دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
به‌همت محققان جهاد دانشگاهی تهران؛

دانش فنی ساخت قالب‌های صنعتی برای استفاده در خطوط ریخته‌گری پیوسته فلزات، بومی شد

مدیر طرح فناورانه «تولید قالب‌های کریستالیزاتور برای صنایع فولادریزی کشور» از بومی شدن دانش فنی ساخت این قالب‌ها برای استفاده در خطوط ریخته‌گری پیوسته فلزات، خبر داد.
کد خبر : 608018
جهاد دانشگاهي سجاديان



به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، سید حسن سجادیان با بیان این‌که کریستالیزاتورها، قالب‌های صنعتی هستند که برای ریخته‌گری پیوسته انواع فلزات از جمله فولاد، مس و غیره استفاده می‌شود، اظهار کرد: این قالب‌ها که انواع مختلفی دارند مذاب فلزات را به شکل‌های مختلف شکل‌دهی کرده و مواد خام (اسلب‌های فلزی) مورد نیاز صنایع دیگر را تولید می‌کنند.


وی در ادامه افزود: انواع شمش فولادی که در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، ساخت وساز بصورت تیرآهن، میل‌گرد و انواع ورقها ... استفاده می‌شود، محصول نهایی همین فرآیند محسوب می‌شود.


سجادیان عنوان کرد: نتیجه اجرای این طرح فناورانه، دستیابی به دانش فنی و فناوری ساخت اسلب‌های چهار تکه کریستالیزاتور برای صنایع فولادسازی بود. از نکات کلیدی که در مسیر دستیابی به این فناوری مورد توجه قرار گرفت، ابعاد بزرگ صفحات و آلیاژ ویژه مورد نیاز برای ساخت آن‌ها بود، زیرا صفحات بزرگ از حساسیت بالاتری برخوردار است.


مدیر طرح فناورانه، خاطرنشان کرد: حساسیت این محصول به جنس آلیاژ خاصی که با آن ساخته وسپس صفحات آن شکل‌دهی شده، برمی‌گردد. این قالب چون با مذاب اولیه فولاد با دمای بالا در تماس بوده، تنش‌های حرارتی و سایشی بالایی را باید تحمل کرده و تخریب آن هزینه‌های زیادی را به صنعت تحمیل می‌کند.


سجادیان ادامه داد: این تجهیز از جایگاه ویژه‌ای در خطوط ریخته‌گری پیوسته کارخانجات فولاد برخوردار است و به‌عنوان یکی از تجهیزات استراتژیک خطوط تولید شناخته شده و در صورت اعمال تحریم و عدم دسترسی کارخانجات به آن، خطوط تولید متوقف می‌شوند.


بومی‌سازی فناوری ساخت چندین نوع کریستالیزاتور و تولید انبوه آن


سجادیان بیان کرد: جهاد دانشگاهی از حدود ۲۰ سال پیش تحقیقات خود را در زمینه قطعات مسی آغاز کرد و تاکنون فناوری ساخت چندین نوع کریستالیزاتور از جمله چرخ مسی برای ریخته‌گری پیوسته آلومینیوم، مس و دمبلوک برای ریخته‌گری پیوسته مس را بومی کرده و به تولید نیمه صنعتی رسانده است.


مدیر این طرح فناورانه، افزود: در صنعت فولاد انواع مختلفی از کریستالیزاتورها از جمله نوع تیوپی و نوع چهار صفحه‌ای استفاده می‌شود و در این طرح دانش فنی کریستالیزاتور نوع چهار صفحه‌ای برای خط ریخته‌گری پیوسته شرکت فولاد مبارکه، بومی‌سازی شد.


دانش فنی ساخت قالب‌های صنعتی برای استفاده در خطوط ریخته‌گری پیوسته فلزات، بومی شد


صرف هزینه چند ۱۰ میلیاردی برای به ثمر نشستن این طرح فناورانه


سجادیان ادامه داد: برای اجرای این پروژه، تیمی کامل از پژوهشگران رشته‌های مختلف مهندسی، تشکیل شد و با صرف ده‌ها میلیارد ریال هزینه، علاوه‌بر خرید و نصب برخی تجهیزات مورد نیاز برای تولید این صفحات در سازمان جهاد دانشگاهی تهران، از توانمندی و امکانات چند کارگاه و شرکت تولیدی نیز استفاده شد.


وی خاطرنشان کرد که تاکنون یک‌سری از این کریستالیزاتورها ساخته شده و در اختیار شرکت فولاد مبارکه قرار گرفته و در خط تولید این کارخانه نصب شده و تائیدیه عملکرد مرحله نخست را از این شرکت، دریافت کرده است.


مدیر این طرح فناورانه، عنوان کرد: با توجه به این‌که ماده اولیه برای تولید این صفحات، مس است و این فلز در داخل کشور تولید می‌شود، بدون هیچ وابستگی به خارج کشور، تولید این قطعه با قیمت تمام شده مناسب، در کشور امکانپذیر است.


وی افزود: تولید بومی این محصول علاوه ‌بر رفع دغدغه مدیران صنعت برای دسترسی نامحدود به این قطعه حساس، باعث جلوگیری از خروج مقادیر قابل توجهی ارز از کشور می‌شود و با افزایش تعداد تولید، پیش‌بینی می‌شود قیمت تمام شده نسبت به نمونه‌های مشابه وارداتی، کاهش قابل توجهی داشته باشد.


دانش فنی ساخت قالب‌های صنعتی برای استفاده در خطوط ریخته‌گری پیوسته فلزات، بومی شد


تأکید بر ضرورت حمایت جدی صنایع از تولید این محصول برای رسیدن به تولید در مقیاس صنعتی


سجادیان درباره مشکلات موجود در راه دستیابی به این فناوری گفت: برخی صنایع بزرگ مانند بخش بومی‌سازی و خرید تجهیزات، ریاست تعمیرات و مدیریت شرکت فولاد مبارکه از تولید این محصول استقبال کردند و در این راه همیاری موثری داشته‌اند.


مدیر این طرح فناورانه ابراز امیدواری کرد که دیگر صنایع فولادسازی نیز در مسیر توسعه این طرح و جهت انجام تست‌های میدانی، همکاری مناسبی با محققان به عمل آورند.


سجادیان کمبود منابع مالی برای گسترش خط تولید و افزایش ظرفیت تولید را از محدودیت‌های کنونی این پروژه برشمرد.


وی عنوان کرد: این طرح تا این مرحله با بودجه‌های مربوط به طرح‌های فناورانه و از منابع داخلی جهاد دانشگاهی اجرا شده و ادامه فعالیت به جلب سرمایه‌گذار نیازمند است.


مدیر این طرح فناورانه اظهار امیدواری کرد که مدیران و مسئولان کشور حمایت‌های تکمیلی را برای رساندن این طرح به نتیجه نهایی انجام دهند تاخط تولید صنعتی این قالب‌ها راه‌اندازی و برای همیشه نیاز کشور به آن‌ها به‌صورت داخلی مهیا شود.


سجادیان در پایان، خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی با انجام این طرح نشان داد توانایی عبور از موانع با اتکا به توان داخلی را دارد و در صورت دریافت حمایت لازم، می‌تواند مشارکت خوبی در شکوفایی و استقلال صنعتی کشور داشته باشد.


دانش فنی ساخت قالب‌های صنعتی برای استفاده در خطوط ریخته‌گری پیوسته فلزات، بومی شد


انتهای پیام/۴۱۶۷




انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب