علمی که به معرفت تبدیل نشود ارزش ندارد/ دانستنهای نادرست ما را به انحراف میکشاند نه ندانستن
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، سید محمود انوشه، روانشناس و استاد دانشگاه، شب گذشته در جمع رتبههای برتر گروه علوم انسانی آزمون سراسری که در قالب رویداد «آینده روشن» در مجتمع سپید مشهد گرد هم آمدهاند، گفت: دانشگاه، محل ارزشیابی است نه باشگاه سیاسی و بازاریابی؛ همچنین دانشگاه نه دانشجومحور است، نه استادمحور و نه مکان محور بلکه دانشمحور است.
وی با اشاره به اهمیت تبدیل علم و دانش به معرفت، خطاب به دانشجویان نخبه تأکید کرد: سعی کنید همیشه اندیشمند بوده و ضمن یادگیری علوم، آنها را در متن اندیشه خود به معرفت تبدیل کنید چراکه علم بهخودیخود کاربرد و ارزشی ندارد تا زمانی که به معرفت تبدیل نشود.
مشکلات یا قابلحل هستند یا قابلتحمل
انوشه در ادامه تصریح کرد: خداوند انسان را با چهار مؤلفه نیّت، میزان تلاش و میزان صبر نسبت به مصیبت و معصیت امتحان میکند بنابراین باید در زندگی هشیار بوده و ضمن پرهیز از نیّتهای سوء، بدانیم هرگاه مشکل، فشار و سختی پیش میآید فقط به خاطر این است که گردوغبارهای وجودمان را بشوید و ما را پاکتر و قویتر کند؛ اصولاً مشکلات یا قابلحل هستند یا قابلتحمل و هیچگاه مشکلی نخواهد بود که نه غیرقابل حل باشد و نه غیرقابل تحمل.
این روان درمانگر با بیان اینکه انسان به میزان مصیبت دیدگیاش شرح صدر پیدا میکند، افزود: ما از ابعاد مختلف به این مصیبت دیدگی نیاز داریم؛ مصیبت دیدهترین شخص عالم، پیامبر اسلام (ص) است که نه تنها برای گذشتگان بلکه برای آیندگان هم دل میسوزاند و دغدغهمند بود.
وی، پذیرش را اولین رمز موفقیت در زندگی دانست و گفت: پذیرش به این معنا است که هر حادثهای را که خارج از اراده و اختیارمان اتفاق افتاد، بپذیریم؛ به فرموده قرآن کریم چه بسیار چیزهایی که از آنها بدمان میآید اما خیر ما در آن است و چه بسیار چیزهایی که دوست داریم اما برای ما شر است.
دانستنهای نادرست ما را به انحراف میکشاند نه ندانستن
انوشه، موفقیت برای انسان کمظرفیت را مقدمه گستاخی او برشمرد و گفت: حواسمان باشد به خاطر قبولی در یک رشته خاص یا کسب یک رتبه خاص، دچار اظهارفضل و احساس دانایی نسبت به همهچیز نشویم؛ ندانستن فقط یک قدم و دانستنهای نادرست، هزار قدم ما را به انحراف میکشاند تا حدی که میتوان آرزو کرد کاش آنچه را میدانیم، نمیدانستیم. بحران جوانان ما نادانی نیست بلکه توهم دانایی است؛ همه فکر میکنند عقل کل هستند و همهچیز را میدانند.
استاد دانشگاه با بیان اینکه لزوماً همه جا قانون با اخلاق منطبق نیست، خاطرنشان کرد: ما در انتخابهایمان آزاد هستیم اما در عواقب حاصل از انتخابها نمیتوانیم آزادانه عمل کنیم؛ ما هم محصول انتخابهای خودمان هستیم و هم مسئول آنها؛ در واقع هر چه را پذیرفتیم، مسئولیتش را هم پذیرفتهایم.
لبخند، سکوت و تفکر را فراموش نکنید
وی تأکید کرد: لبخند و سکوت در کنار تفکر که نشانههای منتسب به پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) هستند، بزرگترین ابزارهای ما در زندگی و گشاینده بسیاری از مشکلات میباشند؛ سردار قاسم سلیمانی که کانون تفکر، بینش، بصیرت و روح بزرگ بود، به این ابزارها مسلح بود.
شدیدترین عذاب، حسرت ناشی از دیدن فاصله میان ما با ایده آلمان است
انوشه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سیر تحقیقات میدانی خود پیرامون ادیان و مذاهب مختلف در جهان گفت: امروز قاطعانه میگویم اگر در دنیا از ابتدای آفرینش آن تاکنون یک معجزه اتفاق افتاده باشد، قرآن است؛ البته ترجمههای قرآن آنگونه که باید رسایی ندارد و تا به زبان عربی مسلط نباشیم، نمیتوانیم به عمق مفاهیم قرآن پی ببریم.
وی با بیان اینکه حقایق در اعماق تفکر نهفته است، ادامه داد: مطابق آیات سوره مبارکه حمد، در این جهان تنها سه راه پاکی، پلیدی و پوجی (گمراهی) پیش روی ما قرار دارد و پس از مرگ به این نگاه میکنند که ما چقدر از عمران را در هر یک از اینها سپری کردهایم؛ عمق و شدت عذاب جهنم در دَرَک، هنگامی است که آنچه در دنیا شدهایم و آنچه میتوانستیم بشویم را به ما نشان بدهند.
هر گرهی به ابرو، صد گره به کار میاندازد
این روانشناس با اشاره به این مصرع از اقبال لاهوری که «جان چو دیگر شد جهان دیگر شود»، یادآوری کرد: جهان و اتفاقات پیرامون ما وابسته به حال ما است پس مراقب باشیم به امور با انرژیهای منفی که مهمترین آنها نبخشیدن است نزدیک نشویم؛ اگر به مدت طولانی از کسی کینه داشته باشیم به نقطه ضعف ما تبدیل میشود.
انوشه ادامه داد: هر گرهی به ابرو، صد گره به کارمان میاندازد؛ اگر از کسی نفرت دارید در واقع از قسمتی از خودتان در او متنفر هستید پس ببخشید تا خدا به شما انرژی مثبت هدیه دهد؛ در قرآن آمده است که مردم از پیامبر (ص) میپرسند چه چیز را انفاق کنیم؟ خداوند به پیامبر (ص) میفرماید بگو عفو را انفاق کنند (که در هیچ دینی چنین آموزهای وجود ندارد). در واقع وجود انسان منشأ برکت میشود اگر از طریق مبارزه با نادانی، نگرانی، ناتوانی و نیازمندی، دیوارهای علاقه، عناد و عادت را فرو بریزد.
وی افزود: قیمت هر چیزی مقدار پولی نیست که برای آن میپردازیم بلکه میزان عمر ما است که صرف توجه به آن میشود؛ پول رایج کائنات، انرژی است بنابراین به هر چه توجه کنیم در واقع آن را به سمت خود کشانده و خریدهایم، دقت کنیم آیا ارزش دارد که لحظات عمر و انرژیمان به آن مشغول باشد؟
اسنپی و ماتریسی زندگی کنیم
به گفته این محقق و مشاور، مسئولیتپذیری، خطرپذیری، شکستپذیری، عبرتپذیری، استقلال و تأثیرگذاری، ۶ ویژگی بارز انسان عزتمند است و باید تلاش کنیم مانند اسنپ زندگی کنیم یعنی ابتدا از خود بپرسیم کجا هستیم و ویژگیهایمان چیست؟ سپس مشخص کنیم میخواهیم به کجا برویم و اینکه عجله داریم یا میخواهیم ضمن زندگی (بهصورت اقتصادی) به مقصدمان برسیم.
انوشه ضمن توصیه جوانان به زندگی ماتریسی در تشریح آن گفت: زندگی ماتریسی یعنی امورات زندگی را در چهار گروه «مهم و فوری»، «مهم و غیرفوری»، «غیرمهم و غیرفوری» و «فوری و غیرمهم» دستهبندی و سپس اولویتبندی کنیم؛ عرصه مهم و فوری، حوزه عقلانیت و بدیهیات بوده و مسلم است که اولویت دارد، عرصه فوری و غیرمهم، عرصه بطالت است و کسی که به آن اولویت دهد، وارد حوزه پوچی و گمراهی شده است، عرصه غیرفوری و غیرمهم، عرصه حماقت است و عرصه مهم و غیرفوری، عرصه ذکاوت بوده و تمام تولید محتوا، پژوهشها، برنامهریزیها و بصیرتها در این عرصه بروز و ظهور مییابد.
وی به نقل از شهید تهرانی مقدم تأکید کرد: برنامهریزی و کار بر اساس امکانات، فقط کار انسانهای بسیار ضعیف است بنابراین هنر ما این است که بدون امکانات نشان بدهیم چه کار میتوانیم انجام دهیم.
چهار شرط ازدواج موفق
این روانشناس در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت ازدواج بهنگام و آگاهانه اشاره و به جوانان خاطرنشان کرد: پنج عامل اصلی ازدواج، انگیزه، تعهد، توانایی در ابعاد مختلف، امکانات و دانش ازدواج است؛ هر رابطهای باید سه ویژگی داشته باشد تا تبدیل به ارتباط (رابطه دوسویه) شود؛ نخست آنکه به نفع شما باشد، دوم اینکه به ضرر هیچ کس نباشد و سوم اینکه مبتنی بر واقعیت باشد نه خیالپردازی و توهم.
انوشه، بالانس و تحلیل «رابطه دختر و پسر»، «رابطه دختر با خانواده پسر»، «رابطه پسر با خانواده دختر» و «رابطه خانوادهها با یکدیگر» را چهار شرط ازدواج موفق دانست و گفت: این روابط با ابزارهای مشاهده (رفت و آمد)، مصاحبه (گفتوگو)، مکاشفه (تحقیق) و مشاوره (از متخصصان) قابل حصول است.
از قضاوت و سرزنش پرهیز کنید
وی به نقل از امام رضا (ع)، لبخند، ایمان، امید و ادب را لازمه رستگاری انسان برشمرد و ضمن توصیه به پرهیز جدی از قضاوت کردن دیگران گفت: هرگز در موقعیتی که خود در آن نبودهاید یا صرف اینکه نوع گناه فردی با شما متفاوت است، او را قضاوت یا سرزنش نکنید. همچنین به یاد داشته باشید که هرگز از کسی که همیشه موافق شما است چیزی یاد نمیگیرید؛ موافقت، محصول آرامش دیگران و مخالفت، محصول دانش دیگران است و ما هم به آرامش و هم به دانش در کنار هم نیاز داریم.
نگذارید آگاهی از عیبهایتان شما را بترساند
این استاد دانشگاه به نقل از امیرمؤمنان علی (ع) تأکید کرد: هرگز نگذارید آگاهی از عیبهایتان شما را بترساند و بدانید هرگز زندگی، دشمن شما نیست اما طرز تفکر شما میتواند دشمنتان باشد. همچنین اگر کسی میخندد، لزوماً بیغم نیست و اگر کسی میگرید لزوماً افسرده نیست؛ هر کسی درس نخوانده است، حتماً جاهل و کمهوش نیست، هر کسی ماشین مدل بالا دارد، حتماً دزد نیست، هر کس معلول است، لزوماً ناتوان نیست، هر کس فقیر است، لزوماً گدا نیست و هر کس متهم است حتماً محکوم نیست.
جاده موفقیت، هیچگاه سر راست نیست
به گفته انوشه، باید از کودکی بیاموزیم که آدرس موفقیت، بزرگراه توکل، بلوار آرامش، خیابان صوری، میدان عمل، مجتمع انگیزه، واحد پشتکار، پلاک ۱۱۴، منزل صداقت و آدرس شکست، بزرگراه بدبینی، بلوار حقارت، خیابان توهم، میدان شعار، بنبست چه کنم، مجتمع یأس، واحد بیکاری، طبقه زیرزمین، منزل فلاکت است.
وی در پایان به جوانان تأکید کرد: جاده موفقیت، هیچگاه سر راست نیست بلکه پیچی به نام شکست، دوربرگردانی به نام سردرگمی، سرعتگیری به نام دوستان، چراغ قرمزی به نام دشمن و چراغ احتیاطی به نام خانواده دارد.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/