شکستن انحصار وکالت موجب افزایش دسترسی مردم به وکیل میشود/ کشور گرفتار کمبود وکیل است
مرتضی جلالی در گفتوگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا با مثبت ارزیابی کردن طرح تسهیل در صدور مجوزهای کسب و کار اظهار کرد: اقدام اخیر مجلس شورای اسلامی در خصوص تسهیل در صدور مجوزها اقدامی انقلابی و به نفع مردم تلقی میشود و از آنجا که تصویب این طرح به ضرر برخی از سودجویان در این زمینه است، به همین دلیل مخالفت این افراد فقط برای خودشان است. یکی از این کسب و کارها، ارائه خدمات حقوقی به مردم و در حوزه وکالت است. از گذشته این سؤال در جامعه وجود داشته که چرا نحوه پذیرش دانشآموختگان حقوقی در کشور مشکل بوده و چرا نحوه اخذ پروانه وکالت آن قدر پیچیده است؟
وی در خصوص مزایای طرح اخیر مجلس در حوزه وکالت برای تسهیل در کسب و کارها، گفت: یکی از مهمترین مزایای این طرح، مربوط به اشتغال جوانان است و امروزه دانشآموختگان حقوقی به دلیل انحصاری که در حوزه کسب و کار وکالت وجود دارد نمیتوانند وارد بازار کار شوند. این در حالی است که کشور از کمبود وکیل نیز رنج میبرد و تصویب طرح مجلس، موجب رونق اشتغال خواهد شد و امروزه از ۱۱۰ هزار نفر از داوطلبان آزمون وکالت فقط حدود ۵ درصد پذیرفته میشوند. سودجویان و افرادی که این کسب و کار را به انحصار خود درآوردهاند اجازه نمیدهند که وکلای جدید وارد بازار کار شوند.
۸۰ درصد پروندههای موجود در محاکم بدون وکیل است
این کارشناس حقوقی یکی دیگر از مزایای طرح مذکور را دسترسی بیشتر مردم به وکلا عنوان کرد و ادامه داد: اگر محدودیت این حوزه برداشته شود، مردم نیز با افزایش تعداد وکلا بهراحتی میتوانند برای پیگیری پروندههای قضائی خود وکیل اخذ کنند. در حال حاضر به ازای ۱۰۰ هزار جمعیت در کشور ۹۰ وکیل وجود دارد، این در حالی است که این آمار در سایر کشورها ۳ برابر آمار ایران است. اگر تعداد وکلا افزایش یابد، طبیعی است که میزان حقالوکالهها کاهش پیدا میکند و در نتیجه اکثر پروندهها دارای وکیل خواهد بود. متأسفانه در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد پروندههای موجود در محاکم بدون حضور وکیل پیگیری میشود و این موضوع تأثیر مستقیمی در اطاله دادرسی و انباشته شدن پروندهها در دستگاه قضائی دارد. بنابراین تصویب طرح مجلس و شکستن انحصار وکالت و ارائه خدمات حقوقی نه تنها موجب اشتغال جوانان و دسترسی مردم به وکیل میشود، بلکه جلوی اطاله دادرسی را نیز میگیرد.
بیشتر بخوانید:
تلاش مجلس برای ساماندهی ارائه خدمات حقوقی به مردم/ آیا انحصار وکلا به پایان میرسد؟
حضور پر تعداد وکلا در راهروهای مجلس برای لابی با نمایندگان
باید به چرخه معیوب انحصار و فساد در عرصه خدمات حقوقی پایان داد
جلالی با بیان اینکه طرح مجلس موجب منطقی شدن تعرفهها خواهد شد، اظهار کرد: من نمیدانم چرا برخی از همکاران بنده با این طرح مخالف هستند، چرا که این طرح میتواند موجب توسعه حوزه وکالت شود که این مورد به نفع مردم و جامعه وکلا است. برخی از مردم در حال حاضر به دلیل بالا بودن حقالوکاله اصلاً به سمت وکیل نمیروند ولی اگر طرح تصویب شود و به واسطه آن تعداد وکلا در جامعه افزایش پیدا کند، مردم به سمت وکیلی میروند که دستمزدش معقول است و در این صورت افراد دیگر نیز به ناچار میزان دستمزد را پایین میآورند.
وی با بیان اینکه طرح تسهیل در صدور مجوزهای کسب و کار موجب رونق بازار خواهد شد، خاطرنشان کرد: با این طرح، دیگر در مشاغل وکالت، سردفتری و کارشناسان رسمی ظرفیتگذاری وجود نخواهد داشت. بنابراین شکستن انحصاری که برخی از وکلا و حقوقدانان ایجاد کرده بودند، کاملاً به نفع مردم و در راستای احیای حقوق عامه است که تا حدودی به رفع مشکل بیکاری کمک خواهد کرد.
انتهای پیام/۴۱۷۴/پ
انتهای پیام/