حل مسائل کشور با عملیاتی شدن سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی/ تحول اساسی در قوه عاقله کشور ایجاد میشود
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا - لاله قلیپور؛ پس از ابلاغ بیانیه گام دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری، دانشگاه آزاد اسلامی برنامهریزی تحولی خود را آغاز کرد که نتیجه آن تهیه و تدوین سند تحول و تعالی این دانشگاه بود. این برنامه اهداف و چشماندازهای دانشگاه را برای تبدیلشدن به دانشگاه مسئله محور و کارآفرین محقق خواهد کرد. مهارت افزایی در دانشجویان و کارآفرینی در راستای حل مسائل شهرها، استانها و در نهایت کشور، دغدغهای است که با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در رأس مدیریت این دانشگاه و معاونان آن به یکی از مأموریتهای اصلی این نهاد علمی تبدیل شده و با سهم ۴۰ درصدی این دانشگاه در آموزش عالی با جدیت پیگیری میشود.
منویات رهبری مبنای تدوین سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی
نگاه تیزبینانه و تدبیر مقام معظم رهبری، پس از دهه ۸۰ مسیر اصلاحی جدی برای دانشگاه به وجود آورد. دکتر طهرانچی با اشاره به نگاه مقام معظم رهبری در نگاه تحولی به دانشگاه، میافزاید: «در تدوین سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، نگاه مقام معظم رهبری به دانشگاه آزاد اسلامی که با انتخاب اساتید قوی و مؤمن باید محیطهای دانشگاه به محیطی کاملاً تحقیقی تبدیل شود تا بهتدریج با ارتقای کیفیت علمی این دانشگاه، بتوان آن را تا سطح بهترین و معتبرترین دانشگاههای جهان پیش برد، مورد تأکید قرارگرفته و این افقی است که برای دانشگاه آزاد اسلامی در نظر گرفتهشده است.»
دانشگاه آزاد اسلامی دارای توزیع جغرافیایی گسترده منطقهای و شهر پایه است
سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس محورها، راهبردها و مجموعه اقدامات متفاوتی ترسیمشده است. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی دراینباره خاطرنشان میکند: «سه محور راهبردی پرورش گر قوه عاقله و توسعهدهنده فضای انقلابی، سرآمد و پاسخگو و کارآمد و پایدار را در ۱۰ بسته کاری و مجموعهای از اقدامات و راه کنشها با شاخصهها و سنجهها تدوین کرده و جایگاهی که دانشگاه آزاد اسلامی باید به آن برسد، بهخوبی ترسیمشده است.»
تغییر فرهنگسازمانی با اجرای سند تحول و تعالی
بر اساس مأموریت سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، این دانشگاه شبکه علمی تربیتی و فرهنگی است که بهصورت یکپارچه و دارای توزیع جغرافیایی گسترده منطقهای و شهر پایه است که کارکردهای اجتماعی، اقتصادی و فناورانه دارد. به گفته دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی؛ «در این سند تغییر فرهنگسازمانی مدنظر است تا بتوان در ۵ چرخش تحولآفرین، فرهنگ و شاکله این دانشگاه را ارتقا و تعالی بخشید.» به عقیده وی؛ «یکی از این رویکردهای تحولآفرین، چرخش از اقتصاد شهریه محور و مبتنی بر ارزشافزوده املاک به پایداری اقتصادی مبتنی بر درآمدزایی از جریان یادگیری تحولآفرین و پژوهش و نوآوری کارآمد است.»
از منظر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی «واقعیت این است که دیگر روش اداره دانشگاه بر اساس اقتصاد شهریه محور و مبتنی بر ارزشافزوده املاک پاسخگوی تحولات دانشگاه نیست و دانشگاه باید به پایداری اقتصادی برسد. بر این اساس، نگاه به دانشگاه آزاد اسلامی باید از مدیریت جزیرهای و زنجیرهای، به مدیریت شبکهای داده مبنای یکپارچه با استفاده حداکثری از سامانه تغییر کند.»
همانطور که پیشازاین عنوان شد، برنامه راهبردی عملیاتی پنجساله دانشگاه دارای سه محور راهبردی «پرورشکر و توسعهدهنده فضای انقلابی»، «سرآمد و پاسخگو» و «کارآمد و پایدار» است. به گفته دکتر طهرانچی؛ «معاونت توسعه و مدیریت منابع باید در هر سه محور نقشآفرینی داشته باشد که البته نقش این معاونت در کارآمد سازی و پایدارسازی دانشگاه آزاد اسلامی بسیار پررنگتر است و در این رویکرد باید به دنبال توسعه بلوغ سازمانی، چابکسواری، افزایش بهرهوری، پایداری اقتصادی، مولدسازی درآمدها، فعالیت منسجم و همافزایی شبکهای، تحول در فرهنگسازمانی و... باشد.»
بیشتر بخوانید:
- رویداد گام دوم مقدمه تحقق سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی/ حل مسائل کشور مأموریت اصلی دانشگاه است
- دانشگاه آزاد اسلامی در خدمت توسعه مناطق محروم
- سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی کلید حل مسائل خرد و کلان
وی معتقد است که «اگر شاکله سازمان تغییر نکند، تحول در فرهنگسازمانی اتفاق نخواهد افتاد. یکی از اقدامات مفیدی که دانشگاه آزاد اسلامی استانها انجام دادند، تهیه اطلس آمایش استانهاست. بر اساس این اطلس که بهعنوان سند پشتیبان برنامه پنجساله راهبردی عملیاتی دانشگاه در نظر گرفتهشده، موارد مهمی ازجمله سهم آموزش در استان، پراکندگی دانشجویان در رشتههای مختلف و ... موردبررسی قرارگرفته است. بهعنوانمثال این سند در استان مرکزی نشان داد که تمایل دانشآموزان به سمت رشتههای فنی و حرفهای در حال افزایش است. ازاینرو نیازمند راهاندازی دانشکده مهارت و کارآفرینی در این استان هستیم تا بتوانیم برای تحصیل دانشجویان در رشتههای فنی و مهندسی آمادگی داشته باشیم. ازاینجهت، نام آموزشکدههای سما به دانشکدههای مهارت و کارآفرینی تغییر پیداکرده تا بتوانیم با این تغییر شاکله، تحول را رقم بزنیم.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تأکید دارد: «شبکه استانی دانشگاه آزاد اسلامی بسیار مهم است» پس «در دوره جدید این دانشگاه باید بهصورت استانی اداره شود.»
«معتقدیم با ساختارهای کلیشهای نمیتوان به تحولآفرینی و تعالی رسید و ساختارها باید چابک و متناسب با اداره هر واحد باشد؛ بنابراین مدیریت در دانشگاه آزاد اسلامی را باید متناسب با جمعیت دانشجویی هر استان در نظر بگیریم، بهطوریکه در بخشنامهها و رفتار سازمانی تنوع داشته باشیم»؛ طهرانچی با اذعان بر این موضوع تأکید میکند که «دبیران هیئتهای امنای استانی بهعنوان معاونان هماهنگی و برنامهریزی استان و معاونان توسعه و مدیریت منابع توجه ویژهای به راهاندازی دانشکدههای مهارت و کارآفرینی و توسعه طرح پویش اشتغال داشته باشند.»
دانشگاه آزاد اسلامی باید از مدیریت جزیرهای به مدیریت شبکهای داده مبنای یکپارچه تغییر کند
بر اساس بیانیه مأموریت «سند تحول و تعالی»؛ دانشگاه آزاد اسلامی شبکه علمی، تربیتی و فرهنگی یکپارچه دارای توزیع جغرافیایی گسترده منطقهای و شهر پایه همراه با کارکردهای اجتماعی، اقتصادی و فناوری است که بهواسطه اقبال مردمی و حضور فعال و هوشمندانه شعب آن در پهنههای جغرافیایی و اجتماعی سرزمینی و فرا سرزمینی، فرصتهای برابر در رشتههای متنوع تحصیلی برای اقشار مختلف اجتماعی فراهم میکند. بر این اساس تدوین سندی تحولی در راستای رفع نیازهای جامعه میتواند مدیریت اثربخش و نقشآفرینی دانشگاه آزاد اسلامی را ادامهدار کند چراکه بسیاری از کارکردها در دنیای امروز تغییر کرده و تحول در قوه عاقله نیز بسیار ضروری است.
کارآمد سازی از نتایج سند تحول و تعالی است
امید طیاری، مدیرکل امور اداری و منابع انسانی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه در سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی برنامههای بسیار مهمی در افزایش بهرهوری، کیفیتبخشی، کارآمد سازی و استفاده بهینه از منابع انسانی تعریفشده است، میگوید: «افزایش بهرهوری و کارآمد سازی از نتایج مهم سند تحول و تعالی این دانشگاه است.»
مدیرکل امور اداری و منابع انسانی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه میدهد: «آمایش واحدهای دانشگاهی از ضروریات اجرای سند تحول و تعالی بوده و افزایش بهرهوری و کارآمد سازی از نتایج مهم آن است.»
سند تحول و تعالی قطعاً سند افتخار دانشگاه آزاد اسلامی است چراکه سندی است سرباز ولایتی که میخواهد برای نظام و انقلاب قدم بردارد، به آن نیاز دارد. تدوین این سند چشمانداز موجب میشود که خاکریزهای غربزدگی و آموزش غربی فرسوده شکسته شود و بتوان از این خاکریزها فراتر گام برداشت.
انتهای پیام/۴۱۶۷/
انتهای پیام/