رتبهبندی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی توسط ISC
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از ISC، نشست مشترک مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی و مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری (سابقاً پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری) به میزبانی ISC برگزار شد.
این نشست با حضور علاءالدین بروجردی معاون بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی به همراه مدیران کل امور پژوهشی و تحصیلات تکمیلی و رئیس دبیرخانه علمی پایش دانشگاه آزاد اسلامی در شیراز، دکتر محمدرضا قائدی سرپرست و سایر مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و واحد شیراز، محمدجواد دهقانی ریاست مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری، منصور حقیقت و هاجر صفاهیه معاونین پژوهش و فناوری، و محمدرضا فلاحتی قدیمی فومنی سرپرست مدیریت همکاریهای علمی و بینالمللی ISC برگزار شد.
در ابتدای این نشست که در راستای سیاستهای کلان مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری و بررسی زمینههای گسترش همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری در حوزههای علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری و رتبهبندی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی توسط ISC ترتیب داده شد، محمدجواد دهقانی رئیس مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری، جلسه حاضر را دومین جلسه جامع با حضور مسئولین دانشگاه آزاد اسلامی در ISC دانست.
وی خاطرنشان کرد: در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ نیز دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به همراهی یک هیئت ۱۰۰ نفره متشکل از رؤسا و سایر مسئولین سازمان مرکزی و واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی از سراسر کشور به منظور انعقاد تفاهمنامه همکاری در ISC حضور پیدا کردند که برای ISC باعث افتخار است.
دهقانی با برشمردن اهداف و مأموریتهای کلان ملی و بینالمللی ISC، برخی دستاوردهای اخیر این مؤسسه را تشریح کرد و گفت: در چند سال اخیر ISC علاوه بر نمایهسازی نشریات کشورهای اسلامی، به نمایهسازی نشریاتی بینالمللی دیگری نیز اقدام کرده است. هدف این اقدام، پوشش جامع تمام نشریاتی است که دانشمندان کشورهای اسلامی در آن اقدام به انتشار مقاله مینمایند و در این خصوص فیلتر و تفکیکی از نظر تعلق نشریه به کشور اسلامی و غیراسلامی وجود ندارد.
رونمایی رتبهبندی جهانی ۲۰۲۱ دانشگاهها در آذر ۱۴۰۰
دهقانی در خصوص بحث رتبهبندی دانشگاهها تصریح کرد: ساختار رتبهبندی چه از نظر شاخصها و معیارها و روششناسی و چه از نظر طراحی وبسایت، بینالمللی است که طراحی آن بهصورت مستقل توسط ISC صورت میپذیرد.
دهقانی همچنین از رونمایی رتبهبندی جهانی ۲۰۲۱ دانشگاهها در آذر ۱۴۰۰ خبر داد و اعلام کرد: ISC در نظر دارد در سالهای آتی رتبهبندی تمامی دانشگاههای غیرانتفاعی و دانشکدهها و مراکز آموزشهای الکترونیکی کشور را نیز در پروژه رتبهبندی جامع خود بگنجاند.
وی در خصوص پروژههای بینالمللی اعلام کرد که ISC با همکاری سازمان همکاریهای اقتصادی D-۸ از سال ۱۳۹۸ پروژه بزرگی تحت عنوان "Establishment of D۸ Map of Scientific Excellence & Collaboration (D۸-MSEC)” شامل ۶ فاز را آغاز کرده است که برای کشور سودی بالغ بر ۲۷۰ هزار دلار به همراه دارد.
دهقانی همچنین بر اهمیت تبدیل ISC به پایگاه تأمین منابع اطلاعاتی مورد نیاز کشور به منظور نظاممند کردن هزینههای کشور در رابطه با تأمین نیازهای اطلاعاتی بینالمللی تأکید کرد و آن را یکی از اهداف مهم این سازمان دانست.
۱۰۳ هزار مقاله کد شناساگر دیجیتال منحصربهفرد دریافت کردند
رئیس ISC گفت: در بهمنماه سال گذشته با حضور وزیر علوم و حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی این وزارت، مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری از سامانه جامع صدور کد شناساگر دیجیتال (DOR) رونمایی کرد که امکان ثبت و صدور یک کد منحصربهفرد برای هر مقاله پذیرش شده در نشریات کشور، جهان اسلام و دنیا را به طور استاندارد فراهم میکند.
وی افزود: این فعالیت علمی حرکت بسیار ارزشمندی در جهت شناسنامهدار کردن کلیه فعالیتهای پژوهشی کشور بوده و امید است منشأ تحول اساسی در مستندسازی فعالیتهای علمی کشور باشد. این حرکت علمی دقیقاً منطبق با سیاستهای کلان علم و فناوری و نیز بیانیه گام دوم انقلاب در جهت مرجعیت علمی ایران خواهد بود.
دهقانی ادامه داد: اطلاعات مستخرج از این سامانه نشان میدهد که تا پایان شهریور ۱۴۰۰ تنها با گذشت کمتر از یک سال از رونمایی سامانه DOR، تعداد ۵۵۵ نشریه برای دریافت این کد به عضویت این سامانه درآمده و ۱۰۳۴۱۹ مقاله کد منحصربهفرد DOR را دریافت کردهاند. این در حالی است که تعداد نشریات در فروردین برابر با ۱۳۳ مورد و تعداد مقالات ۹۸۲۴ بوده که رشد ۴ برابری در افزایش تعداد نشریات و ۱۰ برابری در تعداد مقالات را در طول ۶ ماه گذشته نشان میدهد.
ریاست ISC تأکید کرد: بهرهگیری از سامانه DOR توسط ISC، از ابتدا تاکنون موجب صرفهجویی ۳۰۰ هزار دلاری در بودجه کشور شده است.
وی از بروجردی خواست تا هماهنگیهای لازم با تمام نشریات دانشگاه آزاد اسلامی را برای دریافت کد شناساگر دیجیتال (DOR) صورت پذیرد.
دهقانی از دیگر اقدامات صورت گرفته در خصوص تأمین نیازهای اطلاعاتی کشور به راهاندازی سامانه «نماگر کووید ۱۹ (Covid-۱۹ Visualizer)» توسط ISC اشاره کرد و گفت: این سامانه بهصورت پیوسته در حال ارتقا بوده و در این سامانه اطلاعات آماری از تعداد مبتلایان، بهبودیافتگان، جانباختگان و … در سطح کشورهای جهان ارائه میشود. همچنین نمودار خطی از روند همهگیری این ویروس در کشورهای دارای بیشترین آمار مبتلایان طراحی شده است. وجود مجموعه ارزشمندی از مقالات علمی و همچنین پروتکلهای منتشر شده در این سامانه نیز از ویژگیهای دیگر این سامانه است که به طور مرتب در حال روزآمدسازی و افزایش است.
وی گفت: از سامانه نماگر کووید -۱۹ در سطح جهان استقبال خوبی به عمل آمده است به گونهای که پیرو ویدئو کنفرانس برگزار شده با دبیر کل دی-هشت و درخواست آن سازمان، لینک این سامانه در نیمه اول فروردین ۱۳۹۹ در وبگاه سازمان دی-هشت در استانبول ترکیه (به آدرس https://developing۸.org/) بارگذاری شد و از آن طریق در دسترس کشورهای عضو دی-هشت قرار گرفت. این امر باعث شده است که در هر نشست «کمیته سلامت و بهداشت سازمان همکاریهای اقتصادی D-۸»، از مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری، برای شرکت بهصورت مستقل و ویژه دعوت به عمل آید.
وی در بحث گسترش همکاریهای ملی بینالمللی ISC با دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص برگزاری دورههای آموزشی «روشهای افزایش اثربخشی علم» برای دانشجویان خارجی دانشگاه آزاد اسلامی اعلام آمادگی کرد و از دکتر بروجردی درخواست کرد تا اقدام لازم در خصوص نمایندهای برای حضور در «شورای سیاستگذاری سامانه ملی نظام پیشنهادات» وزارت عتف به عمل آورند.
دهقانی گفت: این سامانه بهزودی پس از تکمیل اساسنامه و اعضای شورای سیاستگذاری در هیئت دولت مطرح خواهد شد. از مزایای این شورا هدفمند نمودن تمام پروژههای تحقیقاتی کشور در راستای رفع نیازهای جامعه است.
چهار هزار نشریه جهان در ISC نمایه میشوند
در ادامه دکتر علاءالدین بروجردی معاون بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی نیز اظهار داشت: از اینکه در حدود چهار هزار نشریه جهان در ISC نمایه میشوند به کشور خود میبالیم. این یک افتخار فراملی و جهانی است. مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری جایگاه مهم و پرافتخاری در جمهوری اسلامی ایران دارد و برای ما این که در محضر ریاست، معاونین و مدیر دفتر بینالملل این سازمان هستیم مایه مباهات است.
وی تصریح کرد: مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری با مدیریت دکتر دهقانی و معاونت دکتر حقیقت با رشد شتابندهای در حال حرکت است و دانشگاه آزاد اسلامی در نظر دارد ارتباطاتش را با این مؤسسه گستردهتر کند.
بروجردی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی دارای ظرفیتهای بسیار ارزندهای از نظر تعداد اعضای هیئت علمی، نشریات، محققان، تعداد دانشجویان، طرحهای پژوهشی و پتانسیلهای تحقیق است که با کمک ISC در سطح جهانی مورد معرفی قرار خواهند گرفت.
وی افزود: شتاب بسیار خوبی در رشد علم داشتهایم و یکی از اهداف مهم دانشگاه آزاد اسلامی در سالهای اخیر جذب دانشجویان خارجی یکی از مهمترین اهداف دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. از سال گذشته تعداد ۱۸ هزار دانشجوی خارجی جذب دانشگاه آزاد اسلامی شدهاند. مقرر است در سال جاری بین هزار تا دو هزار دانشجوی خارجی جذب خواهند شد.
معاون بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: با توجه به اهمیت فعالیتهای برونمرزی این دانشگاه، شاخههای دانشگاه آزاد اسلامی در بیروت، دوبی و افغانستان و … فعال هستند که همه آنها به عنوان پایگاههای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور محسوب میشوند.
وی افزود: با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی لازم است جایگاه زبان فارسی در سطح جهان پیشرفت نماید و دانشگاه آزاد اسلامی فراگیری زبان فارسی را یکی از شروط تحصیل برای دانشجویان غیر ایرانی قرار داده است که این نیز همراستا با یکی از اهداف مهم مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری است.
معاون بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی گفت: امید است با وجود سازمانهای ارزشمندی همچون مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری جایگاه علمی ایران به طور روزافزون ارتقا یابد و به طور حتم پشتیبانی از چنین سازمانهای یکی از اهداف اصلی کشور و وزارت عتف است.
بروجردی خاطرنشان کرد: این که در میان ۵۷ کشور اسلامی، کشور ما و در آن ISC متولی سنجش علم کشورهای جهان است باعث فخر کشور اسلامی ما بوده و است. سیاست راهبردی جمهوری اسلامی تجدید حیات تمدن اسلامی است که این سیاست خوشبختانه با عزم راسخ مسئولین ISC دنبال میشود.
وی گفت: این که جمهوری اسلامی طی چهار دهه گذشته با اقتدار در مقابل آمریکا ایستاده و سر خم نکرده است و این را مدیون همین سیاست راهبردی جمهوری اسلامی (تجدید حیات تمدن اسلامی) و رشد تولید علم پژوهشگران این کشور است.
دانشگاه آزاد اسلامی اطلاعات محققان، پژوهشها، واحدها و نشریات را در اختیار ISC قرار میدهد
بروجردی اعلام کرد: دانشگاه آزاد اسلامی اطلاعات محققان، پژوهشها، واحدها، نشریات خود را در اختیار ISC قرار خواهد داد تا مورد ارزیابی و رتبهبندی قرار گیرند اما انتظار دارد این اطلاعات در اختیار رتبهبندیهای غربی و انگلیس و آمریکا (از جمله رتبهبندی تایمز و لایدن و QS) قرار نگیرد. به همین دلیل است که دانشگاه آزاد اسلامی تاکنون بیشترین همکاری را با رتبهبندی شانگهای داشته است.
وی خاطرنشان کرد: اینکه وزرای علوم کشورهای اسلامی ISC را به عنوان «مقر دائمی سنجش علم کشورهای اسلامی» انتخاب کردهاند بسیار باعث مباهات برای کشور ما و شهر پرآوازه شیراز است. کشور ما با کمک ISC باید از ظرفیتهای برونمرزی از جمله اساتید ایرانی خارج از کشور بهرهمند شود.
سپس، محمدرضا قائدی سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و واحد شیراز و دکتر جباری معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز به تشریح فعالیتها و دستاوردهای شایان دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه هدفمند نمودن تحقیق در این دانشگاه پرداختند و از آن جمله از «نظام جامع پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای پایش دانشگاه آزاد اسلامی» نام برده و درخواست بهرهگیری از تجربیات دانشگاه آزاد اسلامی در پیشبرد اهداف «شورای سیاستگذاری سامانه ملی نظام پیشنهادات» وزارت عتف را مطرح کردند.
همچنین حمیدی فر رئیس دبیرخانه علمی پایش دانشگاه آزاد اسلامی در شیراز از مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری خواست که تمام واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و پژوهشهای آنها مانند پردیسهای دانشگاههای دولتی بهصورت واحد و زیرمجموعه لوگو و نام دانشگاه آزاد اسلامی قرار گیرند که این امر به طور حتم موجب ارتقا جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در سطح ملی و بینالمللی خواهد شد.
در پایان و به منظور جمعبندی نشست محمدرضا فلاحتی قدیمی فومنی سرپرست مدیریت همکاریهای علمی و بینالمللی ISC دستاوردهای بینالمللی شاخص و اخیر مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری از جمله افتتاح شاخه ISC در صربستان، دانشگاه بینالمللی قبرس، دانشگاه بوخوم آلمان، دانشگاه خزر آذربایجان، دانشگاه مدیترانهای آلبانی، دانشگاه فنی الفرات الاوسط، کتابخانه جوانان آذربایجان، آکادمی علوم پاکستان و بهزودی در دانشگاه مینسک بلاروس، فرانسه، روسیه و برگزاری بیش از ۱۵۰ وبینار بینالمللی را برشمرده و آمادگی ISC برای همکاری با دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص انعقاد تفاهمنامه همکاری با سازمان آسایهل (در راستای عملیاتی سازی نتایج نشست سال ۲۰۱۸ آسایهل به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی در قزوین) و برگزاری کارگاههای مشترک بینالمللی با همکاری آسایهل و دانشگاه آزاد اسلامی را اعلام آمادگی کرد.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/