یادی از هنرمندان تجسمی که در سال 1394 درگذشتند
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، هنر ایران در سال 1394 شاهد از دست دادن هنرمندانی برجسته در حوزه هنرهای تجسمی بود. این نامها در میان اسامی هنرمندانی دیده میشود که در سال 1394 درگذشتند:
نیما پتگر
تولد: 1 اسفند 1325، تهران- درگذشت: 5 فروردین 1394، تهران
فرزند علیاصغر پتگر استاد شهیر نقاشی واقعگرا بود که از چهرههای محبوب هنرمندان و نویسندگان زمانه خود و از شاگردان مشهور کمالالملک بود. نیما پتگر طراحی را از پدر آموخت. به ایتالیا رفت و در فرهنگستان هنرهای زیبای رم مجسمهسازی، طراحی فیگوراتیو و نقاشی آموخت و پس از آن به ایران بازگشت. در آن دوره به نقاشی مدرن و انتزاعی روی آورد و بیشتر آثارش درونمایههای اسطورهای و تاریخی و فلسفی داشت و توانست سبک و رویکردی مخصوص خود در تاریخ نقاشی ایران ایجاد کند که از سبک نقاشی مرسوم ایرانی دوران کمالالملک و شاگردانش (از جمله علیاصغر پتگر ) فاصله داشت. او یکی از هنرمندان مشهور ایرانی در سراسر جهان بود و بسیاری از آثار او در موزهها و مجموعههای عمومی و شخصی در ایران و کشورهای دیگر نگهداری میشود. بسیاری از شاگردان نیما پتگر اکنون نقاشان مشهور ایرای هستند.
جمال بخشیپور
تولد: 19 شهریور 1322، تبریز- درگذشت: 31 خرداد 1394، کُلن
جمال بخشیپور نقاشی را در هنرستان هنرهای زیبای تهران و پس از آن دانشکده هنرهای تزئینی تهران آموخت. در نیمه دوم دهه چهل و دهه پنجاه شمسی بیشتر آثارش را با قلم و مرکب میکشید. خط فارسی در این آثار عنصری مرکزی به شمار میرفت و از آن برای فضاسازی متافیزیکی استفاده میشد. نقاشیهای او در آن دوران حال و هوایی گرافیکی داشت، اما در دوره دوم حرفهای او از نیمه دهه هفتاد تا اوایل دهه هشتاد که آثارش را با رنگ روغن و آبرنگ میکشید، نقاشیهایش حس و حالی سوررئالیستی به خود گرفت. او در دو دهه پایانی زندگیاش به آلمان مهاجرت کرد ولی برای برگزاری نمایشگاههای آثارش بارها به ایران سفر کرد و در فضای هنری ایران ماند.
محمدرضا اسدی نوا
تولد: 20 اردیبهشت 1325 ، ساری- درگذشت: 15 اردیبهشت 1394 ، ساری
مجسمهسازی را هنگام کمک به پدرش در پروژههای ساختمانی آموخت که در آن با امکان ساختن مجسمههای ساده با مصالح گچ و سیمان آشنا شد. محمدرضا اسدی نوا بعدها به یکی از چهرههای شاخص مجسمهسازی معاصر ایران تبدیل شد. ترکیب خلاق مواد اولیه و نقشهای انسانی و رنگهای زنده در آثارش نمود بسیار داشت. از آثار مهم او میتوان از نقش برجسته مادر شهید، نقش برجسته آرش کمانگیر و کاوه آهنگر، شناگر، تندیسی از دکتر سیدجعفر شهیدی و آثاری با موضوع طبیعت مازندران نام برد. شادروان اسدی نوا داور بسیاری از جشنوارههای مجسمهسازی در ایران مانند جشنواره مجسمههای شنی و جشنواره سراسری دانشجویی حجمسازی را بر عهده داشت. آثار او در بسیاری از همایشها و جشنوارههای هنری، از جمله در همایش تجلیل از نخبگان فرهنگ و هنر ساری تحسین شده است. بسیاری از شاگردان او امروز در میان مجسمهسازان برتر ایران هستند.
افلاطون زرین قلم
تولد: 1334 ، کوهدشت ، لرستان- درگذشت: 9 اردیبهشت 1394 ، تهران
خوشنویسی و نقاشی در خانواده زرین قلم پیشینهای دور و دراز داشت. پدربزرگ او یکی از خطاطان برجسته اواخر دوره قاجار بود و نمونه|ای از خط او در کتاب تاریخ غضنفری منتشر شده بود. افلاطون زرین قلم به پیروی از سنت خانوادگی، خطاطی و نقاشی را از کودکی آموخت و از استادان بزرگی مانند میرخانی، احصایی و ترابی و دیگران سرمشق گرفت. هنگام خدمت سربازی به سپاه دانش رفت و در روستایی در کوهدشت سرگرم آموزش به کودکان شد و این کار را تا بیش از دو دهه ادامه داد. وی تا آخرین روزها و زمانی که به بیماری مبتلا شد، همچنان سرگرم آموزش بود و خطاطان مشهور بسیاری در لرستان و دیگر شهرهای ایران پرورش داد.
هوشنگ کاظمی
تولد: 1302 ، تهران- درگذشت: 4 مهر 1394 ، استرالیا
شادروان هوشنگ کاظمی خط و گرافیک را اواسط دهه سی شمسی که گرافیک در ایران شناخته شده نبود، در مدرسه عالی هنرهای تزئینی پاریس آموخت.. پس از چند سال کار طراحی در شرکتهای تبلیغاتی به ایران بازگشت و گرافیک را برای اولین بار در کشور مطرح کرد. یکی از اولین فعالیتهای او پس از بازگشت به ایران، برگزاری دومین دوره دوسالانه تهران در کاخ گلستان بود. هوشنگ کاظمی در سال 1339 پس از چند سال رایزنی و هماهنگی با نهادهای گوناگون دانشکده هنرهای تزئینی تهران (دانشگاه هنر امروز) را راهاندازی کرد و تا سال 1342 مدیریت آن را را بر عهده داشت. پروژههای طراحی او بسیار مهم و متنوع بودند، از جمله طراحی تزئینات و نقاشیهای هتل برکه در تهران و طراحیهای مربوط به کنفرانسهای بینالمللی و شرکتهای صنعتی و همچنین طراحی صحنه تئاتر. هوشنگ کاظمی در سال 1339 کارگاه هنرهای تزئینی را به راه انداخت که همزمان آتلیه شخصی او نیز بود و به محلی برای گردهمآیی هنرمندان و هنرجویان برای بررسی و تحقیق درباره هنر ایران و جهان بدل شد. یکی از مهمترین دغدغههای او در سراسر عمرش آموزش هنر به جوانان ایرانی بود او در سفرهایش از سال 1349 به چندین کشور به ارزیابی آموزش هنر و مدرسهها و مؤسسههای هنری پرداخت تا تجربهها و دستاوردهای آن کشورها را در ایران به کار بندد..
عباس نوروزی ثابت
تولد: 1 اردیبهشت 1350 ، تهران- درگذشت: 27 مرداد 1394 ، تهران
عباس نوروزی ثابت سفالگری را در مجتمع فنی و حرفهای تهران آموخت. او رویکرد ویژهای به سفال سازی داشت و به گِل را منبعی برای الهام هنرمند میپنداشت. آثاری متفاوت از سفال و نقش برجسته و لعابکاری ساخت و در مدتی کوتاه نظرها را به خود جلب کرد. در طول بیش از دو دهه سفالگری، نمایشگاههای فردی و گروهی بسیاری در گالریهای چندین شهر ایران برپا کرد و همچنین در بسیاری از نمایشگاهها و جشنوارههای هنری ایران، از جمله در دوسالانه ملی سفال و سرامیک ایران شرکت کرد و آثار او در کتاب مجموعه آثار برگزیده این دوسالانه منتشر شد.
کمال الدین کامیلیا
تولد: 11 خرداد 1337 ، تهران- درگذشت: 23 اردیبهشت 1394 ، تهران
کمال الدین کامیلیا هنر آموخته رشته طراحی گرافیک در دانشگاه هنر تهران بود و از زمان دانشجویی کار در حوزه گرافیک را آغاز کرد. مدتی بعد به استودیوی طراحی گرافیک سازمان صدا و سیما راه یافت و در آنجا تبلیغات گرافیکی تلویزیون و آثاری دیگر تولید کرد. سپس یک کانون تبلیغاتی در کیش تأسیس کرد که بیشتر بر تبلیغات محیطی متمرکز بود و در سالهای بعد از آن نیز آثاری در زمینه طراحی گرافیک برای شرکتهای صنعتی تولید کرد. چند سال بعد در تهران «آموزشگاه آزاد هنرهای تجسمی ویژه» را برای آموزش گرافیستهای جوان راهاندازی کرد و در این آموزشگاه بسیاری از استادان مطرح کشور را با تخصصهای مختلف در زمینه گرافیک را بر اساس استانداردهای حرفهای آموزش داد و مدرکی معتبر به هنرجویان بدهند. وی همچنین در راهاندازی انجمن صنفی طراحان گرافیک و حل مشکلات اعضای این صنف تلاش بسیاری کرد.
عزیز بریاجی هنرمند سفالگر، محمد اعلایی آستانه هنرمند خوشنویس، بیژن بهادری نقاش مینیاتوریست سبک ایلی، عباسعلی پورصفا نقاش طبیعتگرا، سیروس زابلی نقاش و مجسمهساز، نصرالله رسولینژاد نقاش و مجسمهساز، تقی ارغوانی عکاس مطبوعاتی، حسین احمدی سخا هنرمند گرافیست، علیاصغر معصومی نقاش، تصویرساز و گرافیست، غلامحسین ملکعراقی هنرمند عکاس، محمد مهراف هنرمند نقاش، پرویز آقمیان هنرمند نقاش، علی هویسی هنرمند عکاس از دیگر هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی بودند که در سال 1394 به دیار باقی شتافتند.
انتهای پیام/