دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

فهمی: با حفر بی‌رویه چاه، ایران مانند آبکش شده است

معاون سابق دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو گفت: در هر ۱.۶ کیلومتر از کشور یک حلقه چاه حفر شده است که ایران را مانند آبکش کرده و باعث کاهش منابع آب زیر زمینی شده است.
کد خبر : 665836
حفر چاه آب

به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، هدایت فهمی، معاون سابق دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در مورد علل و عوامل فرونشست زمین گفت: تعداد چاه‌های آب کشور در سال ۱۳۵۰، ۴۷ هزار حلقه بوده و در سال ۶۰، ۱۶۲ هزار حلقه، سال ۷۰، ۲۲۵ هزار حلقه، سال ۸۰، ۴۵۰ هزار حلقه، سال ۹۰، ۷۳۶ هزار حلقه افزایش یافته و در حال حاضر بیش از یک میلیون حلقه چاه در کشور حفر شده است.


وی افزود: بحث فرونشست زمین بحث مهمی است که عامل مهم آن برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی است به‌طوری که در ۳۰ سال اخیر به طور متوسط سالانه بیش از ۶ میلیارد مترمکعب از متوسط سطح برداشت آب‌های زیرزمینی برداشت شده که حدود ۱۶۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت شده است.


رئیس مرکز پژوهشی پژوهشگاه هاب گستر افزود: از ۶۰۹ دشت کشور بیش از ۴۲۰ دشت وضعیت بسیار بحرانی دارند و از این تعداد نیز ۱۰۰ دشت فاقد آب زیرزمینی مناسب هستند.


فهمی ادامه داد: با توجه به شرایط موجود در خوش‌بینانه‌ترین وضع سالانه دشت تهران ۱۸ سانتی‌متر، دشت ورامین ۱۲ سانتی‌متر، دشت قزوین ۲۴ سانتی‌متر، دشت کرمان ۲۰ سانتی‌متر، دشت زرند ۲۴ سانتی‌متر، دشت رفسنجان ۳۰ سانتی‌متر، دشت کاشمر ۳۰ سانتی‌متر و دشت مشهد ۲۷ سانتی‌متر نشست می‌کنند.


وی با تأکید بر اینکه متأسفانه راهکارهای کاهش مصرف آب‌های زیرزمینی در قانون آمده است ولی اجرایی نشده است بیان داشت: تشکیل نظام مدیریتی آب در سه سطح انسانی، ملی، حوزه‌ای، انسداد چاه‌های غیرمجاز، جلوگیری از حفر و کف شکنی چاه‌ها، ایجاد گروه‌های گشتی و بازرسی، ایجاد تشکل‌های بهره‌برداری و ذینفعان آب زیرزمینی، تشکیل ستاد اصلاح پروانه‌ها، تجهیز چاه‌های کنترل هوشمند و جلوگیری از برداشت آب زیرزمینی، پخش سیلاب در مناطق برای احیاء و بالا بردن سطح آب زمین، ساخت سدهای زیرزمینی استفاده از روش‌های جمع‌آوری باران و ایجاد تشکل‌های ویژه برای بهره‌برداران آب از جمله راه‌کارهای این مهم است.


وی با تأکید بر ضرورت ارتقا آگاهی عمومی و ترویج روش‌های علمی برای کاهش مصرف بی‌رویه آب بیان کرد: کشور در آستانه یک فاجعه ملی در مورد منابع و سفره‌های آب زیرزمینی است.


فهمی با تأکید بر اینکه کشور در مدیریت سرزمینی در حوزه آب‌های زیرزمینی و کشاورزی شکست‌خورده، بیان کرد: مهم‌ترین مسئله‌ای که علیرغم وجود برنامه‌ها و قوانین جامع در حوزه آب با آن مواجه بوده است، عدم نظارت واقعی و بازرسی مستمر است.


انتهای پیام/۴۱۲۹/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب