بازرگام راهکار دولت برای حذف دلالی/ صف کالای اساسی برچیده میشود؟
به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت تعاون خبرگزاری آنا، پدیده دلالی همواره بهعنوان یکی از آسیبهای جدی در سپهر اقتصادی کشور مطرح بوده است. این چرخه معیوب از زمان تولید تا زمانی که کالا به دست مصرفکننده برسد، همواره با افزایش چندبرابری قیمتها، هم اعتراض مصرفکننده و هم تولیدکننده را در پی داشته است زیرا عمده سود به دست دلالان میرسد. دولت در سالهای گذشته اقداماتی برای تنظیم چرخه عرضه کالا مانند ایجاد بازارهای فصلی بهمنظور عرضه مستقیم کالا از تولید به مصرف کرده است اما در سطح کلان نتوانسته توفیق چندانی برای مقابله با دلالی کسب کند. ضعف در شبکه توزیع مشکلات فراوانی را برای دولت بهمنظور تأمین کالاهای اساسی در زمان تحریمها به وجود آورده است که میتوان به صفهای طولانی دریافت سبد کالا و یا فروش کالا با قیمت بالاتر از نرخ مصوب اشاره کرد.
احتکار عامل افزایش قیمت کالا
هفته گذشته مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و ترهبار گرانی سیبزمینی در بازار را مربوط به دپوی سیبزمینی در استانهای همدان، کرمانشاه، اردبیل و اراک و کاهش عرضه از سوی دلالان عنوان کرد، این احتکار باعث افزایش هزینه مصرفکننده نهایی میشود اما حاشیه سود کشاورزان و تولیدکننده اصلی کالا همچنان بسیار کم خواهد ماند.
در کنار دپوی کالا در کشور قیمت کالاهای اساسی مانند برنج، شکر، گوشت قرمز و گوشت مرغ در بازه زمانی مهر ۱۳۹۹ تا مهر ۱۴۰۰ افزایشیافته است. قیمت برنج طارم اعلا و برنج هاشمی درجهیک نیز در این مدت ۶۱ درصد افزایش قیمت داشته است. بیشترین افزایش قیمت در بین کالاهای اساسی در بازه زمانی یادشده با ۷۵.۸ درصد مربوط به شکر است. گوشت گوساله و گوشت گوسفندی نیز هرکدام به ترتیب ۶۰.۴ و ۳۳.۵ درصد در بازه زمانی مذکور افزایش قیمت داشتهاند. همچنین گوشت مرغ تازه ۴۲.۳ درصد افزایش قیمت را ثبت کرده است.
بازرگام صف خرید را جمع میکند؟
این بار دولت سیزدهم بهمنظور جلوگیری از صفهای طولانی دریافت کالای اساسی و پیشگیری از فروش کالا با قیمت بالاتر اقدام به راهاندازی سامانهای بهمنظور عرضه مستقیم کالا دم در منازل کرده است. بارگذاری کالاهای اساسی در سامانه بازرگام و استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی به دلیل توسعه اینترنت در کشور میتواند نقش مهمی در مدیریت بازار داشته باشد.
غلامرضا حسنپور، رئیس بسیج اصناف کشور با اشاره به شروع به کار ستاد تنظیم بازار کشور به ریاست معاون اول رئیسجمهور میگوید «از مدتی پیش سازمان بسیج بهعنوان عضو اصلی ستاد تنظیم بازار کشور با حق رأی، حضور جدی دارد».
وی با بیان اینکه اقلامی که با زحمت فراوان تولید و یا وارد میشود باید با یک توزیع صحیح به دست مردم برسد اما خیلی وقتها این اتفاق رخ نمیدهد و کالاها به مردم نمیرسد، از بارگذاری فروشگاه در فضای مجازی عنوان میکند «بر اساس این ایده، اقلام اساسی مستقیماً دست مغازهدار و واحد صنفی برسد زیرا مغازهدار حلقهای از زنجیره تولید تا توزیع است و نباید حذف شود. امیدوار هستیم با حضور کسبه این طرح ادامه پیدا کند زیرا باعث کنترل بازار میشود».
بیشتر بخوانید:
عرضه اینترنتی برنج، روغن و شکر از ۱۰ آذر
حسنپور بیان میکند «مردم میتوانند سامانه «بازرگام» را با جستوجو در اینترنت پیدا کنند و ثبتنام انجام میشود. مرغ و تخممرغ از دو هفته پیش در این سامانه توزیع میشود. برنج و شکر و روغن نیز امکان خرید با قیمت مصوب تنظیم بازار ارائه میشود. از هفته آینده نیز قرار است برخی از اقلام لبنی با مجوزهای بهداشت به این لیست اضافه شود تا به این شکل دلالها از روند تولید تا توزیع حذف شوند».
هیچگونه محدودیتی در عرضه اقلام سامانه بازرگام وجود ندارد
بنا بر اعلام قادریفر، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی هیچگونه محدودیتی در عرضه اقلام سامانه بازرگام وجود ندارد و برای جلوگیری از احتکار و دلالی برای هر شخص، محصولات را به میزان مصرف سرانه سالیانه در نظر گرفتیم. هفته آینده عرضه برخی اقلام لبنی از طریق درگاههای اینترنتی میسر خواهد شد. تلاش داریم از طریق عرضه اینترنتی، مشکلات همه مناطق کشور را که عرضه محصولات اساسی در آنها با چالش مواجه است، برطرف کنیم.
وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار وارد میشود
سید جواد ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی نیز عدم اجرای قانون انتزاع را عامل اخلال بازار و کمبود کالا دانست و میگوید «وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صمت پاسخگوی مشکل به وجود آمده نبودند که با واگذاری تمام اختیارات از مزرعه تا سفره به وزارت جهاد کشاورزی، زنجیره تولید تا سفره با یک فرمانده واحد کار خود را پیش میبرد و باعث ایجاد آرامش در بازار خواهد شد».
ساداتینژاد بیان میکند «با دستور رئیسجمهور، کل اختیارات تا نظارت و بازرسی بازار و توزیع به وزارت جهاد کشاورزی محول شده و این فرماندهی واحد آرامش را به بازار بازمیگرداند».
حذف دلالی از چرخه عرضه کالا
داود حبیبی، کارشناس حوزه اقتصاد در گفتوگو با خبرگزاری آنا، با اشاره به راهاندازی سامانه بازرگام، اظهار میکند «ایجاد شبکه ارتباطی میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به حذف دلالان از چرخه فعالیت اقتصادی منجر خواهد شد، این موضوع علاوه بر تأمین کالا توسط مصرفکننده با قیمت واقعی، سود تولیدکنندگان را افزایش خواهد داد».
این کارشناس حوزه اقتصاد، با بیان اینکه بارگذاری سامانه بازرگام در فضای مجازی علاوه بر افزایش شفافیت و تسهیل در دسترسی، صفهای طولانی برای خرید کالای اساسی را حذف خواهد کرد، ادامه میدهد «تشکیل صف خرید برای کالای اساسی در اذهان عمومی جامعه صورت خوشی ندارد و از سوی دیگر شیوع بیماری کرونا و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی نیاز به فروش غیرحضوری را اجتنابناپذیر کرده است».
وی ادامه میدهد «با شروع به کار سامانه بازرگام قیمت کالاهای اساسی ثبات پیداکرده است تا جایی که تخممرغ در برخی از استانها پایینتر از نرخ مصوب به فروش میرسد».
حبیبی بیان میکند «با توجه به شرایط تورمی کشور دولت باید با توسعه سامانه بازرگام و فروش مستقیم کالاهای اساسی به مردم مانع از سودجویی برخی دلال در بازار شود».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/