سریالهای مناسبتی سیما تا به اینجا چه عملکردی داشتند؟ / «نجلا» یا «زیرخاکی» مدعیان عنوان پرطرفدارترین سریال نوروز
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، به رسم هر ساله، شبکههای مختلف تلویزیون در ایام نوروز، با ساخت ویژه برنامه و پخش سریالهای مناسبتی، به دنبال جذب مخاطب هستند. در طول دهههای گذشته همواره باکس نوروزی برای مدیران رسانه ملی، باکس مهمی بوده که معمولا با آثار شاخص که اکثر آنها در ژانر کمدی بودند، پر شدهاند و به همین واسطه تعداد زیادی از سریالهای طنز موفق تلویزیون، در این ایام پخش شدهاند. سریالهایی که روز گذشته در گزارشی مفصل به مهمترینهای آنها اشاره کردیم.
امسال نیز تلویزیون آثار ویژهای برای این ایام دارد و در طول چند روزی که از آغاز تعطیلات عید گذشته، از هرکدام از این سریالها و برنامهها چند قسمتی به روی آنتن رفته است. مثل اکثر سالهای گذشته، سریالهای مناسبتی نوروز، بیشترین توجهات را به سمت خود جلب کرده است، سریالهایی که از چهار شبکه اصلی تلویزیون به نمایش درمیآیند و هرکدام حال و هوای خاص خود را دارند. در این گزارش مروری داریم بر قسمتهای ابتدایی چهار سریال نوروزی ۱۴۰۱، سریالهایی که به نوعی نخستین آثار تولید شبکهها در قرن جدید محسوب میشوند و این روزها در حال رقابت برای جذب مخاطب بیشتر هستند.
زیرخاکی
کارگردان: جلیل سامان
تهیهکننده: رضا نصیرینیا
بازیگران: پژمان جمشیدی، ژاله صامتی، هومن برقنورد، پیام احمدینیا، نادر فلاح، رامین راستاد و...
شبکه نمایشدهنده: یک
از زمانی که سریالهای نوروزی سیما مشخص شدند، سریال «زیرخاکی» به عنوان برگ برنده تلویزیون در ایام نوروز معرفی میشد. سریالی که در سالهای گذشته دو فصل از آن به نمایش درآمده و باتوجه به استقبالی که از فصلهای پیشین آن صورت گرفته بود، پیشبینی موفقیتش در فصل سوم نیز کار دشواری نبود. فریبرز باغبیشه (با بازی پژمان جمشیدی) همچنان نقش اصلی و قهرمان اول سریال «زیرخاکی» است و ما در فصل سوم شاهد وقایع پس از اسارتش در عراق هستیم. او به دلیل پوشیدن پیراهن سرهنگ، با گرفتاریهای ریز و درشتی مواجه شده و از طرفی گروهکهای سیاسی در تهران به دنبال او میگردند. خانوادهاش نیز در همان قسمتهای اولیه خبر شهادت او را شنیدند و اعلامیه و پلاکاردهای مربوط به فریبرز را در کوچه و خیابان نصب کردند.
نکته قابل تأمل در رابطه با فصل سوم مجموعه «زیرخاکی» ریتم کند این سریال است، چیزی که در قسمتهای اولیه این سریال کاملاَ توی ذوق مخاطب میزند. تا زمان نگارش این گزارش ۵ قسمت از این مجموعه به روی آنتن رفته است اما داستانی که تا به اینجا به مخاطب منتقل کرده، در حد و اندازه پنج قسمت نیست و در هر قسمت بخشهای اضافه و فرعی در قصه زیاد مطرح میشود. البته هیچکدام از فصلهای «زیرخاکی» ریتم آنچنان تندی نداشتند و ما به مرور با روند داستانی و مسیر حرکتی شخصیتها همراه شدیم، اما در فصل سوم این کندی بیش از دیگر فصلها به چشم میآید.
مسئله دیگر اینکه تمام بار بخش کمدی داستان روی دوش پژمان جمشیدی است. یعنی سریال زمانی که در اردوگاه عراقیهاست، شما میتوانید انتظار بخشهای خندهدار و دیالوگهای بامزه را داشته باشید، اما وقتی دوربین به سمت تهران میآید، فضای سریال به طور کلی تغییر میکند و از نمک داستان به شدت کم میشود. اگرچه بازی خوب ژاله صامتی در همین قسمتهای اولیه بخش عمدهای از کار را جلو میبرد، اما دیگر شخصیتهای داستان، کمک بزرگی به این کمبود موجود در داستان نمیکنند. در کل باتوجه به این مسئله که نمیتوان با تماشای ۵ قسمت، نظری کلی و تخصصی در رابطه با یک سریال داد، تا پایان پخش این مجموعه صبر میکنیم و سپس با نگاه دقیقتری به تمام نقاط ضعف و قوت فصل سوم «زیرخاکی» میپردازیم.
خداداد
کارگردان: علی غفاری
تهیهکننده: سعید سعدی
بازیگران: رضا ناجی، پیام دهکردی، سیاوش طهمورث، علی صبوری، سوسن پرور و...
شبکه نمایشدهنده: دو
سریال «خداداد» یکی دیگر از کمدیهای مناسبتی تلویزیون برای ایام نوروز امسال است. اثری که تعدادی از بازیگران اصلیاش (رضا ناجی، پیام دهکردی، سیاوش طهمورث) هر سابقه خوبی که در زمینه بازی دارند، به آثار غیرکمدی مربوط میشود و مخاطبان پیگیر تلویزیون انتظار دیدن آنها را در سریالهای کمدی با فضاهای طنازانه ندارند. مخصوصا سیاوش طهمورث و رضا ناجی که در بسیاری از فیلمهای و سریالهای درام ایرانی بازی کردهاند و نقدها و نظرات مثبت فراوانی هم در رابطه با سبک بازیشان در این قبیل آثار به دست آوردهاند. اما با این وجود، قبول کردند که در این مجموعه بازی کنند و در کنار دیگر بازیگران سریال، داستان شخصیتهایی را به تصویر بکشند که گرفتار روزمرگی و مسائل مالی هستند و باید چالشهای ریز و درشت فراوانی را حل کنند.
علی غفاری سازنده این سریال از آن دست کارگردانهایی است که میتوان گفت ذائقه مخاطب را میشناسد و میداند برای اینکه قلاب کارش را به ذهن مخاطب گیر بیندازد باید چه کاری انجام دهد. اون این کار را با سریال چند فصلی «بچه مهندس» پیش از این ثابت کرده و حالا با جدیدترین کارش یعنی «خداداد» بار دیگر تلاش میکند که این کار را انجام دهد. اگرچه تلاش او تا به اینجا آنطور که باید و شاید جواب نداده است و این سریال نتوانسته آن اتفاقی که سازندگانش در نظر داشتند را ایجاد کند. استفاده از علی صبوری، کمدینی که کارش را از شبکههای اجتماعی آغاز کرد و سپس با حضور در برنامه «خندوانه» برای خود اسم و رسمی به هم زد هم از نکات جالب توجه این مجموعه است. اگرچه صبوری هم در این مجموعه نتوانسته از تمام ظرفیتهای خود استفاده کند و حضوری معمولی در این مجموعه داشته است. باید منتظر ماند و دید «خداداد» و گرفتاریهایش تا قسمت پایانی چطور رفع و رجوع میشود.
نجلا
کارگردان: خیرالله تقیانیپور
تهیهکننده: سعید سعدی
بازیگران: حسام منظور، هدایت هاشمی، آزیتا حاجیان، محیا دهقانی، ملیکا شریفینیا، سوگل طهماسبی و...
شبکه نمایشدهنده: سه
از زمانی که برخی سریالسازها فضای غیرکمدی را هم وارد سریالهای مناسبتی نوروز کردند و به سراغ ساخت آثار درام، تاریخی، عاشقانه و... رفتند و بسیاری از مخاطبان تلویزیون نیز به این تغییر فاز واکنش مثبت نشان دادند، معمولا در هر سال حداقل یک اثر غیرکمدی در میان سریالهای مناسبتی قرار میگرفت، سریالی که قرار بود از این ژانر غالب فاصله بگیرد و بدون توجه به زمان پخش، داستان جذابش را روایت کند. امسال نیز چنین این رسم پابرجاست و سریال «نجلا» به عنوان مجموعه غیرکمدی تلویزیون در ایام نوروز ۱۴۰۱ در حال پخش است. سریالی که فصل اول آن پاییز سال ۹۹ روی آنتن شبکه سه رفت و حالا بعد از گذشت یک سال و نیم، بار دیگر در جدول پخش این شبکه قرار گرفته است.
یکی از نکات جالب توجه این سریال بازی خوب حسام منظور و هدایت هاشمی، دو شخصیت اصلی این سریال است، بازیگرانی که در نقشهای جنوبی خود به خوبی فرو رفتهاند و شخصیتهایی را به تصویر کشیدهاند که با اغلب آثار آنها در فیلم و سریالهایی که تا پیش از این بازی کردهاند تفاوت داشته است، به خصوص هدایت هاشمی که در بسیاری از آثار کمدی حتی سریالهای نوروزی (مثل پایتخت) هم به ایفای نقش پرداخته و حالا تصویری از خود به مخاطب تلویزیون نشان میدهد که تا پیش از این شبیه به آن را ندیده بود.
نکته جالب توجه دیگر تهیهکنندگی سعید سعدی برای این سریال است، کسی که اثر دیگری از او یعنی «خداداد» هم در همین ایام نوروز از شبکه دوم سیما پخش میشود. سعدی جزو معدود تهیهکنندگانی است که در باکس نوروزی، دو سریالش از دو شبکه مختلف پخش میشود.
«نجلا» و «زیرخاکی» دو سریال نوروز امسال هستند که اتفاقات هر دو اثر تقریبا در یک بازه زمانی (روزهای ابتدایی هشت سال دفاع مقدس) میگذرد و تا به اینجا نیز این دو سریال موفقترین آثار سیما در جذب مخاطب بودند. البته فعلا پنج قسمت از سریال «زیرخاکی» و چهار قسمت از «نجلا» به نمایش درآمده است و پس از اتمام هر دو اثر میتوان گفت که کدام سریال موفقتر بوده است.
دردسرهای شیرین
کارگردان: سهیل موفق
تهیهکننده: سید علیاکبر محمودی مهریزی
بازیگران: پوریا پورسرخ، مریم مومن، افسانه بایگان، ارسلان قاسمی، یوسف مرادیان، امید روحانی، رضا توکلی و...
شبکه نمایشدهنده: پنج
آخرین سریال نوروز ۱۴۰۱ سریال «دردسرهای شیرین» است، اثری اجتماعی با رگههایی از کمدی که تلاش میکند لحظات سرگرمکنندهای را برای مخاطبش به وجود بیاورد. تلاشی که البته در پنج قسمت ابتدایی که از آن پخش شده خیلی موفقیتآمیز نبوده و نتوانسته این سریال را در کورس رقابت با دیگر آثار نوروزی، در رتبهها بالا قرار دهد. دلیل عمده این ماجرا هم داستان کلی سریال است که کشش لازم برای جذب مخاطب سخت پسند نوروزی را ندارد، آن هم مخاطبی که خیلی راحت میتواند این سریال را با دیگر آثار در حال پخش یا سریالهای موفقی که پیش از این در این ایام پخش میشده قیاس کند و با فشار دادن یک دکمه کنترل، شبکه را تغییر دهد.
سریال سهیل موفق تا به اینجا که پنج قسمت از آن گذشته، حرف ویژهای برای گفتن نداشته، اما میتوان امیدوار بود که در ادامه شرایط تغییر کند و داستان زوج اصلی داستان طوری رقم بخورد که بالاخره ماجراهای زندگی آنها نیز جذابیت کافی برای دنبال کردن از طرف تماشاگران سیما را داشته باشد.
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/