روایتی از خشونت بر علیه زنان سیاهپوست در «مردی؟ خب که چی؟»
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، کتاب «مردی؟ خب که چی؟» نوشته شریل ال. نیلی به این موضوع مهم میپردازد که چرا رسانهها و قانونگذاران نسبت به قتل زنان سیاهپوست بیتوجه هستند و به این پرسش مهم پاسخ میدهد: آیا رسانهها مسئول نامرئی بودن زنان سیاهپوست قربانی قتل هستند یا اینکه صرفاً تبعیض، نژادپرستی نهادینه شده و بیتفاوتی ذاتی در ساختار اجتماعی جامعه آمریکا نسبت به آفریقایی - آمریکاییها را منعکس میکنند؟
این کتاب درباره شنل پترونیکسونِ ۱۶ ساله است که به والدینش گفت میخواهد در رستوران اپلبی درخواست کار دهد. او از خانه خارج شد و گفت که زود برمیگردد. دیگر کسی او را زنده ندید. ۴ روز بعد جسدش داخل یک کیسه زباله در پیادهروی جلوی آپارتمانی پیدا شد که تنها چند بلوک با خانه خودش فاصله داشت. براساس منابع خبری، او خفه شده و جسدش نیمهبرهنه بود؛ موبایل و کفش ورزشیاش گم شده بودند. مادرش، لوسیتا نیکسون، صبر کرد تا مدت زمان غیبت لازم برای امکان ثبت گزارش مفقودی در ادارهی پلیس سپری شود، و صبح دوشنبه گزارش داد که دخترش گم شده است. با وجود اینکه والدین شنل اعتراض کردند و گفتند که دخترشان دانشآموز ممتاز است و تا حالا هیچوقت از خانه فرار نکرده است، باز مأمور پلیس در شکایت آنها نوشت «فراری».
روایتی از خشونت بر علیه زنان سیاهپوست
شریل ال. نیلی بهعنوان استاد جامعهشناسی در دانشگاه اوکلند فعالیت میکند و به تدریس دورههای مسائل اجتماعی، جرمشناسی، نژاد، قومیت، رسانه و... میپردازد. این استاد جامعهشناس در سال ۲۰۱۶ توانست جایزه میدوست بوک «Midwest Book Award» را از آن خود کند. وی یک زن سیاهپوست است و تحلیلهای نژادی و جنسیتی او در این کتاب دقت و حساسیت زیادی را به همراه دارد. این نویسنده در «مردی؟ خب که چی؟» به مطالعه و پژوهشی تجربی از سوگیری رسانهها و مجریان قانون در گزارش و تحقیق در مورد قتل زنان آمریکاییآفریقاییتبار در مقایسه با همجنسان سفیدپوست میپردازد. این استاد جامعهشناس با تحقیق و بررسی ریزبینانه و سنجیده خود آمار و ارقامی را همراه با جدول به تصویر کشیده تا به خوبی شیوه خشونت علیه زنان سیاهپوست و نادیده گرفته شدن آنها را برای مخاطب به نمایش بگذارد.
نکته جالب توجه اینجاست که بسیاری از اخباری که مرتبط با قتل و یا خشونت علیه زنان سیاه پوست است، حتی در مطبوعات محلیشان هم مورد توجه قرار نمیگیرند! با این وجود شریل ال. نیلی دست به کار میشود و با مقایسه و تحلیل دقیق خود نشان میدهد که زنان سیاهپوست بیشتر از زنان سفیدپوست قربانی جرایم خشونتآمیز میشوند ولی رسانههای کمتری پروندههای آنها را پوشش میدهند و این موارد برای پلیس اهمیت چندانی نداشته و آن را جدی نمیگیرند. مخاطب با خواندن این کتاب با چراهای بسیاری مواجه میشود و صفحه به صفحه به پیش میرود تا پاسخ همه پرسشهای به وجود آمده را بفهمد. کتاب «مردی؟ خب که چی؟» روایتی از رنج، درد، مشکلات و سختیهای زنان سیاهپوست را به خوبی پیش چشم خواننده ترسیم میکند؛ آنها نهتنها با تبعیض جنسیتی، بلکه با تبعیض نژادی و طبقاتی هم روبهرو هستند و با آن در زندگی روزمرهشان دست و پنجه نرم میکنند. کتاب «مردی؟ خب که چی؟» این موضوع را به مخاطب القا میکند که تمامی زنان به یک اندازه مورد تبعیض قرار نمیگیرند چون تأثیر نژاد در این میان هم ضریب منفی خودش را به همراه دارد.
بیشتر بخوانید:
- داستان یک ویرانی و سرآغاز انتقامی جنونآمیز در «گنجشکها بیصدا میگریند»
- «همسر اول»؛ شروعی دوباره از پس رنج، درد و فروریختن/ روایت بحرانیترین مسئله بشری با حال و هوایی زنانه
- «گره دریایی»؛ سوار بر کشتی داستان روی امواج دریا/ روایتی از دریانوردانی که فداکاریهایشان را نشنیدهایم
- «بینشانهای ارس»؛ حکایت اسطورههایی که گمنام ماندند اما تا پای جان ایستادگی کردند
- «زمستان آلیسا»؛ سرکوب احساسات و اسارت در دنیایی از غم/ مرگ از آنچه فکر میکنیم نزدیکتر است
بخشی از کتاب «مردی؟ خب که چی؟»
یک واقعیت ناراحتکننده درباره دیدگاه جامعه نسبت به قربانیان جرائم این است که گاهی قربانیان بهخاطر خشونتی که علیهشان اِعمال شده، سرزنش میشوند. تلقی از قربانیان خشونت به دو صورت قربانیِ ناسزاوار (قربانیای که مستحق مرگ نبوده یا خودش باعث آن نشده) و قربانیِ سزاوار (قربانیای که تنش میخاریده)، نتیجۀ طرز پوشش رسانههای خبری است؛ در این موارد، نشر اطلاعات منفی درموردِ قربانیان جرائم میتواند باعث سرزنش قربانی شود.
روانشناسی معتقد است اگر افراد به «دنیای عادلانه» باور داشته باشند (اساساً هم امور خوب و هم امور بد بنا به دلایلی اتّفاق میافتند) و چارچوببندی ماجرا هم نشان دهد که قربانی تا حدی گناهکار بوده، آنها مستقیم یا غیرمستقیم قربانی را سرزنش میکنند؛ برای مثال، جزئیاتی مانند مستبودن یا ساعت دو نیمهشب از مهمانی برگشتن درموردِ فردی که مورد تجاوز قرار گرفته، میتواند سبب شود که برخی گمان کنند قربانی تاحدّی سزاوار چنین تعرضی بوده است. بعید نیست کسی اینگونه استدلال کند: «چرا یک زن نجیب با اینکه میداند دنیا جای خطرناکی است تا این موقع شب بیرون میماند؟». رسانهها قدرت این را دارند که با نحوه «چارچوببندی» زندگی قربانی، از سرزنش او جلوگیری کنند.
کتاب «مردی؟ خب که چی؟» نوشته شریل ال. نیلی، ترجمه زهرا عاملی در ۱۲۶ صفحه با قیمت ۳۰ هزارتومان در نشر صاد به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/۱۱۰/
انتهای پیام/