مودم لیزری ناسا آماده کار شد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ناسا، از سال 2012 که برای نخستین بار بحث احتمال امکان انتقال دادهها از راه تابشهای نور مطرح شد تا کنون تلاشهای زیادی برای عملی کردن این ایده انجام شده است. دانمارک نخستین کشوری بود که بخشی از چراغهای یک اتوبان را به این تکنولوژی مجهز کرد و از طریق نور شبانه، امکان دسترسی به اینترنت و سیگنال موبایل را برای رانندگان این اتوبان فراهم کرد.
برای بهتر لمس کردن این تکنولوژی کافیست به این فکر کنید که با روشن کردن چراغ یک اتاق، در واقع سیستم ارتباطی آن را روشن میکنید و اینترنت، شبکه داخلی یا حتی سیگنال موبایل و دوربین مدار بسته هم از راه همین لامپ روشن به اتاق راه پیدا میکنند.
ناسا برای عملی کردن این ایده در فضا، آزمایش ابتدایی را در سال 2013 انجام داد که با موفقیت همراه بود اما این سازمان اکنون اعلام کرد که پروژه LCRD (تثبیت تقویت ارتباطات با استفاده از لیزر) اکنون به مراحل عملیاتی رسیده است و این سازمان گامهای بزرگی در راه تحول ارتباطات فضایی برداشته است.
مودم نوری ناسا که با استفاده از اشعه متمرکز نور (لیزر) اطلاعات را بین زمین و آسمانهای دوردست انتقال میدهد، اکنون در اندازه دو برابر یک تستر خانگی است و میتواند در مدارهای میانی زمین مستقر شود تا کار تقویت اشعههای دریافتی از درودست و ارسال آنها به زمین یا بالعکس را انجام دهد.
اگرچه هنوز اندازه و وزن این مودم به سطح دلخواه ناسا نرسیده استو تا سال 2020 این سازمان قصد ندارد روش ارتباطی فضاپیماهای خود را به روش لیزری تغییر دهد، این میتواند نخستین گام برای این کار باشد.
براساس اطلاعات منتشر شده در اینباره، مودم ناسا میتواند سرعت انتقال دیتا را بین 10 تا 100 برابر افزایش دهد و این به معنی انقلابی در نحوه ارتباط فضا-زمین و فضا-فضاست.
تصور اینکه مریخنوردها بتوانند به جای عکسهای گاه به گاه، از عملیات در حال انجام خود فیلم همزمان به زمین ارسال کنند یا امکان ارسال و کنترل دستورها برای رباتهای فضایی بهصورت همزمان (realtime) وجود داشته باشد، تصوریست که آینده فضانوردی را دگرگون خواهد کرد. سازمان فضایی اروپا نیز هفته گذشته ماهوارهای را به فضا فرستاد که قرار است طی یک پروژه سهمرحلهای، امکان ارتباطات زمینی با استفاده از ماهوارههای لیزری را فراهم کند.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/