تاخت و تاز لوازم خانگی قاچاق با اجرای ناقص سامانه جامع تجارت
به گزارش خبرنگار گروه کشاورزی، صنعت و تعاون خبرگزاری آنا، وضعیت بازار لوازم خانگی شرایط عجیب و غریبی را به خود گرفته است پس از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی در سال ۱۳۹۷ که عمدتاً به دلیل کمبود منابع ارزی گرفته شد، شاهد افزایش چند برابری این کالاها در بازار هستیم.
قیمت لوازم خانگی داخلی نیز از این افزایش قیمت در امان نماند و بسیاری از لوازم خانگی ساخت داخل با جهش قیمت مواجه شد و این افزایش قیمت در شرایطی اعمال شده که لوازم خانگی داخلی بر روی کاغذ رقیب خارجی ندارد اما بازار و بعضی از سایتهای فروش کالا موضوع دیگری را نشان میدهد.
بیشتر بخوانید:
عرضه کالا منوط به ثبت در سامانه جامع تجارت
پس از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی بسیاری از فروشندگان این کالاها به سمت فروشهای غیر حضوری و مجازی روی آوردند به طوری که امروز دستیابی به لوازم خانگی خارجی که به صورت قاچاق وارد کشور میشود بهراحتی امکانپذیر است و میتوان با سفارش به همین مراکز مجاز نسبت به تأمین کالای مورد نیاز دم در منزل اقدام کرد.
این نحوه فروش کالاهای خارجی شرایط را برای فروش لوازم خانگی داخلی سخت کرده است و از سوی دیگر باعث افزایش هزینه تولیدکنندگان داخلی نیز میشود، زمانی که ظرفیت تولید بالا میرود، تولیدکننده باید محصولات خود را برای فروش وارد بازار کند. وقتی این کالاها فروش نمیرود و کالاهای قبلی هم مدت طولانی در بازار میمانند، هزینههایی به تولیدکننده تحمیل میشود که به آنها هزینه سربار میگوییم. مبالغی که شامل افزایش هزینههای جاری، افزایش تورم در این مدت زمان، هزینههای گمرکی، هزینه نگهداری کالا، انبارگردانی و... میشود. این اتفاق از دو مسیر آسیب سنگینی بههمراه دارد: مردم بهدلیل انتظار روانی ناشی از تغییر وضعیت، خرید خود را بهتعویق میاندازند؛ بههمیندلیل با افزایش قیمت مجدد بهدلیل افزودهشدن هزینههای سربار، باز هم قیمت محصول افزایش پیدا میکند. حال اگر در برههای شخصی از تغییر ناامید شد و به بازار مراجعه کرد، متوجه میشود که قیمت پیشین چندبرابر شده است؛ درنتیجه بازهم از خرید پشیمان یا بهسمت تعمیر وسایل قدیمی و خرید کالای دستدوم هدایت میشود یا مجدد به امید تغییر شرایط منتظر میماند. پس این سیکل معیوب بارهاوبارها تکرار میشود و نتیجهای جز افزایش هزینههای سربار برای تولیدکننده و رکود در بازار برای فروشنده و افزایش شکاف قدرت خرید و قیمت کالا برای مصرفکننده نهایی در پی نخواهد داشت.
افزایش ۴۰ برابری قیمت لوازم خانگی داخلی
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم خانگی با بیان اینکه قیمت لوازم خانگی طی چند سال اخیر بسیار افزایش یافته است، بیان میکند «در گذشته برخی از اقشار بعد از چند سال استفاده از کالای لوازم خانگی خود، برای تنوع در مصرف آن را عوض میکردند اما با توجه به اینکه طی ۴ سال گذشته کالای لوازم خانگی بین ۱۰ تا ۴۰ برابر گرانتر شده است دیگر هیچ کس برای ایجاد تنوع لوازم خانگی خود را تغییر نمیدهد».
ادامه افزایش قیمت لوازم خانگی خودزنی است
وی با بیان اینکه افزایش قیمت لوازم خانگی توسط تولیدکنندگان در شرایط رکود حاکم بر بازار خودزنی است و ۱۰۰ درصد رکود در بازار را افزایش میدهد، بیان میکند «برخی تولیدکنندگان تصور میکنند که با این کار میتوانند به بازار شوک وارد کنند و بازار را از رکود خارج کنند در حالی که وقتی مردم قدرت خرید ندارند با افزایش قیمتها رکود بیشتری بر بازار حاکم میشود».
رکود ۸۰ درصدی بر صنف فروشندگان لوازم خانگی
به گفته وی «رکود ۸۰ درصدی بر صنف فروشندگان لوازم خانگی حاکم است، فروشندگان هیچ نقشی در قیمتگذاری کالا ندارند، برای لوازم خانگی بزرگ سود تعیینشده ۵ درصد است بنابراین فروشندگان حتی یک درصد گرانتر از سود تعیینشده نمیتوانند کالای خود را به فروش برسانند».
اطلاعات در سامانه ۱۲۴ ثبت نمیشود
وی با تاکید بر اینکه مصوبه ستاد تنظیم بازار، تولیدکنندگان لوازم خانگی را مکلف کرده که قیمت عرضه لوازم خانگی را در سامانه ۱۲۴ سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان ثبت کنند، میگوید «قبل از سال ۹۶ این کار انجام میشد و بنابراین مردم برای اطلاع از قیمت انواع کالاهای لوازم خانگی به این سامانه مراجعه میکردند و در صورت مغایرت قیمت کالای خریداری شده در فاکتور با سامانه و یا مغایرت ضمانت میتوانستند شکایت خود را به سازمان حمایت اعلام کنند».
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم خانگی بیان میکند «در آن زمان قیمتهای انواع کالاهای لوازم خانگی داخلی و خارجی در سامانه بهراحتی قابل رصد بود اما طی ۴ سال اخیر هیچ تولیدکنندهای اقدام به ثبت قیمت فروش کالاهای خود در سامانه ۱۲۴ نکرده است».
پازوکی ادامه میدهد «تولیدکنندگان لوازم خانگی قیمتی را برای کالاهای خود تعیین میکنند و سازمان حمایت نیز با بررسی آن مجوز افزایش قیمت را صادر میکند و براساس آن قیمت عرضه لوازم خانگی با سود مشخص در بازار تعیین میشود».
عدم تکمیل سامانه جامع تجارت به صنعت لوازم خانگی لطمه زد
یکی از دلایلی که میتواند طرح ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی را با مشکلات متعدد مواجه کند عدم تکمیل سامانه جامع تجارت است این سوال را باید از مسئولان ذیربط پرسید که چگونه است که میتوان با وجود ممنوعیت لوازم خانگی خارجی این محصولات را به صورت رسمی از کف بازار تهیه کرد؟
یکی از ویژگیهای مثبت سامانه جامع تجارت ثبت کالاهای ورودی و خروجی به کشور است تا زمانی که کالا به دست مصرف کننده می رسد از طریق سامانه قابل رصد است.
متاسفانه این سامانه در سالهای اخیر به دلیل عدم همکاری برخی از دستگاهها با گذشت هشت سال هنوز کامل نشده و این موضوع به تشدید قاچاق کالا کمک کرده است.
نقش تنظیمگر سامانه جامع تجارت کردن برای صادرات و واردات
محمد نوروزی کارشناس حوزه اقتصاد در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به نقش سامانه جامع تجارت در تامین کالاهای مورد نیاز در بازار اظهار میکند «زمانی که سامانه جامع تجارت کامل باشد و تمام اطلاعات مربوط به اجناس تولیدی و وارداتی در آن ثبت شود، قانونگذار میتواند با استناد به میزان توانایی کشور نسبت به صادرات و یا جلوگیری از صادرات کالایی اقدام کند».
این کارشناس حوزه اقتصاد بیان میکند «یکی از مشکلات این روزهای اقتصاد کشور عدم اشراف کامل نسبت به توان تولید و صادرات کشور است اصولاً بسیاری از مدیران اطلاع دقیقی از اینکه در شرایط فعلی اجازه صادرات یا واردات چه کالایی را بدهند ندارند، در صورتی که آگاهی از انبارهای کالا میتواند در این خصوص به مدیران اقتصادی کشور اطلاعات دهد».
وی بیان میکند «اگر اطلاعات میزان تولید و ظرفیتهای داخل به صورت کامل مشخص شده بود، برنامهریزی برای صادرات و واردات صورت میگرفت اما معمولاً به دلیل نبود همین اطلاعات بازار با در بازه زمانهای متفاوت با تنشهای فراوانی مواجه میشود».
نوروزی ادامه میدهد «علاوه بر موارد ذکرشده تکمیل سامانه جامع تجارت میتواند به جلوگیری از احتکار منجر شود به این شکل که اگر فردی کالایی را در جایی انبار کرده باشد و آن را به سامانه جامع تجارت اطلاع نداده باشد قاچاق یا احتکار این محسوب می شود».
این کارشناس حوزه اقتصاد بیان میکند «جنس بسیاری از مشکلات اقتصادی در کشور به دلیل نبودن همین دادههای شفاف و دقیق است تا تصمیمگیرنده را نسبت به تصمیمات صحیح یاری کند».
گفتنی است فاطمی امین، وزیر صمت پیشتر گفته بود «برای مقابله با قاچاق در کلانصنعت برنامه داریم در صنعت لوازم خانگی هم قرار است از طریق سامانه جامع تجارت در قالب یک برنامه سهماهه که از اول مهر شروع میشود و تا آخر پاییز ادامه دارد جریان گردش کالاهای لوازم خانگی مشخص میشود. سامانه جامع تجارت از سالهای قبل آغاز شده بود و پیشرفت خوبی هم داشت اما قرار است تا آخر آذر امسال در بخش توزیع با قاچاق لوازم خانگی مبارزه کنیم».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/