دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی کرد؛

صادرات بهانه‌ای برای گرانی گوشت قرمز / سوداگری این بار در بازار دام

علی‌رغم مازاد بودن دام در کشور، قیمت گوشت قرمز به بهانه صادرات دام زنده با افزایش مواجه شده است.
کد خبر : 634349
گوشت

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، تعاون و صنعت گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بازار گوشت روزهای پرتلاطمی را سپری می‌کند و طی روزهای اخیر قیمت‌ها روند افزایشی به خود گرفته است که برخی از فعالان این بازار صادرات را عامل افزایش قیمت عنوان می‌کنند.


تصمیم برای صادرات دام زنده سبک پس از ممنوعیت چندباره صادرات در سال ۹۷ اتخاذ شد، در این سال به دلیل افزایش قیمت گوشت در گام اول صادرات با ممنوعیت مواجه شد در ادامه نیز بازار تحت تأثیر کمبود نهاده‌های دامی و کاهش قدرت خرید مردم با شوک‌های فراوانی مواجه شد، به‌طوری‌که سرانه مصرف گوشت از ۵۷ کیلوگرم در سال ۸۴ به ۲۴ کیلوگرم رسید که این کاهش نشان از حذف گوشت قرمز از سفره دهک‌های پایین جامعه و کاهش مصرف گوشت در دهک‌های متوسط است. کاهش قدرت خرید مردم وزارت جهاد کشاورزی را مجاب کرد که شرایط را برای صادرات دام سبک فراهم کنند.


صادرات دام زنده در راستای افزایش انگیزه دامداران


شاهپور علایی، رئیس سازمان دامپزشکی کشور، در سفر به استان کرمانشاه خبر از آغاز صادرات دام بعد از مدت‌ها به چهار کشور عمان، عراق، قطر و کویت داد. وی صادرات دام زنده را در افزایش انگیزه دامداران و عشایر و تأمین امنیت غذایی کشور در آینده ذکر کرد. علایی با بیان اینکه در مرحله نخست ۱۵۰ هزار رأس دام زنده با قیمت ۶۲ هزار تومان از عشایر خریداری و صادر می‌شود و علاوه بر قیمت خرید اولیه سود ناشی از صادرات نیز به عشایر بازمی‌گردد، عنوان می‌کند «یکی از برنامه‌های که در زمینه کمک به عشایر در شرایط خشک‌سالی می‌توان انجام داد توزیع علوفه‌های مدت‌دار است که پس‌ از اینکه دام‌هایشان پروار شد دام خود را فروخته و بدهی خود را بدهند». در لایحه بودجه سال آینده نیز دولت اعلام کرده است که به ازای صادرات هر رأس دام سبک به مبلغ ۵۳ هزار و ۷۰۰ تومان و به ازای صادرات هر کیلوگرم وزن زنده دام سنگین، ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان از صادرکنندگان دام دریافت می‌کند، بسیاری از فعالان حوزه این بند در بودجه سال آینده را به معنی صدور مجوز برای صادرات در سال آینده قلمداد کردند و نامه وزیر جهاد برای صادرات ۵۰ هزار دام زنده سبک نیز بر عزم دولت برای صادرات خبر داد.


ابلاغیه وزیر جهاد برای صادرات دام نقض شد


سید جواد ساداتی‌نژاد، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی صادرات ۵۰ هزار رأس دام سنگین نر پرواری را مجاز اعلام کرد.


 صادرات بهانه‌ای برای گرانی گوشت قرمز / سوداگری این بار در بازار دام


در نامه وزیر جهاد کشاورزی به معاونت امور دام این وزارت خانه، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام و رئیس سازمان امور عشایر ایران آمده است: پیرو ابلاغیه شماره ۰۲۰.۱۷۶۰۰ مورخ ۱۴۰۰.۸.۵ در خصوص دستورالعمل اجرایی صادرات دام زنده سبک موارد زیر درباره صادرات دام سنگین اصلاح می‌گردد. در مقدمه ابلاغیه مذکور، بعد از عبارت «خرید حمایتی دام عشایر» عبارت «و شماره ۰۲۰.۱۷۶۴۶۰ مورخ ۱۴۰۰.۸.۸ خرید دام روستایی» اضافه، همچنین بعد از عبارت «دستورالعمل اجرایی صادرات دام زنده سبک» عبارت «و سنگین» اضافه می‌گردد. در پاراگراف قبل از بند (۱) بعد از عبارت «صادرات دام سبک» عبارت «عشایر» حذف و عبارت «و سنگین» اضافه می‌گردد. تبصره زیر به بند (۲) اضافه می‌گردد: «میزان صادرات مجاز برای دام سنگین نر پرواری، پنجاه‌هزار رأس است.» در تبصره ذیل بند (۴) عبارت «عشایر» بعد از عبارت «دام دریافتی از» حذف و عبارت «دامدار» جایگزین می‌گردد. تبصره ذیل به بند (۶) اضافه می‌گردد: «معاونت امور تولیدات دامی به‌عنوان دستگاه ناظر بر فرآیند صادرات دام سنگین تعیین می‌شود و موظف است بازپرداخت مانده مبلغ دام زنده خریداری‌شده و نیز تقسیم سود بین دامداران ذینفع، نظارت لازم را اعمال نماید. اما این تصمیم در پی افزایش قیمت گوشت در بازار و عدم هماهنگی دستگاه اجرایی تنها در حد یک ابلاغیه باقی ماند و اجرا نشد.


افزایش قیمت گوشت ربطی به صادرات ندارد


افشین دادرس، فعال صنفی حوزه دام از توقف صادرات دام زنده خبر داد و می‌گوید «حدود ۲ هزار رأس دام قرار بود از منطقه فسای استان فارس به هرمزگان برود و ازآنجا به خارج از کشور صادر شود که جلوی آن را گرفتند».


وی ادامه می‌دهد «در این زمینه تماس‌هایی با سازمان دامپزشکی کشور و شرکت پشتیبانی امور دام داشتیم و پیگیری‌هایی انجام دادیم که در نهایت اعلام کردند که دستور آمده جلوی صادرات را بگیریم».




بیشتر بخوانید:


قیمت در بازار گوشت قرمز متعادل می‌شود


یک هزار رأس دام به دامداران جنوب کرمان واگذار می‌شود




دادرس درباره دلیل توقف صادرات بیان می‌کند «گفته می‌شود به دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار چنین اتفاقی افتاده است، درحالی‌که قیمت دام زنده طی حدود ۴۵ روز گذشته ۳ تا ۴ تومان افزایش داشته اما توزیع‌کنندگان گوشت در بازار مدعی شده‌اند که در این مدت قیمت گوشت روزانه ۳۰۰۰ هزار تومان بالا رفته است».


این فعال صنفی بیان می‌کند «به‌وضوح می‌توان دید که افزایش قیمت گوشت ربطی به صادرات ندارد و مربوط به کسانی است که بازار عرضه گوشت را در اختیار دارند».


به گفته وی؛ «اواسط آبان ماه مجوز صادرات ۳۵۰ هزار رأس دام از کشور صادر شد و در کل ۲۰۰۰ رأس دام به کشور عراق صادر شد».


جوسازی بازار مانع صادرات دام در کشور


منصور پوریان، رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا با اشاره به ممنوعیت صادرات دام اظهار می‌کند «متأسفانه این روزها تحت تأثیر نوسانات بازار و افزایش قیمت از سوی فروشندگان گوشت، صادرات دام به دلیل عدم همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط به‌صورت غیررسمی با محدودیت مواجه شده است».


وی ادامه می‌دهد «این اقدامات کج دار و مریز و عدم هماهنگی دستگاه‌های اجرایی باعث لطمه به صادرات دام سبک شده است آن‌ هم در شرایطی که میزان تولید به‌مراتب از تقاضا بیشتر است و در صورت انجام شدن صادرات قرار بود تنها یک درصد از ظرفیت دام‌های کشور صادر شود».


 صادرات بهانه‌ای برای گرانی گوشت قرمز / سوداگری این بار در بازار دام


به گفته وی؛ «توقف صادرات خسارت‌های فراوانی را به تولیدکنندگان دام سبک وارد کرده است و ادامه این وضعیت می‌تواند حتی بر تولید و امنیت غذایی نیز تأثیرگذار باشد».


پوریان بیان می‌کند «تولید زمانی قدرت خواهد گرفته که با صادرات توأمان باشد، صادرات می‌تواند پایه تولید در کشور را تقویت کند اما متأسفانه با ادعاهای واهی و فرصت‌طلبی عده‌ای سودجو در بازار برای افزایش قیمت گوشت شاهد ممنوعیت صادرات دام سبک هستیم قیمت تمام‌شده هر کیلو دام زنده حدود ۷۵ هزار تومان است این در حالی است که در حال حاضر قیمت آن در بازار ۵۵ هزار تومان است. همچنین قیمت بره نیز در میدان‌ها عمده کیلویی ۵۸ هزار تومان است. یعنی در لاشه و دام افزایش قیمتی نداشتیم ولی مشخص نیست چرا قیمت گوشت گران شده است».


رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده عنوان می‌کند «هیچ ارتباطی میان صادرات دام با قیمت گوشت وجود ندارد و دامداران دام را با قیمت پایین‌تر از قیمت تمام‌شده در بازار عرضه می‌کند و با وجود پیشی گرفتن تولید گوشت از تقاضا بهانه‌جویی بازار در زمینه قیمت سازی همچنان ادامه دارد».


گرانی گوشت ناشی از سوداگری است


البته وزیر جهادکشاورزی در جدیدترین اظهارات خود توقف صادرات دام را تکذیب کرده است و می گوید «در حال حاضر دام مازاد داریم و برای صادرات برنامه‌ریزی شده و به هیچ وجه صادرات دام زنده متوقف نشده است».


ساداتی‌نژاد درباره گرانی گوشت قرمز در بازار نیز بیان می کند «هیچ گونه کمبودی برای عرضه گوشت قرمز وجود ندارد و افزایش قیمت اخیر در این بازار ناشی از سوداگری و واسطه‌گری بوده است که قطعا با این موارد برخورد می‌شود».


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب