دریاچه ای که توقفگاه زمستانه مهاجران شمالی شد
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، نزدیک یک دهه است که دریاچه مصنوعی خلیج فارس با هزار اما و اگر محیط زیستی ساخته شده و حالا به یکی از مهمترین قطب های گردشگری غرب تهران تبدیل شده است. برای ساکنین غرب تهران وقت گذرانی در حوالی این دریاچه 130 هکتاری حسابی جای باز کرده و روزی نیست که حوالی ساحل مصنوعی آن خالی از گردشگر باشد.
چندسالی است که با رسیدن پاییز و موسم مهاجرت پرندگان از سرزمین های شمالی به خطوط عرضی پایین تر زمین، دریاچه مصنوعی خلیج فارس هم به یک توقفگاه برای این مسافران سیبریایی و شمال اروپا تبدیل شده است. آنها که پیش از ساخت این دریاچه مصنوعی، در مسیر مهاجرتشان از ایران و تهران در کناره های رودخانه کن مدت کوتاهی ساکن می شدند، حالا در کنار این دریاچه وسیع بیشتر به چشم تهرانی ها می آیند.
این توقفگاه زمستانه، امسال هم از هفته دوم آبان ماه میزبان اولین گروه از کاکاییهای مهاجر بود.
محسن صالحی مدیر عامل شرکت نوسازی و عمران چیتگر در این باره به خبرنگار آنا می گوید: این پرندگان، زیبایی خاصی به مجموعه فرهنگی، گردشگری دریاچه شهدای خلیج فارس بخشیدهاند، و حضورشان به یکی از جاذبههای جذاب گردشگری دریاچه در این فصل به شمار میآید؛ اگر چه اوج حضور پرندهها در اواخر زمستان است.
صالحی با بیان اینکه دریاچه شهدای خلیج فارس به دلیل وجود محیط امن و مراقبت شده برای پرندگان و همچنین از نظر تأمین منابع غذایی از جمله «آبزیان» و «فیتو پلانگتون»ها گزینه مناسبی برای زیست پرندگان مهاجر به شمار میرود، افزود: در واقع پهنه آبی دریاچه شهدای خلیج فارس (چیتگر) و اکوسیستم آن، جذابیت خاصی برای پرندگان مهاجر فراهم کرده است.
مدیرعامل شرکت نوسازی و عمران چیتگر ادامه داد: انتظار میرود مطابق سالهای گذشته گونههای مهاجری همچون فلامینگو، کاکایی، کشیم، باکلان، بوتیمار، پیپت، اردک، خوتکا، چنگر و. دریاچه شهدای خلیج فارس را برای استراحت در مسیر مهاجرت خود به عرضهای جنوبی انتخاب کنند.
صالحی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین رویکردها در محیط زیست شهری تعامل و همزیستی با طبیعت و ارکان آن است، اضافه کرد:این مهم تنها با همکاری و همراهی شهروندان و گردشگران شهری محقق میشود، ریختن مواد خوراکی داخل دریاچه، علاوه بر آلودگی زیست محیطی، باعث از بین رفتن آبزیان میشود. در واقع ریختن غذا یا تنقلات برای پرندگان و ماهیها نه تنها برای سلامت آنها مفید نیست، بلکه کیفیت آب دریاچه را تحتالشعاع قرار میدهد و امکان رشد جلبک را فراهم میکند که به مرور زمان باعث ایجاد بوی نامطبوع در دریاچه خواهد شد.
آگاه سازی شهروندان از خطرات غذا دادن به پرندگان و آبزیان تابلوهای هشداردهنده در سطح مجموعه نصب شده است، چون کارشناسان محیطزیست براین باورند که نباید به پرندگان غذا داد. و این کار موجب میشود تا پرندگان از حالت و خصلت حیوانیشان دور شوند.
مدیر عامل شرکت نوسازی و عمران چیتگر اعلام کرد: گردشگران میتوانند تا اواسط اسفند ماه، برای تماشای پرندگان مهاجر به مجموعه فرهنگی گردشگری دریاچه شهدای خلیج فارس مراجعه کنند.
گونههای مهاجر شناسایی شده در دریاچه شهدای خلیج فارس عبارتند از: کشیم کوچک، کشیم بزرگ، کشیم گردن سیاه، باکلان، بوتیمار، بوتیمار کوچک، کوکوی معمولی، مرغ حق، بادخورک، ماهیخورک، زنبورخوار، سبزقبا، هدهد، دارکوب باغی، چکاوک کاکلی، چلچله کوهی، پرستو، حواصیل شب، گاوچرانک، اگرت کوچک، چلچله دمگاه سفید، اگرت بزرگ، حواصیل خاکستری، حواصی ارغوانی، غاز خاکستری، تنجه، گیلار، اردک اردهای، خوتکا، اردک سرسبز، فیلوش، خوتکا ابرو سفید، اردک نوک پهن، اردک سرحنایی، کورکور سیاه، طرلان، قرقی، پیغوی کوچک، سازکپه معمولی، ساکپه پا بلند، چنگر، چوب پا، آوست، سلیم طوقی کوچک، سلیم کوچک، سلیم خاکستری، تلیله کوچک، ابیا، آبچلیک خالدار، آبچلیک پا سرخ، آبچلیک تک زی، آبچلیک آواز خوان، فالاروپ گردن سرخ، کاکایی بزرگ، کاکایی کوچک، کاکایی سرسیاه، کاکایی صورتی، کاکایی نوک سبز، کاکایی خزری، کاکایی ارمنی، پرستو دریایی معمولی، پرستو دریایی کوچک، پرستو دریایی تیره، پرستو دریایی بال سفید، پیپت دستی، پیپت تالابی
انتهای پیام/