حضور تشریفاتی مسئولان بین مردم توجیه امنیتی ندارد/خاطره از دیدار امام (ره) با مردم
گروه سیاست خبرگزاری آنا، یکی از اصول پایهای برای تحقق یک جامعه سیاسی مترقی، ارتباط نزدیک میان حاکمیت و مردم است. بر طبق حقوق اساسی، حاکمیت در هر کشور از جانب ملت برگزیده میشود تا نیازهای مردم آن سرزمین را تأمین کند؛ به همین دلیل است که داشتن ارتباط نزدیک، مستمر و دائم مسئولان با مردم، از اصلیترین نیازها و توقعات جامعه است.
این مهم در اصول اسلامی و فرمایشها ائمه معصومین (ع) از جایگاه بالایی برخوردار است. امیرالمؤمنین (ع) در دوران خلافتشان بر ارتباط نزدیک با مردم بسیار پایبند بودند و انجام این کار را جزء واجبات برای سایر مسئولان حکومتشان هم قرار داده بودند؛ موارد بسیاری از نامهها، خطبهها و حکمتهای نهجالبلاغه به همین موضوع مرتبط است؛ در دیدگاه امامین انقلاب اسلامی و اصول نظام جمهوری اسلامی ایران هم این مسئله جایگاه ویژهای دارد. در مقطع کنونی، حجتالاسلام رئیسی سعی دارد ارتباط نزدیکی با مردم را از روشهای مختلف مانند سفرهای استانی، بازدیدهای میدانی و گفتوگوی زنده تلویزیونی ماهیانه با مردم، داشته باشد و با استفاده از این موضوع در کنار سایر اقدامات، اعتماد و امید جامعه را که در دولت قبل آسیب دیده بود، بازسازی کند.
بر همین اساس جواد منصوری، نخستین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفتوگو با خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاست خبرگزاری آنا درباره روش حجتالاسلام رئیسی درباره برقراری ارتباط با مردم در راستای بازسازی اعتماد عمومی جامعه، گفت: در علم مدیریت نکتهای که اهمیت زیادی دارد این است که مدیر باید از تمامی قسمتهای تحت مدیریت خودش آگاهی داشته باشد و این آگاهی باید بهصورت حضوری و نه ذهنی باشد.
وی اضافه کرد: به عبارت دیگر به همین دلیل است که در اکثر کشورهای دنیا، مدیران از سطوح پایین اجرایی مرحله به مرحله ارتقا مییابند و نیاز است که نسبت به مراحل قبل از خودشان شناختی عمومی و حضوری داشته و در جریان مدیریت خودشان قرار گیرند تا در تصمیمگیریها، سیاستگذاریها و قضاوتها آگاهانه و توانمندانه عمل کنند.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: این مسئله در جمهوری اسلامی به دلایلی تاکنون عملی نشده است؛ به عبارت دیگر معمولاً مدیران ما از خارج دستگاه میآیند و وارد یک دستگاه میشوند، حالا یک اداره، استانداری، وزارتخانه، دانشگاه یا ریاستجمهوری، فرقی نمیکند، در نتیجه مدیران ما غالباً از مجموعه بخشهای تحت مدیریت خودشان شناخت عینی و حضوری ندارند و از طرف دیگر هم به نوعی متأسفانه در کشور ما اینطور القا شده که لازم نیست که مدیر در همه جا خودش حضور داشته باشد و یا وقتش را برای گفتوگو با مردم کارگران یا کارمندان صرف کند.
بیشتر بخوانید:
منصوری با بیان اینکه یک اتفاقی در سال ۱۳۶۰ افتاد و آن ضربه بسیار سنگین و جبرانناپذیری بود که منافقین و ضد انقلاب به نظام جمهوری اسلامی وارد کردند، گفت: این اتفاق و ضربه سنگین با ترورهای گستردهای که نسبت به مسئولان کشور انجام دادند، همراه بود و عملاً ارتباط مدیران کشور با مردم به حداقل رسید؛ بهگونهای که مردم بهندرت میتوانستند حتی با یک مدیر در سطوح پایین جامعه، ولو در حد یک دهدار یا رئیس اداره، ملاقات کرده و دغدغههایشان را به مطرح کنند.
عدم ارتباط نزدیک مدیران سطوح پایینی کشور با مردم قابلقبول نیست
وی ادامه داد: در حال حاضر حضور مسئولان در بین مردم دارای تشریفات و مراحل اداری است که از این نظر برای ما واقعاً یک نقطه ضعف و منفی در کشور است، اما به هر حال با توجیه مسئله امنیتی، متأسفانه این موضوع از بالاترین سطح تا پایینترین سطح مدیران کشور شکل گرفته و ادامه پیدا کرده که البته به اعتقاد من بسیاری از این موارد غیرمنطقی و غیرواقعبینانه است و هیچ توجیه امنیتی و ضرورتی ندارد.
این کارشناس مسائل سیاسی تأکید کرد: البته برای سطوح بالای مسئولان کشور تا حدی ممکن است موضوع حضور کمتر در بین مردم در مقطع فعلی را بپذیریم، اما برای مدیران سطوح پایین، این محدودیت تماس با مردم با توجیه امنیتی و اینکه شأن مدیریت پایین میآید، اصلاً قابل قبول نیست.
منصوری همچنین درباره دیدگاه امام خمینی (ره) و رهبر انقلاب نسبت به حضور مسئولان در بین مردم نیز تأکید کرد: از ابتدا یک انقلاب و نظام مردمی است و لذا باید با مردم باشد و مردم صاحب کشور و صاحب اختیار هستند و کل مسئولان در واقع مستخدمین مردم و به قول امام (ره) مزدور مردم هستند و باید برای مردم کار کنند.
وی اضافه کرد: متأسفانه تناقض میان مسئولان و مردم ما همچنان باقی مانده است؛ به عبارت دیگر، مدیران ما هنوز درک نکردهاند که مزدور مردم هستند و باید برای آنها خدمت کنند، حضرت امام (ره) فرمودند اگر به من خدمتگزار بگویید بهتر از آن است که رهبر بگویید. امام (ره) واقعاً برای مردم و به فکر مردم بودند و میخواستند هر طور شده با مردم تماس داشته باشند.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: در این خصوص بنده یک خاطره جالبی از امام (ره) در ذهن دارم که اهمیت مردمی بودن از دیدگاه ایشان را نشان میدهد، روزی به همراه تعدادی از مسئولان، خدمت امام خمینی (ره) رسیدیم، آن زمان بنده معاون وزیر خارجه بودم؛ در این جلسه همراه با سایرین در حال صحبت راجع به مسائل مملکت بودیم، سپس صدایی از داخل جماران شنیده میشد که مردم شعار میدادند و صلوات میفرستادند. امام خمینی (ره) فرمودند که این صدای چیست؟ گفتند مردم آمدهاند و میگویند ما میخواهیم امام را ببینیم؛ ما به آنها میگوییم امام امروز برنامه ملاقات ندارد، ولی اینها نمیروند و میگویند تا امام را نبینیم، نمیرویم.
منصوری ادامه داد: امام (ره) به ما گفتند شما چند دقیقه اینجا بنشینید، من برمیگردم، ایشان بلند شدند، لباسشان را مرتب کردند و به حسینیه آمدند و حدود ۱۰ دقیقهای ایستادند، به مردم ابراز احساسات کردند، مردم شعار دادند و صلوات فرستادند، بعد آمدند داخل و مردم هم بهتدریج رفتند. بعد امام (ره) برگشتند سر جایشان و به ما گفتند این مردمی که صاحب این مملکت هستند، با چند دقیقه رفتن من به آنجا راضی شدند، چرا شما با این مردم گفتوگو نمیکنید؟ چرا در کنار آنها نمینشینید و با آنها روبهرو نمیشوید؟
این کارشناس مسائل سیاسی در پایان خاطرنشان کرد: سؤال اصلی این است که آیا الآن هم مسئولان ما همین رویه را دارند؟ این خاطره را عیناً نقل کردم، و خودم نیز در آنجا حضور داشتم که امام خمینی (ره) گفتند چرا با مردم گفتوگو نمیکنید.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/