دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

اقدام دیرهنگام برای درآوردن «زیرخاکی» و جای خالی کمدی در سریال‌های رمضان ۱۴۰۰/ لطفاً در آینده زودتر دست به کار شوید!

در سبد سریال‌های تلویزیونی در ماه رمضان امسال خبری از آثر کمدی نیست و جای خالی فصل دوم «زیرخاکی» بیشتر احساس شود. روندی که برنامه‌ریزی بهتر مدیران و شروع زودتر روند تولید چنین مجموعه هایی را می‌طلبید.
کد خبر : 575153
زیرخاکی

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، شب گذشته و با پخش  قسمت اول سریال رعد و برق از شبکه پنج سیما، از چهار سریال ماه رمضان ۱۴۰۰ رونمایی شد. «رعد و برق» به کارگردانی بهروز افخمی با یک روز تأخیر و از دومین شب ماه مبارک رمضان روی آنتن رفت. پیش از این سریال‌های احضار( شبکه یک)، بچه مهندس(شبکه دو) و یاور (شبکه اول سیما) نیز پخش خود را آغاز کرده بودند.


طبیعی است که پخش یک یا دو قسمت از سریال نمی‌تواند معیار و فرصتی مناسب برای نقد و تحلیل آن بدهد و این موضوع را باید در فرصتی مبسوط و به‌موقع انجام داد. اما فارغ از کیفیت محتوایی و شکلی سریال‌های رمضانی امسال، آنچه که برجستگی بیشتری دارد، نبود یک سریال کمدی در  بین آثار تولیدی امسال است.


این در حالی است که در دو دهه گذشته و در اغلب سال‌ها وجود یک سریال طنز در کنداکتور پخش ماه رمضان و در کنار آثار ملودرام، اجتماعی و تاریخی به این روند تعادل می‌بخشید. البته در کنار سریال‌های طنز باید به  برخی سریال‌ها با تم اجتماعی هم اشاره کرد که اگرچه در ژانر کمدی ساخته نشده بودند اما حداقل فضایی مفرح و نشاط‌آور داشتند.


جای خالی کمدی در مجموعه‌های تلویزیونی ماه رمضان ۱۴۰۰/  وقتی مدیران و سازندگان برای درآوردن «زیرخاکی» دیر اقدام کردند


 فقدان کمدی در سالی که به شادی نیاز داشتیم


سال ۱۴۰۰ در حالی آغاز شد که مردم دلخسته و رنج‌دیده از زخم ناسور کرونا و پیامدهای تلخ آن بودند. از سوی دیگر همزمان با افزایش آمار مبتلایان و درگذشتگان کرونا در روزهای اخیر و اعمال محدودیت‌های تازه این وضعیت تشدید شد. در چنین شرایطی پخش آثار نشاط‌آفرین و کمدی بیش از پیش خود را نشان داد.   


فصل دوم سریال زیر خاکی اصلی‌ترین گزینه شبکه یک برای سریال‌های نورزی سال ۱۴۰۰ بود. سریالی که فصل اول آن در ماه رمضان سال گذشته روی آنتن رفت و موفق شد پربیننده‌ترین مجموعه تلویزیونی در آن مقطع زمانی شود.


«زیرخاکی» روایتگر بلندپروازی‌های مردی به نام فریبرز(فری خاکی)بود  که کارش پیدا کردن گنج بوده و البته همیشه تلاش‌هایش در این مسیر ناکام می‌ماند. فربیرز که به همراه همسرش پریچهر (ژاله صامتی) و فرزند خردسالش کاوه (رایان سرلک) در یکی ازمناطق جنوب شهر تهران زندگی می کند، به‌واسطه برادرش که یکی از افسران انقلابی نیروی هوایی است درگیر ماجرایی می‌شود که به موازات تلاشش برای یافتن زیر خاکی، پای او را ناخواسته به فعالیت‌های انقلابی می‌کشاند.


نمره قبولی برای سریالی با حال وهوای دهه پنجاه


چنین وضعیتی با توجه به بستر زمانی داستان که به اواخر دهه پنجاه بازمی‌گشت، کار را برای کارگردان و عوامل سریال سخت کرده بود؛ با این حال در مجموع سامان و گروه سازنده «زیرخاکی» توانستند باوجود برخی ضعف‌ها در فیلمنامه و شخصیت‌پردازی با استقبال نسبی مخاطبان مواجه شوند؛ به‌گونه‌ای که «زیرخاکی» طبق نظرسنجی‌های سازمان صداوسیما پربیننده‌ترین سریال ماه مبارک رمضان شد.هرچند که در همان زمان نیز به دلیل حواشی ایجاد شده بر سر تصاویر و فیلم‌های منتشره  از گوهر خیراندیش  در خارج از کشور،  آغاز پخش آن با اما و اگر روبرو شد.


جای خالی کمدی در مجموعه‌های تلویزیونی ماه رمضان ۱۴۰۰/  وقتی مدیران و سازندگان برای درآوردن «زیرخاکی» دیر اقدام کردند


2 بازیگر اصلی؛ نقطه قوت «زیرخاکی»


از سوی دیگر، بازی خوب و به‌اندازه دو بازیگر اصلی این مجموعه، یعنی پژمان جمشیدی و ژاله صامتی نقطه قوت «زیرخاکی» است. پژمان جمشیدی که دیگر به‌عنوان یک بازیگر حرفه‌ای و متبحر سینما و تلویزیون شناخته می‌شود، شخصیت فریبرز را با حال و هوایی کاملاً متفاوت از نقش‌های قبلی خود در سریال‌های «پژمان» و «دیوار به دیوار» و فیلم‌های «تگزاس یک و ۲» و «خوب بد،جلف یک و ۲»  و بعدها « شیشلیک» از کار درآورده‌ است.


ژاله صامتی نیز پس از چند تجربه درخشان در سینما و البته حدود دو دهه دوری از تلویزیون (به استثنای حضور در سریال «نفس») در نقش پریچهر بازگشتی موفق به قاب تلویزیون داشته است. سریال «زیرخاکی» را می‌توان آوردگاه دیگری برای صامتی دانست که او را در جایگاه یک بازیگر توانمند به مخاطبان یادآوری کند. بازیگری که به‌خوبی می‌تواند ظرافت‌های زنان جوان و میانسال وابسته به طبقه سنتی و به‌اصطلاح جنوب‌شهری را از کار دربیاورد و الیته در ورطه تکرار نیز نیفتد.


 مسیر پرفراز و نشیب فصل دوم؛از قهر و آشتی تا شروعی دیرهنگام


در طراحی اولیه، قرار بود سریال «زیرخاکی» در دو فصل ساخته شود.آغاز تصویربرداری  فصل دوم سریال با شیوع ویروس کرونا دو محدودیت‌هایی ناشی از آن همزمان شد؛ در نتیجه، بخش‌هایی از این فصل به‌ویژه سکانس‌هایی که قرار بود در خارج از کشور ساخته شود ناتمام ماند.


اواخر آبان ماه بود که جلیل سامان در صفحه شخصی خود از آغاز فیلمبرداری فصل دوم زیرخاکی در روزهای آینده خبر داد.این در حالی بود که پخش مجدد فصل اول هم از اول آذرماه آغاز شد. اما  در سومین روز از آذرماه، به جای کلید خوردن پروژه، این خبر انصراف کارگردان زیر خاکی از ساخت ادامه این مجموعه بود که در رسانه ها منتشر شد. جلیل سامان این بار در صفحه شخصی خود،  «سانسور بی‌دلیل بخش هایی از سریال در بازپخش و سیاست‌های دوگانه و متناقض تلویزیون»  را علت انصراف خود دانسته بود.


 با این حال  همان روز رضا نصیری‌نیا، تهیه کننده این سریال در واکنش به  این اتفاق در یادداشتی  از رایزنی با جلیل سامان برای تجدید نظر در ساخت سریال خبر داد.


او با اشاره به این که ممیزی بخش‌هایی از قسمت دوم سریال «مورد تأیید مدیر شبکه یک نیز نبوده و حاصل اعمال نظر شخصی یکی از همکاران شبکه  است که در جریان پخش ابتدایی سریال نیز نبوده» افزود:  قرار بر این شد که طبق نظر مدیران سیما در ادامه، «زیرخاکی» در ادامه بدون هیچ ممیزی پخش شود.


با این حال اوایل دی ماه ۹۹ بود که خبر کلید خوردن این سریال منتشرشد و به نظر می رسید که با تصویربرداری فشرده به آنتن پخش ماه رمضان برسد، اما در نهایت از اواخر سال مشخص شد که این اتفاق با توجه به فرصت کم باقیمانده عملیاتی نیست.
جای خالی کمدی در مجموعه‌های تلویزیونی ماه رمضان ۱۴۰۰/  وقتی مدیران و سازندگان برای درآوردن «زیرخاکی» دیر اقدام کردند


از طرف دیگر در شبکه سه سیما هم  سریال «بوتیمار» به کارگردانی سروش محمدزاده که قرار بود بر ایام نوروز  روی آنتن برود، پخش نشد و گاندو۲ جایگزین آن شد. درحالی که برخی رسانه‌ها از احتمال پخش این سریال  در ماه مبارک رمضان خبر داده بودند، مهران مهام تهیه‌کننده این اثر در گفت‌وگویی با خبرگزاری آنا ضمن تکذیب این موضوع، تعداد قسمت‌ها سریال بوتیمار را برای پخش در ماه رمضان نامناسب دانست.


 بیشتر بخوانید:
«بوتیمار» از همان ابتدا هم سریال نوروزی نبود/ تکذیب شایعه اختلاف با مدیران شبکه سه


به این ترتیب مخاطبان تلویزیون در ماه رمضان امسال از دیدن یک سریال طنز محروم شده‌اند. ملودرام‌های اجتماعی همچون «بچه مهندس» و «یاور» و  داستانی ماورایی همچون «احضار» و البته سریال حادثه‌ای «رعد و برق» در سبد سریالی تلویزیون در ماه رمضان قرار گرفته است که البته این آخری یعنی رعد و برق رگه‌هایی از طنز را در دل داستان خود دارد. در چنین شرایطی شاید بیش از هرچیز جای خالی «زیرخاکی»  بیشتر احساس شود. روندی که برنامه‌ریزی بهتر مدیران و شروع زودتر روند تولید چنین مجموعه هایی را می‌طلبید.


 انتهای پیام/۴۱۰۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب