دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مستوفی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

دستیابی به معادله برد-برد در راستای کارآفرینی چگونه امکان‌پذیر است؟/ لزوم حرکت دانشگاه‌ها به سمت بازار کار

برنامه‌ اصلی مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب برای اعضای هیئت علمی، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان، باز کردن فضای کسب و کار استمدیر مرکز رشد و واحدهای فناور واحد تهران جنوب گفت: دستیابی به معادله برد-برد در راستای کارآفرینی و ایجاد اشتغال، با همراهی و حمایت‌های مالی ارگان‌های دولتی و خصوصی با دانشگاه‌ها امکان‌پذیر است که تا این لحظه، چنین اتفاقی رخ نداده است.
کد خبر : 614696
نیکروز مستفوی

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ لاله قلی‌پور- به‌تازگی در راستای حمایت و با توجه به ارزیابی و سطح‌بندی صورت گرفته برای مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی و تأیید شورای سیاست‌گذاری و راهبری مراکز رشد دانشگاه، مجوز فعالیت همه مراکز رشد سطح یک و ۲ صادر شده است که بر اساس نتایج ارزیابی‌ها، مراکز رشدی که امتیاز ۶۰۰ و به بالا را اخذ کرده اند موفق به کسب سطح یک، شده اند که شامل ۲۴ مرکز رشد در سراسر کشور که یکی از آن‌ها دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب است، هستند لذا در راستای تشریح فعالیت‌ها و برنامه‌های مرکز رشد این واحد با نیکروز مستوفی، مدیر مرکز رشد و واحدهای فناور واحد تهران جنوب، گفت‌وگویی انجام شده که مشروح آنرا در ادامه از نظر می‌گذرانید.


آنا: راه‌اندازی مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب به چه صورت بوده است؟


مستوفی: برای نخستین بار در سال ۱۳۹۱ با گواهی و مجوز اصولی وزارت علوم تحقیقات و فناوری به واحد تهران جنوب داده شد، مرکز رشد این واحد دانشگاهی تأسیس شد و با توجه به زیر ساخت فیزیکی و فضاهای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور، این مرکز شروع به فعالیت کرد.


شرکت‌های مرکز رشد واحد تهران جنوب در حال حرکت به سمت دانش بنیانی هستند


آنا: مرکز رشد واحد تهران جنوب اکنون در چه سطحی موفق به اخذ مجوز شده و چه تعداد هسته، واحد فناور و شرکت دانش بنیان و در چه حوزه هایی در مرکز مستقر هستند؟


مستوفی: براساس مستندات ارسالی مراکز رشد کشور به معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری، تعداد شرکت‌ها و محصولات تولیدی واحد تهران جنوب، توسط تیم مدیریت کل کارآفرینی و مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۹۹ ارزیابی شد و بر اساس الگوهای سطح‌بندی، مرکز رشد تهران جنوب در سطح یک این لیست قرار گرفت.


این مستندات شامل قراردادهای هسته ها/واحدهای فناور و شرکت های دانش بنیان مستقر در مراکز رشد دانشگاه، تعداد محصولات تولیدشده، میزان درآمدها و هزینه های صورت گرفته در این مراکز، تعداد دوره های تخصصی و عمومی برگزار شده در حوزه کسب و کار، استارتاپ‌ها، چالش‌های فناوری، تعداد اعضای هیئت علمی و دانشجویانی که در مراکز رشد در حال فعالیت هستند، زیرساختارهای فناوری در مراکز رشد و سایر موارد دیگر است.


در حال حاضر ۲۱ شرکت مستقر در مرکز رشد واحد تهران جنوب فعال است، از این تعداد ۴ واحد فناور به عنوان شرکت دانش بنیان هستند و یک هسته فناور داریم و بقیه به عنوان واحد فناور در حال فعالیت هستند و حوزه‌های فعالیت‌شان گسترده است در حوزه‌های پزشکی، تجارت الکترونیک، مهندسی عمران، سازه بحث‌های مربوط به روانشناسی و غیره شرکت‌های این مجموعه در حال فعالیت و حرکت به سمت دانش بنیانی هستند.


مراکز آموزش عالی باید به سمت بازار کار سوق داده شوند


آنا: چه برنامه‌هایی برای چشم انداز مرکز رشد واحد تهران جنوب در نظر گرفته شده است؟


مستفوی: برنامه‌های مرکز رشد این بوده که تا حد امکان فضا را برای کسب و کار و کارآفرینی اعضای هیئت علمی و دانشجویانی که فارغ‌التحصیلی آن‌ها نزدیک است یا فارغ‌التحصیلان این واحد دانشگاهی و دیگر دانشگاه‌ها باز کند و مراکز آموزش عالی باید به سمت بازار کار سوق داده شوند.




بیشتر بخوانید:





طبق تأکیدات دکتر طهرانچی باید به سمت نسل‌های دیگر دانشگاه‌ها و ورود مراکز آموزش عالی به بازار کار حرکت کنیم و تمرکز را از دانشگاه‌های شهریه‌ای به سمت دانشگاه غیرشهریه‌ای هدایت کنیم در این راستا برنامه‌های این مرکز نیز برای اعضای هیئت علمی، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان باز کردن فضای کسب و کار بوده تا این فعالیت‌ها به آسانی انجام شود.



طبق تأکیدات دکتر طهرانچی باید به سمت نسل‌های دیگر دانشگاه‌ها و ورود مراکز آموزش عالی به بازار کار حرکت کنیم و تمرکز را از دانشگاه‌های شهریه‌ای به سمت دانشگاه غیرشهریه‌ای هدایت کنیم در این راستا برنامه‌های این مرکز نیز برای اعضای هیئت علمی، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان باز کردن فضای کسب و کار بوده تا این فعالیت‌ها به آسانی انجام شود



برنامه و طرح‌های این واحد شامل ایجاد بستر مناسب برای دستیابی به اهداف اقتصاد دانش بنیان، هدایت شرکت‌های حائز شرایط برای اخذ مجوز دانش بنیان و ترغیب طرح‌های درآمدزا به شراکت با دانشگاه، فضا سازی فیزیکی برای جذب شرکت‌های جدید، ایجاد دفتر کار مجازی برای شرکت‌ها جهت کاهش نیاز به فضای فیزیکی، همکاری با قطب‌ها یا مراکز تحقیقاتی واحد برای هم‌افزایی پتانسیل‌های بالقوه و تبدیل به درآمد، تعامل با باشگاه پژوهشگران جوان ونخبگان جهت جذب استعدادهای برتر با ایده‌های درآمدزا و کمک به بازاریابی محصولات و خدمات شرکت‌های مستقر است.


بیش از ۴۰ نوع محصول دانش بنیان در واحد تهران جنوب تولید می‌شود


آنا: محصولات و دستاوردهای شاخص مرکز رشد واحد تهران جنوب را تشریح کنید و بفرمایید حمایت های مالی دیگر نهادها از مرکز رشد چگونه بوده است؟


مستفوی: محصولات و دستاوردهای دانش بنیان واحد تهران جنوب متنوع است، بیش از ۴۰ نوع محصول در این واحد تولید می‌شود که از این تعداد ۱۲ محصول در شرف اخذ مجوز هستند ولی باقی محصولات به صورت مجوزدار ثبت شده‌اند و طبق همین شاخص‌های مشخص، ارزیابی صورت گرفته و از این محصولات در صنایع و کاربردهای مرتبط استفاده می‌شود.



واحد تهران جنوب در حال حاضر، سرای نوآوری فعالی ندارد و سرای انرژی و مواد که قبلا فعال بود به‌دلیل تغییر یک‌سری سیاست‌ها در داخل واحد و بحث بازسازی آن محدوده مربوط به این سرا از طرف سازمان مرکزی مسکوت مانده است



در این مدت هیچ‌گونه حمایت‌های مالی از هیچ نهادی نداشتیم و فقط بحث حمایت از شرکت‌ها بوده که توسط واحد تهران جنوب، طبق بخشنامه‌های موجود انجام شده ولی یکی از جنبه‌های برد-برد مسئله در راستای کارآفرینی و ایجاد اشتغال، همراهی حمایت‌های مالی سایر ارگان‌ها است که تا این لحظه چنین اتفاقی رخ نداده است.


تنها سرای نوآوری واحد تهران جنوب، تعطیل و غیرفعال است


آنا: اکنون نحوه تعامل شما با سراهای نوآوری، مراکز تحقیقاتی و دیگر بخش های مربوط در دانشگاه چگونه است؟ و چه نوع حمایت هایی دارید؟


مستفوی: واحد تهران جنوب در حال حاضر، سرای نوآوری فعالی ندارد و سرای انرژی و مواد که قبلا فعال بود به‌دلیل تغییر یک‌سری سیاست‌ها در داخل واحد و بحث بازسازی آن محدوده مربوط به این سرا از طرف سازمان مرکزی مسکوت مانده است.


در بحث تعاملاتی که ممکن است با سایر مراکز تحقیقاتی وجود داشته باشد مراکز رشد همان فعالیت‌ها را دارند و ۲ مرکز تحقیقاتی زبان و تحقیقات مدل‌سازی دانشگاه تحت حمایت و زیرمجموعه مراکز رشد مشغول به فعالیت هستند و در ساختمان درآباد فعالیت دارند.



با توجه به درآمدزا بودن مراکز رشد و نیاز به استقلال مالی، این مسئله باید همچنان در دستورکار سازمان مرکزی دانشگاه باشد. بحث‌های مربوط به روند نحوه ثبت قراردهای مراکز رشد و اخذ کد پیگیری در اداره ثبت شرکت‌ها و مراحل قانونی دیگر برای شرکت‌ها نیز نیازمند همت جدی است



استقلال مالی مراکز رشد همچنان در دستور کار سازمان مرکزی باشد


آنا: مشکلات موجود در مراکز رشد را تشریح کنید؟


مستفوی: مشکلاتی که در داخل این مراکز وجود دارد در مقایسه با سایر مراکز رشد که در زیرمجموعه وزارت علوم هستند، یک‌سری مشکلات در بحث عدم استقلال این مراکز به لحاظ مالی داریم، به‌دلیل اینکه هزینه‌هایی که به صورت هزینه جاری و روزمره و نه کلان باید صورت بگیرد بسیار روند کند و بوروکراتیک دارد.


با توجه به درآمدزا بودن مراکز رشد و نیاز به استقلال مالی، این مسئله باید همچنان در دستورکار سازمان مرکزی دانشگاه باشد. بحث‌های مربوط به روند نحوه ثبت قراردهای مراکز رشد و اخذ کد پیگیری در اداره ثبت شرکت‌ها و مراحل قانونی دیگر برای شرکت‌ها نیز نیازمند همت جدی است.


انتهای پیام/۴۱۶۷/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب