دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 فروردين 1401 - 01:07
آنا گزارش می‌دهد؛

به روزرسانی آیین‌نامه شرکت‌های خلاق در سالی که گذشت/ حمایت از طرح‌های فناورانه برای فرزندآوری در دستورکار قرار می‌گیرد

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی سال گذشته فعالیت‌های شاخص زیادی داشته که حمایت از طرح‌های فناورانه در راستای فرزندآوری و درمان ناباروری و به روزرسانی آیین‌نامه شرکت‌های خلاق نمونه‌هایی از آن به شمار می‌رود.
کد خبر : 647149
دانش‌بنیان



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، افزایش کیفیت زندگی مردم از طریق افزایش توانمندی‌های فناورانه و نوآورانه در کشور، ارتقای نظام ملی نوآوری، ارتقای اقتدار ملی و تولید ثروت از جلمه اهداف تشکیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است. این نهاد تشکیل شد تا اقتصاد دانش‌بنیان را از طریق هم‌افزایی و همکاری میان بخش‌ها و دستگاه‌ها توسعه دهد، شرکت‌های دانش‌بنیان را توسعه دهد، ارتباط میان دانش، صنعت و جامعه را بهبود ببخشد، تبادلات بین بخش‌های عرضه و تقاضای فناوری و نوآوری تسهیل کند و دستاوردهای نوآوری و فناوری محققان ایرانی را تجاری‌سازی کند.




بیشتر بخوانید:


سرآمدی صنعت داروسازی ایران در منطقه/ ثروت با صادرات محصولات دانش‌بنیان ایرانی تولید می‌شود




توسعه فناوری‌های راهبردی و اولویت‌دار ملی در نقشه جامع علمی کشور، توسعه دیپلماسی علمی و فناوری و اعتلای ارتباطات بین‌المللی در حوزه علم، فناوری و نوآوری از جمله ماموریت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به شمار می‌رود. ماموریت اصلی این نهاد فرابخشی در بدنه اجرایی دولت تحقق اقتصاد مقاومتی و دانش‌بنیان است. این معاونت نقشی کلیدی در سیاست‌گذاری حوزه اقتصاد دانش‌بنیان ایفا می‌کند و برای ارتقای این زیست‌بوم سه محور اصلی را در دستور کار خود قرار داده است. ماموریت اول توسعه زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری است که شامل توسعه توانمندسازی نیروی انسانی صاحب ایده و جوان به عنوان عنصر اصلی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان می‌شود. درواقع در این محور نهادهای اصلی ایجاد می‌شوند.


برخی از این سرمایه‌ها پس از توانمندسازی شرکت‌های دانش‌بنیان و نوآور راه‌اندازی می‌کنند. محور بعدی معاونت فراهم کردن محیط کسب و کار و حمایت از رشد و رقابت‌پذیری برای این شرکت‌هاست. این کار منجر به افزایش اشتغال، درآمد وصادرات شرکت‌های دانش‌بنیان می‌شود. محور سوم توسعه علمی و فناوری و ارائه راهکارهای فناورانه برای حل چالش‌های ملی است. شرکت‌های دانش‌بنیان قادر به ارائه راه‌حل‌های فناورانه هستند و بدین ترتیب نیازهای صنعت، جامعه و اقتصاد را رفع می‌کنند. این امر صیانت از بازار داخلی و اثرگذاری بر بخش‌های اصلی اقتصاد را ممکن می‌کند.


تلاش برای رفع نیازهای کشور در حوزه‌های مختلف


توسعه علوم و فناوری‌های نوین متناسب با اولویت‌ها، نیازها و مزیت‌های نسبی کشور، انتشار و به‌کارگیری آنها در نهادهای مختلف آموزشی، صنعتی و خدماتی یکی از اهداف کلان نقشه جامع علمی کشور است. به همین دلیل یکی از اولویت‌های کلیدی معاونت علمی سیاست‌گذاری، تسهیل‌گری، حمایت و هماهنگی مورد نیاز برای توسعه فناوری‌های راهبردی براساس اولویت‌های نقشه جامع علمی و با در نظر گرفتن نیازها و مسائل فناورانه کشور و بسترسازی برای توسعه فناوری‌های پیشرفته و تبدیل ایده به ثروت به خصوص در حوزه‌های اولویت‌دار کشور است. این نهاد برای تحقق این امر ۱۰ ستاد توسعه فناوری و یک کارگروه تخصصی متناسب با حوزه‌های راهبردی و اولویت‌دار نقشه جامع علمی کشور را تشکیل داده است.


این ستادها تلاش می‌کنند تا فضایی مناسب برای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان در حوزه‌های ماموریتی خود ایجاد کنند و این امر را از طریق حمایت از توسعه و تجاری‌سازی فناوری‌های پیشرفته پیش می‌برند.در سال ۱۴۰۰ تعداد ۲۰۰ طرح توسعه فناوری متناسب با نیازهای جامعه تصویب و در برنامه‌ حمایتی ستادهای توسعه قرار گرفته، همچنین ۱۵ طرح فناورانه نیازمحور متناسب با اولویت‌های اعلام شده از سوی سازمان‌ها و نهادهای کشور تعریف و وارد فاز عملیاتی شده است.


دستاوردهای معاونت در سال ۱۴۰۰


تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان طی سال گذشته از ۵ هزار و ۵۲۸ به ۶ هزار و ۵۱۵ مورد رسیده، برای ۳۵۰ هزار نفر اشتغال‌زایی مستقیم شده و همچنین فروش سالانه این شرکت‌ها ۱۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. اتمام مراحل مطالعه و اکتشاف چاه ژرف در منطقه سیستان با اتمام حفاری بهره‌برداری از چاه به عمق هزار و ۸۰۰ متر، نصب و راه‌اندازی پمپ درون چاهی ساخت شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی و پمپاژ آب به میزان ۴۰ لیتر بر ثانیه و رونمایی از اتوبوس برقی نمونه EP برای کاهش آلایندگی ۲۵ درصدی و کاهش مصرف سوخت ۵۰ درصدی در ناوگان اتوبوس‌رانی کلان‌شهرها از جمله پروژه‌های معاونت علمی طی سال گذشته بوده است.




بیشتر بخوانید:


توسعه مرزهای زیست‌بوم نوآوری و فناوری/ خانه‌های خلاق و مراکز نوآوری خراسان شمالی افتتاح شدند




به همت این نهاد خودروی برقی تارا برای تجهیز ناوگان تاکسیرانی کلان‌شهرها طراح و ساخته شد که قابلیت تولید انبوه برای فروش به مردم را دارد. این خودرو باعث کاهش مصرف سوخت ۳۰ درصدی در خودروهای سواری می‌شود. دستیابی به فناوری ساخت موتورهای الکتریکی خودروهای تجاری سنگین و نیمه‌سنگین، دستیابی به فناوری ساخت داروی پیشرفته‌ای برای درمان روماتیسم کودکان، تولید و اخذ مجوز ورود به بازار واکسن آنفلوانزای فصلی، تولید واکسن مخصوص دام سبک، رونمایی از واکسن آبزیان و تولید پنج محصول مکمل در حوزه خوراک دام و طیور از دیگر دستاوردهای معاونت علمی و فناوری در سال ۱۴۰۰ به شمار می‌رود. همچنین این نهاد از طریق ستادهای توسعه فناوری راهبردی از ۲۰۰ طرح با هدف رفع نیازهای فناورانه صنایع حمایت کرده است.


از دیگر دستاوردهای معاونت علمی و فناوری طی سال گذشته می‌توان به انعقاد قرارداد ایجاد دو مرکز جراحی روباتیک از راه دور در دو شهر در اندونزی، افتتاح ۷ خانه خلاق و نوآوری، راه‌اندازی سکوی هوشمند اجتماعی بحران‌های سلامت با بهره‌گیری از ظرفیت‌های فناوری اطلاعات برای نظارت هوشمند و کاهش بحران اقتصادی فراگیر شدن ویروس کرونا، حمایت از ۴۰۰ طرح پژوهشی، دوره پسادکتری، کرسی، گرنت پژوهشی، رساله، پایان‌نامه در صندوق حمایت از پژوهشگران، برگزاری نمایشگاه مواد و تجهیزات آزمایشگاهی ایران‌ساخت برای بازارسازی مواد و تجهیزات آزمایشگاهی و اختتام ۹ طرح ملی فناوری و نوآوری در راستای رفع چالش‌های ملی و رونمایی از آنها در حوزه سلامت، کشاورزی، هوافضا و تجهیزات آزمایشگاهی اشاره کرد. این نهاد همچنین نقشی کلیدی در تولید واکسن کرونای اسپایکوژن و تولید هزار دز واکسن اسوید-۱۹ ایفا کرد.


از گیاهان دارویی تا علوم شناختی


یکی از رویدادهای مهم ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی در سال ۱۴۰۰ تهیه، تدوین و ابلاغ دستورالعمل‌های تکثیر و پرورش زالوی طبی و ثبت فرآورده‌های نهایی داروی سنتی زالوی طبی با همکاری سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشکی است. فعالیت‌های باشگاه دانش‌آموزی گیاهان دارویی با جذب بیش از ۴ هزار دانش‌آموز و همکاری با تعداد ۲۷۰ پژوهش‌سرا و ۸۳۰ مدرسه توسعه پیدا کرد. علاوه‌براین پنجمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآورده‌های طبیعی و طب ایران به صورت مجازی برگزار شد که بیش از ۶۰۰ هزار بازدید طی یک هفته داشت. مرکز نوآوری گیاهان دارویی در دانشگاه علوم پزشکی گناباد افتتاح شد و ۵ طرح توسعه کلکسیون و باغ‌های گیاه‌شناسی در مشهد، کهلگیلویه و بویراحمد، گناباد، الموت و لرستان تکمیل شد و طرح جدید احداث کلکسیون گیاهان دارویی بومی و در حال انقراض در استان کرمان اجرا شد. همچنین استانداری برای ۱۵ مورد از محصولات اولویت‌دار گیاهان دارویی و فرآورده‌های طبیعی کشور برای تصویب در سازمان ملی استاندارد تدوین شد.


در ستاد توسعه فناوری فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت نیز ۱۴ طرح ارزیابی و تصویب شدند. دو شتابدهنده، یک مرکز نوآوری، یک آزمایشگاه، یک سامانه کلینیک صنعت و یک مرکز توانمندسازی نیز در این زیست‌بوم فعال شد. ستاد علوم شاختی در سال ۱۴۰۰ اساسنامه آزمایشگاه ملی نخستی‌سانان به عنوان یک آزمایشگاه مرجع با همکاری پژوهشگاه رویان را تهیه کرد. این ستاد از ساخت آزمایشگاه سیستم‌های کاشتنی عمیق در مغز و آماده‌سازی تست مرحله دوم روی میمون برای درمان پارکینسون و اعتیاد مقاوم به درمان نیز حمایت کرد. پنج اپلیکیشن بازی شناختی برای ارتقا سرمایه شناختی سالمندان و کودکان اوتیسم با حمایت این ستاد وارد بازار شد. ۶ پر.ژه زیرساختی برای توسعه داده‌کاوی هوشمند به توان شناختی برای تحلیل داده‌های متنی فارسی با استفاده از ترکیب داده‌کاوی هوشمند و مدل‌های شناختی نیز با حمایت ستاد علوم شناختی فعالیت خود را آغاز کردند.


از ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان تا حوزه درمان و تجهیزات پزشکی


تدوین و به روزرسانی آیین‌نامه حمایت از شرکت‌های خلاق یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه صنایع و نرم خلاق در سال ۱۴۰۰ به شمار می‌رود. اقدامات اولیه برای تهیه تنظیم برنامه عملیاتی سند ملی توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم نیز انجام شد. همچنین خط اعتباری ویژه برای ارائه تسهیلات به شرکت‌های خلاق و فعال در حوزه صنایع خلاق و فرهنگی، خانه‌های خلاق و نوآور راه‌اندازی شد. ۶ خانه خلاق و نوآوری در کشور افتتاح و ۲۵ گواهی خانه خلاق و نوآور تایید و صادر شد.


در حوزه دارو، درمان و تجهیزات پزشکی قراردادهای حمایتی از ۵ طرح در زمینه تولید کیت و تجهیزات، تولید فرآورده بیولوژیک استراتژیک و تاسیس شتابدهنده حوزه کیت‌های تشخیصی انسانی منعقد شد. همچنین از سه طرح تولید داروهای هورمونی درمان ناباروری حمایت شد. در ستاد توسعه فناوری‌های حوزه آب و انرژی از ۱۳ طرح فناورانه در حوزه پیک‌سایی و بهینه‌سازی مصرف انرژی، ۱۲ طرح فناورانه در حوزه تجهیزات و ماشین‌آلات نفت و گاز و ۶ طرح فناورانه در حوزه کاتالیست و مواد شیمیایی حمایت شد. همچنین چهار طرح فناورانه در حوزه سیستم‌های اندازه‌گیری و نظارت، سه طرح فناورانه در حوزه پالایش آب و سه طرح فناورانه در حوزه کاربردهای هوش مصنوعی و نرم‌افزار در انرژی مورد حمایت قرار گرفت.


از سلول‌های بنیادی تا اقتصاد دیجیتال


ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی در سال ۱۴۰۰ از طرح‌های نوآورانه یا فناورانه در زمینه فرزندآوری، درمان ناباروری، سلامت مادر و کودک حمایت کرد که یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های این ستاد به شمار می‌رود. راه‌اندازی صندوق پژوهش و فناوری سلول‌های بنیادی، افزایش دانش کاربردی سلول‌درمانی در بین متخصصان با حمایت از توسعه فناوری‌های سلول‌های بنیادی و توانمندسازی متخصصان حوزه سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساحتی با عقد موافقت‌نامه و برگزاری کارگاه‌ها و برنامه‌های آموزشی در دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، تبریز و کرمان، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تولید محصولات با پذیرش ۲۵ طرح فناورانه و تهیه و تنظیم دستورالعمل‌های ملی استفاده از سلول و فرآورده‌های سلولی در مطالعات تحقیقاتی و کاربردهای درمانی در دامپزشکی از دیگر فعالیت‌های شاخص این ستاد در سال گذشته به شمار می‌رود.




بیشتر بخوانید:


تحول‌آفرینی در جامعه را جوانان خلاق و دانش‌آموخته رقم می‌زنند




ستاد توسعه فناوری‌های حوزه فضایی، حمل و نقل پیشرفته طی سال گذشته از ۲۰ طرح توسعه فناوری در حوزه خودرو و حمل‌ونقل، ۱۴ طرح توسعه فناوری در پهپادها، ۶ طرح توسعه فناوری در حوزه دریایی، ۹ طرح توسعه فناوری در حوزه ژئوماتیک و سه طرح توسعه فناوری در حوزه هوایی و فضایی حمایت کرد. همچنین با شناسایی ۴۰ شرکت و سازمان تعداد بازیگران زیست‌بوم حمل و نقل هوشمند را به ۲۳۰ رساند. ستاد توسعه فناوری‌های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی نیز در سال ۱۴۰۰ از ۱۶ طرح فناورانه در حوزه‌های تخصصی فناوری اطلاعات، امنیت شبکه ملی اطلاعات، کوانتوم و بلاک‌چین حمایت کرد. همچنین حمایت از شتابدهنده‌های تخصصی در حوزه‌های سخت‌افزاری و میکروالکترونیک سلامت دیچیتال فناوری اطلاعات، بلاک‌چین و اینترنت اشیا و حمایت از سه بوت کمپ تخصصی در حوزه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا نیز در کارنامه سال گذشته این ستاد به چشم می‌خورد.


انتهای پیام/۴۰۲۱



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب