۱۰ درصد صرفهجویی در آبیاری کشاورزی تأثیری مثل ساخت ۴۰ سد کرج دارد
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، هدایت فهمی، رئیس مرکز تحقیقات آب گفت: بارشهای کشور به طور متوسط حدود ۲۴۰ میلی متر در سال است که از این مقدار حدود ۱۱۵ میلیارد مترمکعب، آب تجدیدپذیر قابل استفاده است و برای این میزان میتوان در درازمدت برنامهریزی کرد.
وی افزود: در حال حاضر بارشها با ۳۵ درصد کاهش به حدود ۱۵۰ میلی متر رسیده و سال گذشته بهعنوان یک سال پر آب ۳۱۳ میلیمتر بارش داشتیم و پیشبینی میشود در سال آبی ۱۴۰۰ بارشهای خوبی را در پاییز نداشته باشیم و کمی نگران کننده است و لذا اگر در پاییز بارش مناسبی نداشته باشیم با کمبود آب مواجه خواهیم شد.
فهمی در مورد وضعیت آب همسایگان ایران گفت: میزان بارشهای افغانستان مانند ایران است اما ترکیه به دلیل نزدیکی به مدیترانه حدود ۲ برابر بارشهای متوسط ما را دارد و این در حالی است که متوسط بارش جهانی حدود ۷۵۰ میلی متر میباشد و ایران یک سوم متوسط جهان بارش دارد.
۷۰ درصد بارشها در فصول غیر زراعی است
رئیس مرکز تحقیقات آب با بیان اینکه ۳۰ درصد بارشها در فصول نیاز و ۸۵ درصد در فصولی که نیاز آبی نداریم رخ میدهد تشریح کرد: ۷۰ درصد بارشها در فصول غیر زراعی رخ میدهد و به همین دلیل سدها را راه اندازی کردیم تا بتوان از آب ذخیره شده در فصول مناسب استفاده کرد.
وی در مورد مصارف آب کشور تشریح کرد: از میزان آبی که در اختیار داریم، حدود ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی، ۲ و نیم درصد در صنعت و ۷ و نیم درصد آن برای شُرب مورد استفاده قرار میگیرد و لذا ۱۰ درصد کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی به معنای ساخت ۴۰ سد به اندازه سد کرج است.
فهمی در ادامه با اشاره به مصرف بیش از ۸۸ درصد منابع تجدیدپذیر در کشور خاطرنشان کرد: براساس شاخصها در دنیا، مصرف تا ۴۰ درصد از این منابع قابل قبول است و اگر تا ۶۰ باشد در معرض تنش آبی و تا ۸۰ درصد بحران آبی تلقی است و لذا وضعیت ایران در این شاخص مناسب نیست.
رتبه ۵ ایران در مصرف آب در بخش کشاورزی
رئیس مرکز تحقیقات آب ضمن اشاره به رتبه ۵ ایران در بخش کشاورزی از لحاظ سطح کشت آبی افزود: عملکرد و تولید ایران در بخش کشاورزی رتبه سی و دوم را دارد.
وی با تاکید بر تغییر رویکرد حکمرانی در مدیریت سرزمینی تصریح کرد: تنها نباید به دنبال رشد بود و باید این رویکرد را تغییر داد و همچنین برای رسیدن به مصرف کمتر، در بخشهای کشاورزی باید از کشتهای گلخانهای، استفاده از پسابها، افزایش آبیاری تحت فشار و الگوی مصرف بهینه، در بخش شُرب نیاز به یک اقدام فوری صورت گیرد و لذا باید در زیرساختهای آب و فاضلاب کشور تحولی جدی به وجود آید.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/