صنایع خلاق در جهت حل مشکلات جامعه حرکت میکند/ طراحی کتاب برای کهنسالان و بیماران آلزایمری
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، کتاب یار مهربانی است که میتواند نه تنها برای همه افراد جامعه بلکه برای کهنسالان و بیماران آلزایمری هم مفید باشد، چراکه مطالعه و حل معما سرعت پیشرفت فراموشی را کاهش میدهد. آلزایمر یا بیماری فراموشی، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در اثر آن به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. البته با بالا رفتن سن، اندکی فراموشکار شدن در افراد طبیعی است، اما در بیماری آلزایمر این اختلال حافظه به تدریج پیشرفت میکند، از علائم شایع این بیماری میتوان به از دست دادن حافظه، مشکلات زبانی، رفتار غیرقابل پیشبینی اشاره کرد. با پیشرفت تکنولوژی و توسعه فضای مجازی، شیوههای جدیدی برای مطالعه به وجود آمد؛ از جمله آن میتوان به کتابهای صوتی، الکترونیکی و... اشاره کرد، اما کتابی که برای افراد مبتلا به آلزایمر مناسب باشد، طراحی نشده بود تا اینکه این ایده به ذهن یکی از افرادی که با بیماری آلزایمری درگیر است، رسید. در این راستا با این ایدهپرداز، نوید خالصی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
طراحی کتاب برای کهنسالان و بیماران آلزایمری
آنا: چه شد که طراحی کتاب برای سالمندان و افراد دارای آلزایمر به ذهن شما رسید؟
خالصی: این ایده هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. قصد دارم شروع به جمعآوری مطالب کنم. جامعه ما کم کم دارد از جوانی به سمت سالمندی میرود. میانسالی مختصات خودش را دارد و مسئله آلزایمر هم که در جامعه امروز رواج زیادی داشته است، برخی از افرادی که الان به سنین میانسالی رسیدهاند یا از بیماری آلزایمر رنج میبرند، زمانی با کتاب مأنوس بودهاند اما الان هر کتابی مناسب آنها نیست، حتی به لحاظ فیزیکی دست گرفتن و خواندن کتاب برای آنها هم میتواند مشکل باشد، بنابراین مطالب باید کوتاه باشد. اگر فرض کنیم کتاب داستان است، این داستان نمیتواند خیلی طولانی باشد، اگر معمایی باشد این معما باید مناسب سن و تجربههای آن فرد مسن باشد، در کل کتاب برای این سنین باید مشخصههایی داشته باشد که برای آنها با شرایط خاصی که دارند، مناسب باشد.
مادر من چند سال است که با بیماری آلزایمر درگیر هستند و این شرایط باعث شد این ایده به ذهنم برسد. من یکروز به چندین کتابفروشی سر زدم برای اینکه یک کتاب مناسب برای مادرم پیدا کنم، نهایتاً فقط کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» نوشته مهدی آذری یزدی بود که از جنبههای سبکی کتاب، درشتی حروف و کوتاهی مطالب مناسب ایشان بود. مادرم در حال حاضر یک سال است که جلدهای مختلف این کتاب را میخوانند. متأسفانه در انتشارات هیچ کتاب دیگری مناسب ایشان وجود ندارد.
ایدهای که شاید به تاسیس کانون تخصصی سالمندان برسد
آنا: این کتابها را میشود با شیوههای نوین مطالعاتی، یعنی کتابهای صوتی و گویا هم ارائه داد.
خالصی: در ابتدا باید گروهی متشکل از نویسنده، پژوهشگر، حتی پزشکی که با مختصات و مشخصات افراد میانسال و بیماران آلزایمر آشنا است، برای طراحی این کتاب همکاری کنند. بعد از تولید کتاب، صد در صد میتوان آن را در قالبهای مختلف ارائه داد. من میتوانم نهایتاً ۶ ماه یا یک سال وقت بگذارم و برای سالمندان یک کتاب تولید کنم ولی ممکن است این ایده یک تیم انتشارات تخصصی سالمندان راه بیندازد.
آنا: پس این ایده میتواند اشتغالزایی هم ایجاد کند.
خالصی: بهشدت! این ایده میتواند در حد تولید یک کتاب بماند و تمام شود یا میتواند تبدیل به انتشارات یا موسسهای همانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شود و یک کانون تخصصی سالمندان تاسیس شود. بههرحال سالمندی دورهای است که همه ما با آن مواجه خواهیم شد، ما باید بتوانیم سالمندان و بیماران آلزایمری را سرگرم کنیم تا وقتشان به مفیدترین شکل صرف شود، آلزایمر بیماری پیشرونده است، باید با معماها و طراحی حرکتهای مناسب جلوی آن گرفته شود وگرنه این بیماری دائماً گسترش پیدا میکند. از سوی دیگر افراد جوان هم که وقت ندارند ۲۴ ساعت در کنار پدر و مادر یا فرد دارای آلزایمر باشند ولی طراحی کتاب برای این افراد بسیار مفید خواهد بود.
آنا: به ترجمه این کتابها و صادرات آن هم فکر کردهاید؟
خالصی: نکته مهم این است که فرض کنیم یک نفر در آمریکا یا فرانسه این کار را کرده باشد. واقعیت این است که در مورد کتاب نمیتوانیم منتظر باشیم تا خارجیها برای ما کاری کنند ضمن اینکه ما میتوانیم آغازکننده راهی باشیم که ایدهاش برای بقیه مردم دنیا حداقل در منطقه خودمان جذاب باشد و آن را ادامه دهند.
بیشتر بخوانید:
- بوروکراسی اداری سد راه توسعه صنایع خلاق است
- مقام معظم رهبری صنایع خلاق را عامل رسیدن به خودکفایی میدانند/ امکان ورود به بازار جهانی با بها دادن به جوانان کشور
- تأکید رهبری برای توسعه صنایع خلاق عامل کاهش مهاجرت نخبگان است
- رسانه ملی باید در ترویج صنایع خلاق فرهنگی نقش موثری داشته باشد
حرکت صنایع خلاق در جهت حل مشکلات جامعه
آنا: با توجه به شعار سال، تاکید مقام معظم رهبری بر «توسعه صنایع و شرکتهای خلاق» است، به نظر شما ترویج این صنایع چه اهمیتی برای کشور دارد؟
خالصی: یکی از مسائلی که در خلاقیت اتفاق میافتد این است که بر اساس نیاز جامعه شکل میگیرد. من نیاز این ایده را در خانه خود احساس کردم و به سراغ آن آمدم. بنابراین افراد دیگری هم هستند که به اجرایی شدن این طرح نیاز دارند. وقتی که ایده یا خلاقیتی از طرف من نوعی که در بطن جامعه هستم، اتفاق میافتد از طرف جامعه بیشتر مورد استقبال قرار خواهد گرفت، به خاطر اینکه رفعکننده نیازهای جامعه است. در واقع صنایع خلاق در جهت حل مشکلات جامعه حرکت میکند.
آنا: در پایان اگر نکتهای هست، بفرمایید.
خالصی: خوشحالم از اینکه با من تماس گرفتید، این نشاندهنده توجه و حمایت معنوی شماست. خیلی خوب است که امکانات و فرصتی برای ایدهپردازان در نظر گرفته شود تا آنها بتوانند ایده و طرحهای خود را عملی کنند و برای کشور فرصت اشتغالزایی و درآمدزایی ایجاد شود. من دانشگاهی هستم و با الزامات، محدودیتها و امکانات بازار آشنا نیستم ولی اگر حرکت به صورت گروهی باشد و آنهایی که با بازار و صنعت آشنا هستند، به میدان عمل بیایند و تواناییها و امکاناتشان را در اختیار قرار دهند؛ حرکت مثبتی صورت میگیرد، آنها میتوانند ایده من را حمایت کنند تا به اجرا درآید.
انتهای پیام/۱۱۰/
انتهای پیام/