دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌و‌گو با آنا:

شکایت از مقصران آلودگی/ از نتیجه پرونده بی‌خبریم!

شکایت از مقصران آلودگی  از نتیجه پرونده بی‌خبریم!
صدیقه ترابی گفت: ما یک ماه و نیم پیش اقدام قضائیی خود را را انجام دادیم و روند پرونده در حال انجام است ولی اینکه پرونده در کدام دادگاه است و چه وضعیتی دارد را نمی‌دانم.
کد خبر : 953007

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، امروز مصادف با ۲۹ دی ماه، روز ملی هوای پاک است. اگرچه امروز به دلیل بارش باران و برف و تغییرات آب و هوایی، درصد قابل توجهی از میزان آلودگی کلانشهر‌ها به ویژه تهران کاسته شده است، اما قرار گرفتن روز هوای پاک در اوج زمستان و ایامی که اکثر روز‌ها به دلیل آلودگی شدید هوا باعث تعطیلی ادارات دولتی، مدارس، دانشگاه‌ها، و... می‌شود، از آن نکات قابل توجه است. یعنی روز هوای پاک، در ایامی که مردم ناپاک‌ترین حالت هوا را هرروز مشاهده می‌کنند و با آلودگی دست و پنجه نرم می‌کنند.

اما آلودگی در کلانشهرا به طور خاص در پایتخت، به چند دلیل عمده رخ می‌دهد. طبق اطلاعاتی که مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست منتشر کردند، ۴۱ درصد از حجم آلودگی هوای تهران از منابع ثابت مثل نیروگاه‌ها و کارگاه‌ها به وجود می‌آید و ۵۹ درصد نیز مربوط به منابع متحرک (وسایل نقلیه) است. با همین آمار کلی می‌توان مدعی شد که سوخت نامناسبی که برای وسایل نقلیه مختلف در اختیار مردم قرار می‌گیرد، باعث این آلودگی‌هاست.

از طرف دیگر طرح‌های عجیب و غریبی که در کشور اجرایی می‌شود هم در این میان بسیار اثرگذار هستند. به عنوان مثال وقتی نیروگاه‌های برق رو به مازوت سوزی می‌آورند، به طور مستقیم حجم زیادی از آلودگی را به سطح شهر می‌کشانند. همین مسئله باعث شد در دولت آقای پزشکیان طرح قطع دو ساعته برق برای جلوگیری از از مازوت سوزی در نیروگاه‌ها برقرار شود که این طرح عجیب و غریب و دوگانه بد و بدتر، باعث اعتراضات شدید مردمی شد.

در کشور ما قانونی تحت عنوان «هوای پاک» وجود دارد که با وجود اینکه چند سال از تصویب آن می‌گذرد، اما هنوز بسیاری از وزارتخانه‌ها، سازمان و ارگان‌هایی که بازوان اجرایی این قانون هستند، آن را عملی نمی‌کنند. در این میان سازمان حفاظت محیط زیست که به نوعی مسئول نظارت بر چگونگی اجرای این قانون است هم نمی‌تواند فشار زیادی به دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها بیاورد، با وجود اینکه کم‌کاری دستگاه‌های اجرایی در طول این سال‌ها بر کسی پوشیده نیست.

در حال حاضر وضعیت سازمان حفاظت محیط زیست در کشور ما بسیار عجیب و غریب است، این سازمان، چون توان اجرایی ندارد، صرفاً مشغول نظارت است و هرازچندگاهی کمبود‌ها و قصور رخ داده در راستای اجرای این قانون را طی گزارشاتی اعلام می‌کند، اما این گزارش‌ها فعلاً خروجی چندانی نداشته است. البته به نظر می‌رسد در مورد اخیر که کم‌کاری‌های وزارتخانه‌های نفت و نیرو و سازمان استاندارد مسجل شده، شکایتی از جانب سازمان محیط زیست علیه این وزارتخانه‌ها به ثبت رسیده است.

شکایت از مقصران آلودگی/ از نتیجه پرونده بی‌خبریم!

شکایت از مقصران آلودگی هوای تهران

برای پیگیری از وضعیت شکایت سازمان محیط زیست با صدیقه ترابی معاون محیط زیست انسانی سازمان گفت‌و‌گو کردیم، اما به نظر می‌رسید این مدیر سازمان هم اطلاع دقیقی از روند پرونده ندارد.

ترابی در پاسخ به خبرنگار آنا درخصوص عدم توانایی اجرایی سازمان محیط زیست توضیح داد: سازمان ما قابلیت اجرایی ندارد و مستقیم نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم و پس از نظارت مجبور هستیم از قوه قضائیه درخواست کنیم که ورود پیدا کند. در خصوص کم‌کاری‌های مربوط به قانون هوای پاک نیز از طریق حقوقی پیگیری می‌کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر این پرونده چقدر جلو رفته و در چه وضعیتی قرار دارد، عنوان کرد: من نمی‌توانم هرروز خبر بگیرم تا بدانم پرونده در چه وضعیتی است، بخش حقوقی ما پیگیر پرونده شکایت از خاطیان اجرای قانون هوای پاک است و نباید انتظار داشته باشید که کل سازمان در جریان کامل این پرونده باشد.

ترابی ادامه داد: ما یک ماه و نیم پیش اقدام قضایی خود را را انجام دادیم و روند پرونده در حال انجام است، ولی اینکه پرونده در کدام دادگاه است و چه وضعیتی دارد را نمی‌دانم.

شکایت از مقصران آلودگی/ از نتیجه پرونده بی‌خبریم!

جلوی انتقال زباله به تهران را گرفتیم

مسئله مازوت‌سوزی و آلودگی هوا تنها مشکل محیط زیستی مردم پایتخت نیست. یکی دیگر از مشکلات مهم مردم تهران انتقال بخشی از زباله‌های شهر ساری در استان مازندران به جنوب تهران بود، مسئله‌ای که باعث اعتراض بسیاری از اهالی مناطق کهریزک و شهرری شده بود و وضعیت را برای زندگی در آن منطقه دشوارتر از قبل کرده بود.

در خصوص این مسئله نیز با معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت‌و‌گو کردیم. ترابی در رابطه با عملیاتی شدن این طرح توسط شهرداری تهران عنوان کرد: این مسئله بدون هماهنگی با ما انجام شده بود و اداره کل محیط زیست تهران پس از اعتراضات مردمی این طرح را رد کرد و اجازه نداد این اتفاق ادامه پیدا کند.

وی اظهار کرد: در مدت زمان کوتاهی زباله‌های ساری به تهران انتقال پیدا کرد که پس از اعتراض‌های مردمی و دخالت اداره کل محیط زیست تهران جلوی این طرح گرفته شد و اجازه ندادیم که این روند غلط ادامه پیدا کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب