حقابه احیای هورالعظیم صرف برنجکاری میشود!
کرامت حافظی، فعال محیط زیست در گفتوگو با خبرنگار محیط زیست خبرگزاری آنا در خصوص وضعیتهای تالابهای خوزستان گفت: این تالابها در بدترین شرایط ممکن هستند؛ آبی که به بهانه احیاء تالابها در تابستان امسال رها شد؛ بهطور کامل برای کشت برنج مصرف شد و این امر در شرایطی صورت گرفت که به دلیل شیوع خشکسالی امسال کشت برنجکاری ممنوع بود.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی تالاب «بامدژ» خوزستان کاملاً خشک است افزود: علت این خشکی به دلیل برنجکاری اطراف آن است. البته تالاب هورالعظیم نیز با وجود آن رهاسازی آب سد کرخه که مدتها پیش به این تالاب رها شده بود، بدترین وضعیت ممکن را دارد، زیرا آب کرخه قبل از رسیدن به تالاب صرف آبیاری شالیزارهای برنج شد و این امر خلاف قانونی است که حقابه زیستی حفاظت از تالابها مقدم بر کشاورزی است.
حافظی با اشاره به این امر که در سالهایی با تنش آبی طبق قانون حقابه زیستی تالاب بر کشاورزی مقدم است و قطعا در این سالها نباید محصولات پُر آببر کشت شود، بیان کرد: متأسفانه در این منطقه هم در تابستان به صورت وسیع برنج کشت شد و هم برای کشت پاییزه کلزا که آن هم محصول آببر است و با وجود خالی بودن ذخایر آب سدها همچنان کشت برنج ادامه دارد و حیات زیستی تالابها نادیده گرفته میشود.
بیشتر بخوانید:
تالابها خشک، جنگلها در آتش و محیط زیست در بحران/ دولت از چه عملکردی دفاع میکند؟
آب رهاشده از سد کرخه به هورالعظیم نمیرسد
به گفته این فعال محیط زیست در بالادست رودخانه کرخه بیش از ۲۰ سد در استان های ایلام؛ همدان؛ کرمانشاه و لرستان، در مسیر رودهای منتهی به کرخه و هورالعظیم وجود دارد که هر کدام این سدها نیز آب را به مصارف کشاورزی میرسانند.
وی با اشاره به اینکه هور العظیم هیچ حقابهای از اواخر بهار دریافت نکرده است، ادامه داد: علت آن عدم اجرای قانون حفاظت از تالابها مبتنی بر اینکه حقابه زیستی را مقدم بر کشاورزی و صنعت میداند و همچنین به علت اینکه مدیریت صحیح در تخصیص آب تالابها صورت نگرفته، است و این تالابها در حال نابودی است.
حافظی، مشکلات و تنشهای آبی برای تأمین آب تالابها را تنها مخصوص استان خوزستان نمیداند و در همین مورد بیان کرد: در استان اصفهان هم به علت اختصاص آب به صنایع و برنجکاری آب انتقالی از کارون به تالاب گاوخونی نمیرسد.
این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: ما در شرایط تغییرات شدید اقلیمی قرار داریم و خشک شدن چشمههای بزرگ مانند چشمه کوهرنگ و ... در استان چهارمحال و بختیاری؛ در زاگرس مرکزی که سرشاخههای کارون و زایندهرود از آنجاست و خشک شدن چشمهها و رودهای زاگرس غربی که تأمینکننده آب کرخه هستند، به علت کاهش شدید بارندگیها و از سوی دیگر اختصاص بیش از حد آب به مصارف انسانی مانند کشاورزی و صنعت و موجب اتلاف آب فراوانی میشود.
انتهای پیام/۴۱۶۱/پ
انتهای پیام/