دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

بیم و امیدهای آموزش حضوری در نیمسال‌ آینده تحصیلی دانشگاه‌ها

گسترش قابل ملاحظه واکسیناسیون در کشور باعث شده که بسیاری از دانشگاه‌ها برای آموزش حضوری در ماه‌های آینده برنامه‌ریزی کنند، اما آنچه در این میان نباید مورد غفلت قرار گیرد ابعاد مختلف فعالیت‌های حضوری است.
کد خبر : 608345
آزمون دکتری دانشگاه آزاد اسلامی



گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ با قوت گرفتن واکسیناسیون و رسیدن نوبت تزریق واکسن به متولدین سال ۱۳۶۸ به قبل در کشور بسیاری امیدوار شده‌اند تا امور جاری گذشته از سرگرفته شود. دانشگاه‌ها در این میان نیز قصد دارند که آموزش‌های حضوری را در دستور کار قرار دهند اما اینکه آموزش‌های حضوری چگونه باشد و با چه تعدادی از دانشجویان آغاز شود جای بحث دارد.


دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه خصوصی کشور برنامه دارد پس از اتمام واکسیناسیون دانشجویان آموزش حضوری را آغاز کند. به گفته دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی؛ «دانشجویان مقاطع کارشناسی و کاردانی مهرماه و آبان‌ماه را مجازی آموزش خواهند دید و از آذرماه کلاس‌ها حضوری برگزار خواهد شد. کلاس‌های دانشجویان پزشکی و پرستاری و تحصیلات تکمیلی حضوری خواهد بود.»


به عقیده احمد حیدری، سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه؛ «تصمیم‌گیرنده نهایی درباره نحوه آموزش دانشگاه‌ها ستاد ملی کروناست اما آن‌طور که از شواهد پیداست، آموزش مجازی تا زمان تکمیل واکسیناسیون دانشجویان در دستور کار باشد.»


البته دانشجویانی که در مرحله تدوین پایان‌نامه و رساله قرار دارند می‌توانند زودتر از سایر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی به دانشگاه بازگردند. به گفته حیدری؛ «دانشجویانی که در مرحله تدوین پایان‌نامه قرار دارند می‌توانند در واحدهای دانشگاهی حضور یابند.»


در این میان دانشجویانی که واحدهای عملی دارند می‌توانند با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در واحدهای دانشگاهی حاضر شوند.




بیشتر بخوانید:


نیلی احمدآبادی: در بحران کرونا نشان دادیم که بلد نیستیم بحران را مدیریت کنیم/ آمادگی دانشگاه تهران برای بازگشت به آموزش حضوری


آموزش‌های حضوری دانشجویان پس از موافقت ستاد ملی مبارزه با کرونا آغاز می‌شود


نیمسال اول کلاس‌های آموزشی مجازی است/ برگزاری حضوری امتحانات تمامی دانشجویان




آغاز آموزش حضوری از آبان‌ماه در دانشگاه‌ها


سایر دانشگاه‌ها نیز همانند دانشگاه آزاد اسلامی برنامه‌ریزی کرده‌اند تا آموزش حضوری پس از واکسیناسیون دانشجویان آغاز شود. در این مسیر رؤسای دانشگاه‌های بزرگ کشور با وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جلسه‌ای برگزار کردند در این جلسه که علیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس حضور داشت؛ اعلام شد که آموزش در دانشگاه‌ها به دلیل شرایط وجود کرونایی در کشور، فعلاً مجازی است ولی با توجه به پیش‌بینی‌ها از بهتر شدن شرایط، احتمال حضوری شدن دانشگاه‌ها در آبان ماه وجود دارد.


به گفته داود رشتچیان، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی شریف؛ «کلاس‌ها به‌صورت مجازی آغاز می‌شود ولی تلاش می‌کنیم مشروط به تأیید ستاد ملی مبارزه با کرونا، حداقل برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی بخشی از دروس را به‌صورت حضوری برگزار کنیم.»


ابوالفضل واحدی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علم و صنعت درباره اینکه با توجه به تسریع واکسیناسیون دانشجویان کلاس‌های حضوری از چه زمان برگزار خواهد شد، نیز به خبرنگار آنا می‌گوید: «برگزاری کلاس‌ها به‌صورت حضوری فقط با اعلام ستاد ملی کرونا امکان‌پذیر است و دانشگاه علم و صنعت ایران این آمادگی را دارد که با اعلام این ستاد به رویکرد سابق آموزشی خود برگردد.»


با این حال بر مبنای اعلام علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزارت علوم؛ «مبنای کار دانشگاه‌ها در ترم آینده آموزش الکترونیکی است. این موضوع مطرح شده که اگر در ترم آینده در دانشگاهی که دانشجویان بومی دارد و همه آنان واکسن کرونا را تزریق کردند، آیا می‌توان کلاسی را به‌صورت گروهی برگزار کرد؟ در این زمینه اگر ستاد ملی مقابله با کرونا در آن منطقه مجوز را صادر کند، می‌توان کلاس‌ها را به‌صورت موردی و محدود برگزار کرد.»


در این میان برنامه خوابگاه‌ها نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چراکه جمعیت دانشجویی بسیاری از دانشگاه‌های دولتی خوابگاهی هستند. به گفته واحدی، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علم و صنعت درباره روال کار خوابگاه‌ها در نیمسال آینده؛ «ظرفیت خوابگاه‌ها برای ترم گذشته به میزان یک سوم یا یک‌چهارم خواهد بود و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی که در دوره پژوهشی هستند و باید در آزمایشگاه به امور تحقیقاتی خود بپردازند، امکان استفاده از امکانات خوابگاه را دارند.»


بر اساس اعلام معاون آموزشی دانشگاه علم و صنعت ایران؛ «با انجام کامل واکسیناسیون دانشجویان، احتمالاً خوابگاه‌ها ظرفیت بیشتری خواهند داشت.»


واکسیناسیون کامل شرط حضور در خوابگاه‌ها


از آنجایی که واکسیناسیون دانشجویان تحصیلات تکمیلی زودتر از سایر دانشجویان آغاز شده، این دانشجویان زودتر از سایر دانشجویان می‌توانند فعالیت‌های حضوری خود را آغاز کنند. به گفته معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ «دانشجویان تحصیلات تکمیلی اگر ۲ دز واکسن کرونا را تزریق کرده باشند، می‌توانند از خوابگاه دانشجویی استفاده کنند.»


خاکی صدیق در مورد چگونگی وضعیت آموزشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی با توجه به تزریق واکسن کرونا می‌گوید: «دانشجویان تحصیلات تکمیلی که درگیر امتحان جامع، انجام پروژه یا نگارش پروپوزال رساله دکتری خود هستند، برای حضور در دانشگاه مشکل خاصی ندارند و در حال حاضر نیز در دانشگاه حضور دارند.»


بر اساس اعلام وزارت علوم؛ در حال حاضر دانشگاه‌ها باز هستند و فعالیت‌های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در حال انجام است و از حدود ۳۰ درصد از ظرفیت خوابگاه‌ها استفاده می‌شود.


لزوم آمادگی روحی دانشجویان برای ازسرگیری آموزش حضوری


در این میان به نظر می‌رسد که برای ازسرگیری آموزش‌های حضوری نباید شتاب‌زده عمل کرد. همانطور که محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران بعد دیگری از آموزش حضوری را مدنظر قرار می‌دهد و معتقد است که دانشجویان و خانواده‌های آن‌ها باید آمادگی روحی داشته باشند. به گفته نیلی احمدآبادی «زمانی که دانشجو و خانواده‌ها به لحاظ ذهنی آمادگی لازم برای برگزاری کلاس‌های حضوری را نداشته باشند، مشکلاتی پدید می‌آید، ما به لحاظ توانمندی و زیرساخت مشکل نداریم اما آیا دانشجو یا خانواده می‌توانند مسئولیت اتفاقی را که نمی‌دانند چیست، بپذیرند در حقیقت جامعه به آمادگی ذهنی برای بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها نرسیده در حالی که در کشورهای دیگر این اتفاق رخ داده است.»


آنچه تاکنون مایه امیدواری است این است که وضعیت بسیاری از شهرهای کشور از حالت قرمز خارج شده و میزان مرگ‌ومیر ناشی از کرونا نیز کاهش یافته است، بنابراین می‌توان پیش‌بینی کرد که بسیاری از دانشگاه‌ها می‌توانند فعالیت‌های حضوری خود را به‌تدریج با رعایت پروتکل‌ها آغاز کنند تا اینکه با ایجاد ایمنی مناسب پس از واکسیناسیون حجم فعالیت حضوری گسترده‌تر شود.


انتهای پیام/۴۰۴۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب