دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 بهمن 1400 - 11:14
وحیدی:

نگاه به غرب نگاه معیوبی است و راه به جایی نمی‌برد/ پیشنهاد تشکیل وزارت «همسایگان»

وزیر کشور با بیان اینکه نگاه به غرب نگاه معیوبی است و راه به جایی نمی‌برد، گفت: سیاست همسایگی در منطقه ما دشمنان زیادی دارد.
کد خبر : 636853
احمد وحیدی



به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، احمد وحیدی وزیر کشور در اولین همایش ملی ایران و همسایگان که صبح امروز(۴بهمن ۱۴۰۰) در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه برگزار شد، با تاکید بر اینکه سیاست‌ها در جمهوری اسلامی با اولویت منطقه‌ای بوده است، اظهار کرد: البته این به معنای بی‌توجهی به روابط بین‌المللی نیست و جمهوری اسلامی به دنبال دور شدن از فضای بین‌المللی نیست، چرا که باید در معادلات جهانی حتما حضوری قوی داشته باشیم.


وی با بیان اینکه سیاست همسایگی یک‌طرفه نیست، ادامه داد: این امر باید مورد تفاهم در سطح منطقه و همسایگان باشد و باید همسایگان ما هم به این مفهوم مشترک برسند و ادراک و آگاهی خوبی حاصل شود تا به صورت دو طرفه دنبال شود.


وحیدی با بیان اینکه سیاست همسایگی در منطقه ما دشمنان زیادی دارد، افزود: جمهوری اسلامی از بدو تولد دست دوستی به سمت همسایگان دراز کرده اما وقوع جنگ تحمیلی خنجری به دل این دوستی وارد کرد. همچنین بعد از برچیده‌ شدن شوروی، ما به سمت توسعه روابط با کشورهای آزاد شده رفتیم و فرصت تعاملات درون‌منطقه‌ای بیشتر شد.


وزیر کشور افزود: بعد از آن نیز به ویژه در برخی دولتمردان، توجه به غرب مورد نظر قرار گرفت و سیاست همسایگی در حاشیه قرار گرفت اما با خروج آمریکا از برجام و بدعهدی غربی‌ها در انجام تعهدات، نشان داد که نگاه به غرب نگاه معیوبی است و راه به جایی نمی‌برد.


وحیدی با تأکید بر اینکه غربی‌ها هیچ وقت قابل اعتماد نبودند و از هیچ فرصتی برای دشمنی با ما فروگذار نکردند، یادآور شد: با آغاز خروج آمریکا از منطقه هم شرایط بیشتر از قبل برای سیاست همسایگی فراهم شد چرا که با حضور آمریکا در منطقه قطعا در مسیر این سیاست مانع‌تراشی‌هایی از سوی آنها انجام خواهد شد.


وی یادآور شد: همسایگی در اولویت دولت سیزدهم است و بر این امر تاکید دارد، البته مشکلاتی در این مسیر وجود دارد از جمله حضور کشورهای غربی در منطقه همچون انگلستان که بعد از آمریکا تلاش می‌کند جای آنها را پر کند و نیز رژیم غاصب صهیونیستی که در چارچوب عدم یکپارچگی و اعتماد کشورهای منطقه به یکدیگر عمل می‌کند.


وزیر کشور با بیان اینکه سیاست‌ها در جمهوری اسلامی با اولویت منطقه‌ای بوده است و البته این به معنای بی‌توجهی به روابط بین‌المللی نیست، خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی اصلأ به دنبال دورشدن از فضای بین‌المللی نیست، جمهوری اسلامی در معادلات جهانی حتما باید حضوری قوی داشته باشد و ما یک رسالت بین‌المللی هم داریم اما وقتی از اولویت منطقه‌ای صحبت می‌کنیم یعنی دورنمایی که ما در زمینه چشم‌انداز آینده کشور در این بخش در نظر داریم.


وحیدی با تاکید بر اینکه در سیاست‌های آمایش هم ما به دنبال آمایش مناطق مرزی براساس نوع تعامل با کشورهای همسایه دیده شده است، اظهار کرد: وقتی سیاست‌های آمایش در استان‌های مرزی دنبال می‌شود براساس نوع تعامل ما با کشورهای همسایه است که می‌تواند اقتصادی و فرهنگی باشد. این امر هم در سیاست‌های ما در آمایش آمده است. همچنین در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی هم این موضوع لحاظ شده است.


وی افزود: ما مشکلاتی در اعمال سیاست‌های همسایگی داریم که اولین مسئله نوع نگاه همسایگان ما به صحنه منطقه است. ما باید با گفت‌وگوهای مفصل و نخبگانی بین طرف‌های ایرانی و همسایگان به این باور مشترک برسیم که این نوع سیاست موجب صلح و امنیت و رفاه است.


وزیر کشور یادآور شد: ارتباط ما در این منطقه صرفا جغرافیایی نیست و می‌توان به هویت‌های مشترک تاریخی و تمدنی اشاره و آن را ترویج کنیم و عمق بخشیم. در بخشی از منطقه به ویژه در شرق و شمال ما، روابط فرهنگی گسترده‌ای وجود دارد اما تلاش می‌شود که این امر نادیده گرفته شود و آنان را از باورهای هویتی دور کنند که عامل مهمی در تحکیم روابط این کشورها با هم است.


وحیدی با بیان اینکه زبان و ادبیات مشترک و دین و مذهب می‌تواند از نمونه‌های مهم حفظ هویت مشترک در منطقه باشد، تصریح کرد: ما در غرب کشور به دلیل وجود زمینه‌های قوی‌تر روابط دیرینه می‌توانیم این امر را بهتر پیگیری کنیم. همچنین در سطوح خرد هم باید به این موضوع بپردازیم و پیوندهای گسترده اقوام خودمان در مرزها را مورد استفاده حداکثری قرار دهیم.


وی ادامه داد: ما هم در سطح دولتی و هم روابط مادون دولتی - اضافه بر سطح نخبگانی - می‌توانیم به سمت روابط عمیق فرهنگی و اجتماعی پیش رویم6 و صرفا به روابط سیاسی نگاه نکنیم.


وی با بیان اینکه در استان‌های مرزی کمبودهایی داریم که باید تقویت شوند، گفت: روابط این استان‌ها باید با استان‌های مرزی کشورهای همسایه افزایش یابد؛ این امر می‌تواند روابط طبیعی را با کشورهای منطقه ایجاد کند. ما باید در این امر تلاش کنیم تا بتوانیم هر استانی با کشور همجوار خود نقش‌آفرینی کند.


وزیر کشور با تاکید بر اینکه ما ۵۹ بازارچه مرزی داریم که الان برخی از آن‌ها فعال نیست، خاطر نشان کرد: البته این امر بیشتر به دلیل خواست همسایگان ما بوده است ولی باید به سمت فعال کردن این بازارچه‌ها حرکت کنیم. در واقع مسائل ما آنقدر مهم است که بخشی‌ شدن آن در وزارتخانه‌های مختلف روند را کند می‌کند.


وحیدی یادآور شد: از این جهت ایجاد سازمان توسعه اقتصادی منطقه‌ای یا حتی وزارت همسایگان می‌تواند اثرگذار باشد، هر چند که می‌دانیم در حال حاضر این امکان شاید در دسترس نباشد و ساختارهای ما نیازمند نوسازی است تا این هدف مهم محقق شود.


انتهای پیام/۴۰۱۳



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب