شد.

اقدام 7: 

اتاق والد و کودک در واحدهای دانشگاه براساس اهداف سند تحول و تعالی دانشگاه راه‌اندازی می‌شود. این اتاق با هدف ایجاد فضای با نشاط همراه با آرامش و احساس امنیت برای کودکان ضمن فراهم نمودن فراغت خاطر و آرامش والدین برای حضور مفید آنها در دانشگاه ایجاد می شود. اتاق والد و کودک کمک می کند تا والدین بدون نگرانی در امر نگهداری فرزند در ساعت های مورد نظر به فعالیت های آموزشی، پژوهشی و اداری بپردازند.

اقدام8: 

یکی دیگر از اقدامات انجام‌شده در حوزه زنان، ایجاد مرکز گسترش و تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی و تهیه اساسنامه آن است که براساس آن یک مرکز ذیل دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ آزاد اسلامی ایجاد می شود و متخصصین دفتر امور زنان و خانواده در شورای این مرکزعضویت دارند. هدف از راه اندازی این مرکز استفاده از ظرفیت درس دانش خانواده و ارتقای تربیت اخلاقی، علمی، فرهنگی و هویتی دانشجویان است.

مرکز گسترش و تعالی درس دانش خانواده در حوزه توان‌افزایی و تقویت سطح دانش و مهارت اساتید و ارائه مشاوره‌های فرهنگی و تربیتی فعالیت خواهد داشت. با راه‌اندازی این مرکز، اثربخشی درس دانش خانواده افزایش خواهد یافت.

اقدام 9:

یکی دیگر از اقدامات انجام‌شده در حوزه زنان مبتنی بر سند تحول و تعالی دانشگاه ایجاد فضای اختصاصی دخترانه با نام "باشگاه دخترانه" در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است هدف از تاسیس این باشگاه ها افزایش سرمایه های فرهنگی و اجتماعی، ایجاد فضایی امن و اختصاصی، بستری برای نیازسنجی فرهنگی و اجتماعی و علمی دخترانه جهت هرگونه برنامه ریزی، شبکه سازی، پیشگیری از ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی ناشی از اختلاط و افزایش نشاط اجتماعی است که هم اکنون در برخی از واحدهای دانشگاه راه اندازی شده و دانشجویان دختر در این فضا از خدمات مشاوره ای نیز برخوردار هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب