تمرین مسئولیتپذیری دانشجویان در کانونهای فرهنگی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ کانونهای دانشجویی یکی از قالبهای مهم و اثرگذار فعالیتهای دانشجویی بوده که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامههای دینی، انقلابی، فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شده است و هرقدر زمینههای فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانونها بیشتر دیده شود، طبیعتاً میتواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.
فعالسازی کانونهای فرهنگی، هنری و اجتماعی یکی از چند برنامه اداره کل فرهنگی و اجتماعی معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی است، کانونهایی که با کار تیمی دانشجویان علاقهمند در حوزههای مختلف فعال هستند و حوزه فرهنگی اجتماعی دانشگاه را فعال و پویا نگه داشتهاند و بخشهایی از جامعه نیز از خدمات آنها بهرهمند میشوند.
بیشتر بخوانید:
کانون فرهنگی حجاب و عفاف در قرق دانشجویان
کانونهای فرهنگی به سمت کار تشکیلاتی بروند
کاهش آسیبها و تهدیدهای عصر تکنولوژی با گسترش سواد رسانها
اکنون بیش از هزار و ۲۶۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند.
یکی از رویکردهای مهم معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، اهمیت به فعالیتهای فرهنگی دانشجویی از طریق تسهیل، تعمیق و گسترش کانونهاست که این مهم با اصلاح آییننامه اجرایی کانونها و ابلاغ آن در شهریور ۹۹ در دستور کار قرار گرفته است. حوزه معاونت فرهنگی دانشجویی واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور نیز از فعالیت کانونهای فرهنگی اجتماعی حمایت میکنند و تا حد امکان تسهیلات و لوازم مورد نیاز را در اختیار آنها قرار میدهند.
خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارشها و گفتوگوهایی با دبیران کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، عملکرد، فعالیتها و مأموریتهای این کانونها را در قالب پرونده خبری «کانونهای دانشجومحور» بررسی میکند که در این شماره گفتوگو با فاطمه رمرودی دبیر کانون معرفت رضوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان را میخواییم.
فعالیت ۵۵ عضو در کانون معرفت رضوی دانشگاه آزاد زاهدان
آنا: کانون فرهنگی اجتماعی معرفت رضوی را با ذکر جزئیات، چگونگی تشکیل و نوع و حیطه کارکرد آن(زمینههای کاری) معرفی کنید.
رمرودی: کانون معرفت رضوی با هدف گسترش مبانی اسلامی، اعتقادی و تبیین بینش عمیق مسائل روز و افزایش مطالعه جوانان در این راستا و محتواسازی صحیح بهصورت شبکهای در سراسر کشور راهاندازی شد و در استان سیستان و بلوچستان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان نیز این اتفاق حسنه صورت گرفت.
کانون معرفت رضوی واحد زاهدان پس از برگزاری اردوی معرفتی_ توجیهی در مشهد مقدس در سال ۱۳۹۸ با چهار نفر عضو به عنوان شورای مرکزی راهاندازی شد و اکنون دارای سابقه دو سال و نیم فعالیت بوده و دارای بیش از ۲۵ عضو فعال و در مجموع ۵۵ عضو است.
آنا: جایگاه و وظایف کانونهای فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
زمانی که دو عنصر باارزش شور جوانی و حدیث خویش در کنار یکدیگر قرار بگیرند و بستری مناسب مانند کانونهای فرهنگی و اجتماعی وجود داشته باشد، میتواند باعث جوشش خلاقیت و نوآوری و در نهایت توسعه علم و فرهنگ شود.رمرودی: کانونهای فرهنگی اجتماعی بستری برای انجام فعالیتهای مؤثر دانشجویان بهصورت گروهی و محیطی مناسب برای تمرین، یادگیری و آمادهسازی برای فعالیتهای گستردهتر آنان در اجتماعات بزرگتر است. کانونها محلی برای تمرین مسئولیتپذیری و محکزدن میزان هوش هیجانی افراد بوده تا بتوانند به این وسیله آستانه تحمل خود را افزایش دهند.
جوشش خلاقیت و نوآوری در کانونهای دانشجویی
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی بهعنوان هستههای فعال تخصصی در دانشگاه چه نقشی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و توسعه علم و فرهنگ دارند؟
رمرودی: از آنجایی که بازه سنی دانشجویان بهگونهای است که اغلب بهترین دوران و زمان زندگی خود را در دانشگاه سپری میکنند، میتواند بهترین زمان برای ایجاد جریانسازی و ایجاد خلاقیت و نوآوری باشد؛ چراکه روح بلند پرواز جوانان میتواند از قفسهای ما نمیتوانیمهای خودساخته ذهنها عبور کند و مانند گلی در دل سنگ خوارا جوانه بزند و از آن جایی که هر فرد حدیث خویش متفاوتی با دیگری دارد بر اساس سلیقه و هدف میتواند در هستهای تخصصی برای به نتیجه رساندن اهدافش وارد این هستهها در کانونهای فرهنگی و اجتماعی بشود.
زمانی که دو عنصر باارزش شور جوانی و حدیث خویش در کنار یکدیگر قرار بگیرند و بستری مناسب مانند کانونهای فرهنگی و اجتماعی وجود داشته باشد، میتواند باعث جوشش خلاقیت و نوآوری و در نهایت توسعه علم و فرهنگ شود.
آنا: حمایت از کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت خود را چه چیزهایی میدانید؟
رمرودی: حمایت از کانونهای فرهنگی و اجتماعی دانشجویان علاوه بر تأمین نیازهای مادی، تأمین نیازهای معنوی آنان نیز هست؛ زیرا همانطور که شور جوانی میتواند نقطه عطفی برای آغاز تحولهای اساسی و توسعه علم باشد؛ اگر به درستی استفاده نشود، میتواند همانقدر خطرناک و مخرب باشد به همین دلیل کانونها میتوانند با مشاورههای مرتبط و با حضوری مؤثر، دانشجویان را در این مسیر یاری کنند تا با استفاده از تجارب دیگران، ذوق و خلاقیت، مسیری هموار برای خود و دیگران بسازند.
نداشتن تجربه و ندانستن شیوه رهبری و مدیریت، نبود تجربه کار تشکیلاتی با چارچوب صحیح، برآورده نشدن منابع مالی و طولانی بودن سیر اداری برای برگزاری فعالیتها، چالشهایی است که در مسیر فعالیت کانونهای فرهنگی قرار دارد.
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی چگونه تقویت میشوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟
رمرودی: چند سال اخیر با ایجاد تغییراتی در قوانین کانونها و قراردادن مشاور و تسهیل شرایط عضویت و امتیازات تشویی باعث شده تغییرات خوبی اتفاق بیفتد؛ اما به علت شیوع کرونا و نبودن دانشجویان در دانشگاه منجر شد تا تغییر مطلوب و دلخواه به آن صورت مد نظر دیده نشود.
آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط(حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانون متبوع شما چگونه بوده است.؟
رمرودی: مسئولان فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان با تمام تلاش برای مساعدت هرچه بهتر و بیشتر با دانشجویان و با تسهیل فرایند اداری باعث شدند که دانشجویان انگیزه زیادی برای فعالیت در عرصهها و فعالیتها پیدا کنند که تجلی این مساعدتها در شرکت پرشور دانشجویان در مسابقات مختلف و کسب رتبههای گوناگون در دانشگاه آشکار است.
بیشتر بخوانید:
ترنم «کانون باران اندیشه» در جشنهای ایرانی
تقویت کانونهای فرهنگی با استادان باتجربه
۳۵ کانون فرهنگی در دوره کرونا فعال شدند
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیتها و دستاوردهایی داشتهاید، تشریح کنید.
رمرودی: کانون معرفت رضوی واحد زاهدان مفتخر به حضور دانشجویان بسیار فعال و کوشا بوده که توانستهاند در عرصههای متفاوت به مقامات مختلفی دست یابند که کسب رتبه در مسابقات قرآنی و جشنوارههای متفاوتی مانند قلم، از حماسه تا حماسه و... از جمله آن افتخارات اعضای کانون است.
در زمان کرونا با آنکه فعالیتها بهشدت محدود شده بود و برگزاری جلسه به صورت حضوری چندان مقدور نبود؛ اما اعضای کانون با همت و پشتکار توانستند چند کتاب علمی و فرهنگی با عنوانهای مختلف و سه شماره نشریه به چاپ برسانند.
آنا: و سخن آخر...
رمرودی: کانون معرفت رضوی در راستای بیان مقام معظم رهبری با عنوان جهاد تبیین شکل گرفته تا با عمقبخشی به سطوح فکری و بیان آنچه یک انسان برای رسیدن به رستگاری نیاز دارد به زبان امروزی در اختیارش بگذارد تا در این مسیر پرپیچ و خم زندگی بتواند به آن منزل غایی و نهایی که خداوند متعال برای وی در نظر گرفته است، برسد و امیدواریم که بتوانیم در این راه گامی مؤثر برداریم.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/
انتهای پیام/