الصاق برچسبهای امنیتی بر لاشههای استحصالی کشتارگاه دامی
فاطمه آیرم رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان ماکو در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در ماکو با اعلام اینکه الصاق برچسبهای امنیتی در لاشههای استحصالی کشتارگاه دامی این شهرستان بهزودی انجام خواهد گرفت، اظهار کرد: این برچسبها دارای تاریخ تولید و انقضا بوده و مشخصات دام شامل جنس نر و ماده روی آن درج شده است.
وی با تأکید براهمیت، ضرورت و نیاز شبکههای دامپزشکی عنوان کرد: مهمترین اقدامهای شبکه دامپزشکی نظارت بر بهداشت عمومی، تأمین غذای سالم و بهداشتی مصرفکنندگان در حوزه فراوردههای خام دامی، کنترل و پیشگیری از انواع بیماریهای دام و طیور، زنبورعسل، آبزیان و پرندگان و کنترل و نظارت بر واردات، صادرات و ترانزیت محمولههای دام در گمرک بازرگان است.
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان ماکو درباره نحوه کنترل و پیشگیری از بیماریهای دامی گفت: برای این منظور مهمترین اقدام رصد و پایش بیماریهای احتمالی بوده و در طول سال بیش از ۷ تا ۸ نوع واکسن ازجمله واکسن آبله و شاربن، تب برفکی، بروسلوز، طاعون نشخوارکنندگان و ... بهصورت رایگان تزریق میشود. مواد گوشتی خام عرضهشده در قصابیها و کبابی هابهصورت منظم توسط تیم متخصص دامپزشکی نظارت و کنترل میشود.
آیرم اضافه کرد: همه محمولههای وارداتی دارای مجوز از سازمان دامپزشکی کشور وزارت جهاد کشاورزی ازجمله گوشت منجمد دام و طیور، فراوردههای بیولوژیک شامل دارو واکسن و ... در مرز بازرگان بعد از بررسی و تطبیق محمولهها با اسناد بهداشتی وانجام تشریفات گمرکی وارد کشور شده و قبل از ترخیص قطعی نمونهبرداری و آزمایشها لازم روی آنها انجام گرفته و ترخیص قطعی میشوند.
وی در پاسخ به این سؤال که شبکه بهداشت ماکو از بدو تأسیس تا امروز تا چه حد توانسته به اهداف مورد نظر برسد؟ بیان کرد: در ۲۰ سال خدمت در شبکه دامپزشکی ماکو شاهد تغییرات اساسی در سیستم، برنامه و اهداف و علمی دامپزشکی هستیم. دامپزشکی ایران در دنیا حرفی برای گفتن دارد و بهعنوان نمونه در مقایسه با کشور ترکیه نیروهای متخصص این حوزه از لحاظ علمی بالاتر هستند. همه فعالیتهای انجام شده توسط کارشناسان دامپزشکی ماکو در سیستم جامع دامپزشکی ثبت و همه مسئولان استان و حتی تهران بهصورت آنلاین میتوانند رصد کنند که شبکه دامپزشکی ماکو در روز چه فعالیتهایی داشته است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: در حوزه قرنطینه، شبکه دامپزشکی ماکو از امکانات و پیشرفتهای علمی خوبی برخوردار بوده بهطوری که هر محمولهای بخواهد وارد کشور و یا از کشور خارج شود ابتدا وارد قرنطینه شده در سیستم یکپارچه قرنطینه بینالمللی ثبت و توسط متخصص دامپزشکی رصد، بررسی و با انجام آزمایشهای مورد نیاز ترانزیت واردات محمولههای دامی انجام و بعد از گذراندن دوران ۲۱ روزه قرنطینه برای دام زنده اجازه ترخیص قطعی داده میشود.
** رصد محمولههای مجوز داده شده در همه مسیرها در سامانه اینترنتی
آیرم توضیح داد: همه محمولههای مجوز داده شده در همه مسیرها در سامانه اینترنتی ivo.ir قابل رصد بوده و این سامانه برای نظارت بهتر با سامانه اداره راه و صنعت و معدن دارای لینک است که از مهمترین موانع در قاچاق کالا و فراوردههای دامی و دام زنده تلقی میشود.
وی تشریح کرد: از لحاظ علمی در زمینه دامپزشکی در شهر ماکو پیشرفتهای خوبی داشتیم؛ اگرچه کشتارگاه فعلی این شهرستان نیمهصنعتی است. هفت تا هشت سال قبل در ماکو سردخانهای پیش سردکن، پس سردکن و یا دکتر دامپزشک قبل و بعد از کشتار نبود؛ اما اکنون کشتارگاه سنتی این شهرستان دارای دو دامپزشک مستقر بهعنوان مسئول فنی و بازرس قبل و بعد از کشتار و دامپزشک دیگر بهعنوان نماینده مدیریت جهاد کشاورزی برای ممانعت از کشتار دام مولد در کشتارگاه دامی فعالیت میکنند. گوشتهای استحصالی بعد از کشتار با نظارت مسئول فنی واحد در سردخانه کشتارگاه نگهداری و ۲۴ ساعت بعد حضور ناظر فنی و ناظر شبکه دامپزشکی بعد از بررسیهای مجدد مهر دامپزشکی و پلمپ شرعی روی گوشتها زده و برای مصرف با ماشین یخچال دار به واحدهای عرضه گوشت در شهرستان ماکو بازرگان توزیع میشود.
آیرم درباره میزان تحصیلات و تسلط کارشناسان شبکه دامپزشکی و استفاده از محصولات دانشبنیان دامپزشکی مطرح کرد: همه فعالیتهای شبکه دامپزشکی بهصورت علمی است و قبل از به خدمت گرفتن کارکنان شبکه دامپزشکی از آنان آزمون اختصاصی گرفته میشود که کمترین مدرک فوقدیپلم و بالاترین آن دکتری تخصصی است. همه کارکنان در طول خدت خود انواع دورههای تخصصی را بهصورت آنلاین و وبینار میبینند و با علم روز دنیا در زمینه دامپزشکی آشنایی پیدا میکنند. همه اقدامات پیشگیری از بیماریهای دامی انجام شده توسط کارشناسان و کاردانهای دامپزشکی بر اساس استانداردهای اعلامی از سازمان دامپزشکی کشور بوده و در سامانه GIS ثبت و هر لحظه قابل رصد و پایش است.
وی بیان کرد: همه واکسن و یا داروهایی مورد استفاده شبکه دامپزشکی در باکو متعلق به شرکتهای دارای مجوز رسمی از سازمان دامپزشکی کشور بوده و در سامانه دارویی کشور ثبت و تأیید شده است. اکنون بسیاری از واکسنهای مصرفی در شبکههای دامپزشکی کشور تولید و نتایج خوبی در تأمین امنیت دام ثبت کردهاند بهطوری که اگر از دامداری پرسیده شود، قطعاً واکسنهای داخلی را تأیید خواهد کرد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: واکسنهای مورد استفاده برای بیماریهای دامی هر کشور بر اساس سویه بیماری آن کشور تهیه میشود و اگر دامداری از واکسنی خارج استفاده کند به دو دلیل نتیجه نخواهد گرفت، نخست اینکه چرخه زنجیره سرد در واکسن دریافتی رعایت نشده و نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد و مورد بعد اینکه سویه واکسن تهیه شده با سروتیپهای بیماریهای کشور همخوانی ندارد و دامدار نتیجه مطلوب را نخواهد گرفت؛ بنابراین از همه دامداران، روستائیان و همه اشخاصی که بهنوعی در امر نگهداری دام فعالیت دارند تقاضا میکنیم حتماً هرگونه بیماری و بروز تلفات در دامها را به شبکههای دامپزشکی گزارش کرده و در واکسیناسیون دام با کاردانهای دامپزشکی همکاری کنند.
آیرم تأکید کرد: در راستای تحقق نتایج مورد نظر تلاشهای تیم دامپزشکی، مردم برای حفظ سلامتی و خانوادهشان گوشتهای مصرفی خود را از قصابیها واحدهای عرضه دارای مجوز تهیه و بررسی کنند که مهر دامپزشکی و یا پلمپ شرعی دارد یا نه؟ وجود مهر و پلمپ نشاندهنده این بوده که گوشت موجود توسط کارشناسان دامپزشکی قبل و بعد از کشتار مورد بررسی قرارگرفته و سلامتی گوشت مورد تأیید قرارگرفته است.
** ترانزیت روزانه بیش از ۸۰ کامیون محموله دامی از گمرک بازرگان
وی اعلام کرد: از گمرک بازرگان روزانه بیش از ۸۰ کامیون محموله دامی از کشور ترکیه، اوکراین، آمریکا، هلند و... به کشورهای آسیای میانه ترانزیت شده و تعدادی محموله ازجمله کالاهای اساسی شامل گوشت، وارد ایران میشود. دام همراه مسافر فقط به تعداد یک قلاده سگ و گربه بوده که دارای پاسپورت، کارت واکسیناسیون، مجوز ورود و خروج اخذ شده از دامپزشکی مبدأ و مقصد باشد. ورود و خروج هر نوع پرنده در راستای کنترل و پیشگیری از بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ممنوع است.
رئیس شبکه دامپزشکی ماکو تأکید کرد: دامداران، عشایر و روستائیان با توجه به هزینههای گزاف واکسن که بهصورت رایگان در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد و هزینه ایاب و ذهاب و کارکنان، انتظار میرود در زمانهای اعلامی حداکثر همکاری را با کارشناسان دامپزشکی داشته باشند.
آیرم درباره بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان گفت: با توجه به تنوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام، رعایت دستورالعملهای اعلامی حوزه بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی دامپزشکی در راستای کنترل بیماریها ضروری بوده و اقدامات پیشگیرانه با انجام به موقع واکسیناسیون در دامداریهای، جمعیت دامی روستایی، نظارت بر کشتار دام در کشتارگاه دامی، کنترل تردد بدون مجوز دام در شهرستانها و انجام برنامههای آموزشی ترویجی و چهره به چهره انجام میگیرد.
انتهای پیام/