آیندهپژوهی به مثابه بذر
احمد برومند کاخکی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با بیان اینکه باید به مسائل پاسخ فطری درست بدهید، خاطر نشان کرد: هوشمندی آیندهنگر یعنی نسبت به تغییرات با صرف انرژی کم پاسخ درست دهید مثل توسعه پایدار، که میزان آسیبپذیری کم باشد و دوباره به حالت نرمال برگردد. هوشمندی آیندهنگر در واقع هوشمندی محیطی و واکنش بهموقع به موضوعی است. پس پیشهشدار و پیامدها با آیندهپژوهی است. مثلاً اگر بخواهیم بلاک چین را بررسی کنیم با روشهای آیندهپژوهی قابلبررسی است.
مدیر گروه آیندهپژوهی اجتماعی پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی با اشاره به اینکه یکی از روشهای پیشهشدار دیدهبانی است، اظهار کرد: این روش، روشی مطلوب برای محیط پژوهی است و با دیدهبانی به درک عمیقی از محیط میرسید. روندها و موضوعات نوظهور را ملاحظه میکنید. البته بین روند و سیگنال تفاوت وجود دارد مثلاینکه موضوع نفوذ رمز ارزها در کیف الکترونیکی مردم جهان به روندی معمول تبدیل شده است با الگوی فزاینده، ولی اگر پنج سال پیش اخباری در مورد پولی مجازی منتشر میشد و واکنشها به آن بلوغ فرد را میرساند.
وی گفت: خبرگزاریها، رسانهها سیگنالهایی را به همه مخابره میکنند که جهتگیری آینده به این سمت است و اتفاقاً سیگنالهای دیگری دارد به سمت جهتگیری دیگری سوق میدهند. البته سیگنال مشخص و واضح نیست. با اشاره به اینکه آیندهپژوهی به مثابه بذر است، گفت: سیگنالها در این دانش بینرشتهای بذر تغییر است، بذر را میپاشید یا نظم آینده را به هم میزند و یا اصلاً پا نمیگیرد. مثل بسیاری از این محصولات و فناوریها که رشد نکرد. مثلاً من یک تولیدکننده گوشی تلفن همراه هستم، برند نوکیا در یک برهه زمانی نسبت به لمسی شدن گوشیهایش مقاومت میکرد و با یک تأخیری، گوشیهای شرکت خود را لمسی کرد. نوکیا اگر سیگنالها را زودتر میدید عقب نمیماند.
برومند ادامه داد: در اینجا سئوالی مطرح میشود اینکه آیا ارتباطی بین این سیگنال با آن هوشمندی آیندهنگر وجود دارد، اگر اهل محیط پژوهی باشیم، این سیگنالها را میبینیم و زودتر از هر مواقع دیگری نسبت به آن واکنش نشان میدهیم. در مجموع اینکه نسبت به فهم تحولات و تغییرات محیط چقدر هوشیار باشیم، مهم است.
انتهای پیام/۴۱۶۷/
انتهای پیام/