دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

«فرهنگ‌سازی» موتور محرک برنامه هفتم توسعه باشد

پژوهشگر تاریخ معاصر معتقد است که فرهنگ‌سازی به عنوان موتور محرک برنامه هفتم توسعه، می‌تواند بسترساز «پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت» باشد.
کد خبر : 805955

به گزارش خبرنگار حوزه دین و آیین گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، دو روز پیش بود که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی، سیاست‌های کلی برنامه هفتم را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تدوین شده بود به سران سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ کردند.

این سیاست‌ها در هفت سرفصل «اقتصادی»، «امور زیربنایی»، «فرهنگی و اجتماعی»، «علمی، فناوری و آموزشی»، «سیاسی و سیاست خارجی»، «دفاعی و امنیتی»، «اداری، حقوقی و قضایی» و در ۲۶ بند تنظیم شده و اولویت اصلی آن  از نگاه رهبر معظم انقلاب  «پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت» است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ابلاغیه خود تأکید فرمودند که این سیاست‌ها باید بنیان تهیه و تصویب قانون برنامه هفتم قرار بگیرد تا با اجرای دقیق و مسؤولانه این برنامه، گامی دیگر در تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران برداشته شود.

بند سیزدهم از سرفصل «فرهنگی و اجتماعی» این ابلاغیه بر « ارتقاء هویت ملی و روحیه مقاومت، کار و تلاش در جامعه با بسیج تمامی امکانات و ظرفیت‌های کشور، دستگاه‌ها و نهادهای دولتی و مردمی و افراد و شخصیت‌های اثرگذار علمی و اجتماعی و حمایت و پشتیبانی مؤثر دولت از آن» تأکید دارد.

راهکارهای فرهنگی برای رسیدن به پیشرفت اقتصادی همراه با عدالت

در همین ارتباط، مسعود رضایی عضو هیئت‌مدیره دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران در گفت‌‍‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری آنا عنوان کرد: اگرچه اولویت اصلی سیاست‌های ابلاغی برنامه هفتم توسعه، «پیشرفت اقتصادی همراه با عدالت» است اما نباید این نکته را از نظر دور داشت که راهکارهای رسیدن به این پیشرفت اقتصادی، اقدامات فرهنگی است. این موضوعی است که چه در این سیاست‌های ابلاغی و چه در بیانات و  ابلاغیه‌های قبلی مقام معظم رهبری نیز بارها بر آن تأکید شده است.

وی اظهار کرد:  ما اگر از لحاظ علمی و فنی، بهترین برنامه‌های اقتصادی را تدوین کنیم اما بسترهای فرهنگی آن فراهم نباشد، جامعه هم برای رسیدن به قله‌های پیشرفت توانمند نخواهد شد و آن راه‌حل‌های اقتصادی به ثمر نمی‌نشیند. مفاهیمی مثل خودباوری، روحیه مقاومت، فرهنگ قناعت، نظم و انضباط کاری و... که همگی با اهداف اقتصادی پیوند خورده است کاملاً جنبه فرهنگی و آموزشی دارد. بنابراین فرهنگ‌سازی باید به عنوان موتورمحرک برنامه هفتم توسعه، مدنظر برنامه‌ریزان باشد.

«فرهنگ‌سازی» موتور محرک برنامه هفتم توسعه باشد

 سینما و تلویزیون و ارتقای هویت ملی و روحیه مقاومت

این پژوهشگر تاریخ معاصر افزود: از نگاه من برای ارتقای هویت ملی و روحیه مقاومت، تولید آثار قوی و تاثیرگذار سینمایی و تلویزیونی بهترین راهکار است. البته درکنار آثار نمایشی، سایر هنرها مثل رمان، موسیقی، هنرهای تجسمی و غیره هم کاربرد دارد اما تأثیر زبان فیلم و سریال بسیار بالاتر است. از حیث محتوایی مرور مسیر طی‌شده ایران در دو قرن اخیر و به ویژه وقایع منجر به انقلاب اسلامی باید موردتوجه فیلمسازان ما قرار بگیرد. وظیفه برنامه‌ریزان هم این است که بسترهای لازم برای این‌گونه تولیدات را فراهم کنند.

رضایی گفت: البته بسترسازی صرفاً به معنای حمایت مالی نیست. بله، اگر هنرمند یا نویسنده‌ای ایده جذاب و انگیزه‌ای قابل‌توجه برای خلق اثر دارد باید از نظر مالی هم حمایت شود، اما از آن مهم‌تر رفع موانع اداری و تسهیل و تسریع تولید اثر با کیفیتی بالا است. آثاری که در آن‌ها شاهد روایت خودباوری و پیشرفت درکنار مرور تاریخ ایران باشیم تا مخاطبان و به ویژه جوانان آگاهی بیشتری در این زمینه داشته باشند.

عضو هیئت‌مدیره دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران افزود: امیدوارم بسترسازی برای ارتقای هویت ملی و روحیه مقاومت در برنامه هفتم توسعه به شکلی ملموس و برجسته  تعبیه شود. البته در کنار تصویب  این‌گونه قوانین، حرکت یکپارچه و هماهنگ نهادهای فرهنگی هم موضوع مهم دیگری است که باید در برنامه‌ریزی‌ها مورد توجه قرار بگیرد. ما نهادهای فرهنگی متعددی داریم که متاسفانه گاهی با نیت تولیدات متعدد دچار موازی‌کاری می‌شوند که باید در برنامه هفتم توسعه و قوانین منبعث از آن فکری برای این آسیب هم داشته باشیم.

انتهای پیام/۴۱۰۴/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب