دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
حکایت حال خراب دارو/۵

آیا دارو‌هایی که تجویز می‌شود اغلب غیرضروری است؟

آیا دارو‌هایی که تجویز می‌شود اغلب غیرضروری است؟
علی رغم وعده‌ها هنوز بسیاری از داروخانه‌های شهر با کمبود دارو به ویژه آنتی بیوتیک مواجه هستند. این درحالی است که رییس دانشکده داروسازی بقیه الله (عج) اعتقاد دارد که ۵۰ درصد از دارویی که در کشور تجویز می‌شود ضروری نیست.
کد خبر : 820735

گروه جامعه خبرگزاری آنا، زهرا اردشیری، پدری در صفحه کاربری خود در فضای مجازی نوشته بود، دقیقا به کدام داروخانه در کدام منطقه آنتی بیوتیک وارد کرده اند که بعد از مراجعه به بیش از ده داروخانه هنوز نتوانستم آنتی بیوتیک مخصوص کودکان را تهیه کنم!

در یک گزارش میدانی خبرنگار آنا، از داروخانه‌های شرق تهران، بیش از ۶۰ درصد داروخانه‌ها هنوز با کمبود آنتی بیوتیک کودکان مواجه هستند و ۴۰ درصد باقی مانده هم به صورت سهمیه‌ای و نه در تعداد بالا به بیمار دارو را ارائه می‌دهند.
این در حالی است که تعدادی از متصدیان داروخانه‌ها اعتقاد دارند که شهروندان بدون نیاز به دارو تنها به دلیل اینکه با بیماری ویروسی در فصل سرما مواجه نشوند، بدون در دست داشتن نسخه پزشک، اقدام به تهیه آنتی بیوتیک می‌کنند. 
متصدی یکی از داروخانه‌های دولتی در شرق پایتخت به خبرنگار آنا می‌گوید: مردم حتی نیم دانند چه نوع آنتی بیوتیکی می‌خواهند فقط برای تهیه این دارو به ما مراجعه و اصرار می‌کنند. در حالی که ما هنوز با کمبود آنتی بیوتیک مواجه هستیم و اجازه نداریم بدون نسخه پزشک دارو را عرضه کنیم. 
این متصدی داروخانه می‌گوید: البته هستند، پدر و مادرانی که واقعا به دارو احتیاج دارند و متاسفانه علی رغم وعده‌ها و آنچه گفته شده ما هنوز قفسه هایمان از آنتی بیوتیک کودکان و تعداد دیگر از دارو‌های پر مصرف خالی است. 

**وعده‌ای که محقق نشد!

این در حالی است که مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو گفته بود: عرضه انواع آنتی بیوتیک و ایبوپروفن در داروخانه‌های سطح شهر در یک ماه گذشته بیش از ۲ برابر شده است.
محمد پیکان‌پور، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اظهار داشت: در رابطه با تأمین سوسپانسیون‌های آنتی بیوتیک در بازار، علاوه بر افزایش واردات به عنوان مکملی برای تأمین بازار، تولیدات داخلی نیز افزایش چشمگیری پیدا کرده است.

وی افزود: در مهر ماه امسال ۴.۵ میلیون واحد سوسپانسیون آنتی بیوتیک روانه بازار شده که این عدد در آبان ۱۴۰۱ به ۸.۵ میلیون واحد رسیده است که تأمین از هر دو مسیر تا اشباع بازار ادامه خواهد داشت.

پیکانپور ادامه داد: شربت و سوسپانسیون استامینوفن هم در مهر ماه ۱.۵ میلیون واحد روانه بازار شده بود که این رقم در آبان ۱۴۰۱ به ۶ میلیون واحد رسید.

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو تاکید کرد: تولید و عرضه سوسپانسیون ایبوپروفن در مهر ماه ۳۰۰ هزار واحد بوده که در آبان ۱۴۰۱ به ۲.۴ میلیون واحد افزایش یافته است.

پیکانپور افزود: با همت تولید کنندگان و همکاری عوامل زنجیره تأمین، مابقی اقلام دارویی هم به همین ترتیب در حال افزایش تولید و عرضه به بازار هستند و آثار آن به زودی در قفسه داروخانه‌ها قابل مشاهده خواهد بود.

**داروی غیر ضروری تجویز می‌شود

البته غلامرضا پورحیدری رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) نظر دیگری دارد، او گفته است بیش از ۵۰ درصد دارویی که در کشور تجویز می‌شود ضروری نیست او اعلام کرده است که اگر نیازسنجی در زمینه دارو و درمان به صورت درست انجام نشود ممکن است در صنعت با مشکلاتی مواجه شویم، اگر به این موضوع توجه نشود ممکن است صنعت با ورشکستگی مواجه شود.

دست‌کم بیش از ۵۰ درصد دارویی که در کشور تجویز می‌شود ضروری نیست و می‌توان از تجویز آن صرف‌نظر کرد؛ با فرهنگ‌سازی در زمینه تجویز و مصرف دارو می‌توان مصرف دارو را به بیش از ۵۰ درصد کاهش داد و منابع ذخیره شده در این زمینه را در بخش‌های دیگر هزینه کرد.

در زمینه پسماند دارو هیچ طرح و برنامه‌ای وجود ندارد و مردم پس از پایان مراحل درمان نمی‌دانند با دارو‌های باقی مانده چه کنند، لذا باید در این زمینه نیز برنامه ریزی مناسبی صورت گیرد.

انتهای پیام/ 

انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۱ نظر
یک بنده خدا
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۰۲ دی ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۰
۰
سلام لطفا بوسپیرون را توزیع کنید
گوشتیران
قالیشویی ادیب