دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 مرداد 1397 - 15:38
پژوهشگر تاریخ:

دسیسه‌های پس از انقلاب پیچیده‌تر و سخت‌تر از کودتای ۲۸ مرداد بود

یک پژوهشگر تاریخ گفت: ما دچار بیماری توهم توطئه بودیم و هستیم و بخشی از آن متاثر نظام معرفتی است که انگلیسی‌ها از ما داشتند و بر اساس آن مقام‌های ما را آموزش دادند، بود. دسیسه‌های پس از انقلاب به مراتب پیچیده‌تر و سخت تر از کودتای ۲۸ مرداد بود.
کد خبر : 305144

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، در سالروز کودتای ۲۸ مرداد نشست ‌علمی «کودتای 28 مرداد؛ بررسی نقش آمریکا و انگلیس در از بین بردن انسجام ملی ایرانیان» با حضور صاحب‌نظران آقایان موسی فقیه‌حقانی، عباس سلیمی‌نمین، یعقوب توکلی و مسعود رضایی دقایقی پیش در محل مؤسسه فرهنگی و پژوهشی انقلاب اسلامی آغاز شد.


یعقوب توکلی پژوهشگر تاریخ در این نشست گفت: در سال‌های اخیر توجه ما به سلطه امپریالیسم و نقد سرمایه‌داری کاهش پیدا کرده است. جهان سرمایه‌داری پس از جنگ جهانی دوم در حال جابه‌جایی قدرت بود و این جابه‌جایی بین انگلیس و قدرت جوانی به نام آمریکا بود. آمریکایی‌ها در انتهای جنگ جهانی دوم با ضربه شست هسته‌ای و به راه انداختن دو انفجار هسته‌ای قدرت خود را به جهان نشان داد.


وی افزود: پس از جنگ جهانی دوم به دلیل فشارهای سنگین جنگ بر انگلیس، این کشور افول می‌کند و آمریکا و متعاقب آن شوروی به عنوان قدرت‌های اول و دوم در جهان جایگزین می‌شوند. کودتای ۲۸ مرداد تنها افول یک دولت نبود بلکه یک بخش بسیار مهمی از این واقعه که نیاز به توجه بیشتری دارد، بحث جابه‌جایی قدرت در نظام بین‌الملل بود. در آن زمان در میان نیروهای نهضت آگاهی به نقش جهان سرمایه‌داری وجود نداشت.


توکلی ادامه داد: ما دچار بیماری توهم توطئه بودیم و هستیم و بخشی از آن متاثر نظام معرفتی است که انگلیسی‌ها از ما داشتند و بر اساس آن مقام‌های ما را آموزش دادند، بود. دسیسه‌های پس از انقلاب به مراتب پیچیده‌تر و سخت تر از کودتای ۲۸ مرداد بود.


توکلی افزود: در کودتای ۲۸ مرداد مقامات و بزرگان ما شناخت درستی از انگلیس و دشمنان خارجی ما و توطئه‌های آن نداشتند و هیچ نقشه راه و برنامه‌ای وجود نداشت و این مساله با امروز اصلا قابل مقایسه نیست. ما همه چیز را در کشور ناشی از دشمنان نمی‌داند، انقلاب اسلامی نسبت به غرب شناخت پیدا کرده است و چیزی که می‌تواند انقلاب اسلامی را حفظ کند شناخت گسترده و عمیق نسبت به راه‌ها، ابزارها و توطئه‌های نظام سلطه است.


در ادامه این نشست موسی فقیه حقانی استاد دانشگاه هم اظهار داشت: انگلیسی‌ها سه اولویت داشتند برای ایران آن زمان که عبارتند از «جلوگیری از فروش نفت ایران»، «اقدام به جنگ نظامی برای توقف نهضت ملی شدن صنعت نفت» و «کودتا و تغییر دولت».


وی گفت: یک نهاد متمرکز با نیروهای خبره توسط انگلیسی‌ها روی ایران آن زمان فعالیت می‌کرد که بسیار تاثیرگذار بودند و می‌خواستند از یک طرفی ایجاد اختلاف بین رهبران نهضت و از طرفی میان مردم بود.


انتهای پیام/4071


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب