دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 شهريور 1400 - 12:05
آنا بررسی می‌کند؛

آیا بنزین گران می‌شود؟

افزایش قیمت بنزین در قالب طرح واقعی‌سازی قیمت حامل‌های انرژی در دستور کار قرار گرفته است.
کد خبر : 605939
بنزین

به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی خبرگزاری آنا، بحث افزایش قیمت بنزین طی روزهای گذشته بار دیگر مطرح‌شده است، ‌شکل افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ تجربه تلخی را رقم زد؛ باوجوداین‌که دولت وقت به دنبال اصلاح نظام یارانه‌های انرژی بود اما به دلیل شکل اجرای ناصحیح هزینه‌های فراوانی به کشور تحمیل کرد. حال بار دیگر بحث اصلاح یارانه انرژی از طرف مجلس یازدهم مطرح‌شده است.


واقعی‌سازی در دستور کار است نه گران کردن


فریدون عباسی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح تغییر قیمت حامل‌های انرژی اظهار کرد: اگر قیمت حامل‌های انرژی واقعی شود متعاقب آن مصرف انرژی کنترل می‌شود و باید به آن‌هایی که نیازمند واقعی هستند پرداخت‌هایی صورت گیرد.


این نماینده مجلس، با اشاره به تعیین تکلیف یارانه پنهان در حوزه نفت و بنزین که رهبر حکیم انقلاب در بخشی از بیانات‌شان در نخستین دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت سیزدهم به آن اشاره کردند، افزود: ما باید با اهتمام و بااحتیاط و با علم و رعایت حقوق مردم به‌ویژه اقشار آسیب‌پذیر، قیمت‌های حامل‌های انرژی را واقعی کنیم.




بیشتر بخوانید:


هدیه رایگان شرکت ملی پخش صحت ندارد




وی افزود: البته مبنای این اقدام، گران کردن حامل‌های انرژی نیست چراکه متأسفانه برخی رسانه‌های جنجال‌آفرین همواره این موضوع را به این سمت سوق می‌دهند که افزایش حامل‌های انرژی می‌تواند معیشت مردم را آسیب بزند لذا ما هم معتقدیم که قیمت حامل‌های انرژی نباید گران شود، اما باید واقعی شود.


عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر قیمت حامل‌های انرژی واقعی شود متعاقب آن مصرف انرژی کنترل می‌شود و باید به آن‌هایی که نیازمند واقعی هستند پرداخت‌هایی صورت گیرد.


این نماینده مجلس با اشاره به طرحی در این زمینه به‌عنوان طرح وان تأکید کرد: این طرح هم پیشنهاد خوبی است و مدتی بر روی آن کارشده است که ان‌شاءالله امیدواریم اختلالات آن در اجرا به‌درستی برطرف شود لذا ضرورت دارد که مجلس و دولت هم در رابطه با اجرای این طرح با هم همکاری داشته باشند. این طرح به افراد کمک می‌کند تا یارانه‌ای که دولت در اختیارشان می‌گذارد به هر نحو که می‌خواهند استفاده کند و مابقی هزینه‌ها را واقعی بپردازد.


عباسی افزود: قطعاً این قبیل طرح‌ها می‌تواند مشکلات یارانه پنهان در حوزه نفت و بنزین را برطرف کند لذا زمانی که قیمت حامل‌های انرژی به‌روز تعیین شود دیگر افراد بر مبنای پولی که دارند مصرف می‌کنند و آن فردی که مصرف‌کننده بالاتری است قاعدتاً برای آن رفاهی که بهره‌مند می‌شود، باید پول بیشتری پرداخت کند.


وی تأکید کرد: باید یارانه‌ای که به ثروتمندان داده می‌شود در کارت افراد و بخشی که تحت پوشش کمیته امداد و افرادی که تحت پوشش بهزیستی هستند، بنشیند.


این نماینده مجلس گفت: بااین‌حال ما در حال بررسی بر روی طرح‌هایی از این قبیل هستیم ان‌شاءالله دولت جدید هم همکاری بیشتری در این راستا با ما داشته باشد.


واقعی‌سازی قیمت همان افزایش قیمت است؟


عضو کمیسیون انرژی از واقعی‌سازی قیمت حامل‌های انرژی صحبت کرد و گران کردن آن را تکذیب کرده است، ‌با توجه به اینکه برای حامل‌های انرژی یارانه در نظر گرفته می‌شود، واقعی‌سازی را باید معادل برداشتن یارانه از حامل‌های انرژی عنوان کرد. این بازی با کلمات می‌تواند به اعتماد اجتماعی ضربه وارد کند و مردم نیز پشتیبانی مناسبی از تصمیمات مسئولان انجام ندهند.


یکی از اقداماتی که می‌تواند افکار عمومی را نسبت به واقعی‌سازی قیمت حامل‌های انرژی اقناع کند، شفافیت در هزینه‌کرد منابع حاصل از این طرح برای توسعه زیرساخت در کشور است، توسعه زیرساخت می‌تواند عدالت اجتماعی در خصوص هزینه‌کرد منابع انرژی به‌عنوان سرمایه‌ای را که متعلق به آیندگان نیز است، اجرایی کند.


آیا بنزین گران می شود؟


قیمت بنزین باید مطابق فوب خلیج فارس شناور باشد


در همین خصوص سعید میرترابی با بیان اینکه قیمت بنزین در ایران فاصله بسیاری با فوب خلیج فارس دارد، اظهار کرد: در قانون برنامه‌های توسعه تأکید شده که قیمت بنزین باید با فوب خلیج‌فارس یکسان شود، البته قیمت فوب خلیج‌فارس بر اساس بازارهای جهانی است و تحت تأثیر بازار با افزایش و یا کاهش قیمت مواجه خواهد شد.


این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه قیمت بنزین در ایران مصوب و ثابت است، تصریح کرد: اگر قیمت‌ها با فوب خلیج‌فارس یکسان شود، قیمت بنزین در داخل کشور در اثر قیمت دلار و قیمت جهانی نفت تغییر می‌کند.


وی در خصوص اقناع افکار عمومی بیان کرد: زیرساخت‌ها، امکانات و آمادگی روانی جامعه برای پذیرش این موضوع باید پیش از اجرای آن بررسی شود، اما بر اساس قانون برنامه توسعه باید سال‌ها پیش این اتفاق می‌افتاد که هنوز اجرایی نشده است. با توجه به افزایش قیمت ارز، با اجرایی شدن این قانون قیمت بنزین افزایش قابل‌توجهی خواهد داشت؛ بنابراین لازم است دولت با به کار گرفتن راهکارهایی، این افزایش قیمت را از محل افزایش درآمدی که از این طریق ایجادشده، برای دهک‌های کم‌درآمد جامعه جبران کند.


به گفته وی؛ کسری بودجه دولت حدود ۵۰ درصد پیش‌بینی می‌شود و یکی از راهکارهای جبران این کسری بودجه افزایش قیمت بنزین است البته باید اقداماتی برای حمایت از دهک‌های پایین جامعه انجام داد.


میرترابی عنوان کرد: علاوه بر افزایش درآمدهای دولت، قاچاق سوخت به‌صورت ریشه‌ای در کشور حل خواهد شد، تا زمانی که قیمت بنزین در ایران نسبت به کشورهای همسایه کمتر است، بنزین از کشور ما به سایر کشورها سرازیر شده و قاچاق بنزین اجتناب‌ناپذیر است.


سیاست پلکانی گزینه محتمل دولت سیزدهم


رضا مقیمی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه نفت و انرژی خبرگزاری آنا با اشاره به ابعاد قیمت‌گذاری بنزین در اقتصاد اظهار کرد: بنزین به‌عنوان کالایی استراتژیک همواره به‌عنوان یکی از محورهای اصلی سیاست‌گذاری دولت‌ها در حوزه انرژی بوده است، طی سال‌های اخیر اقداماتی برای مدیریت قیمت صورت گرفته اما با توجه به نرخ تورم و کمبود بودجه دولت، ارائه یارانه به این بخش فشار مضاعفی به دولت وارد کرده است.


وی افزود: به نظر می‌رسد با توجه به تجربه افزایش قیمت بنزین در دولت دوازدهم، دولت جدید با استفاده از سیاست پلکانی نسبت به واقعی‌سازی قیمت بنزین اقدام کند، این سیاست مرحله‌ای می‌تواند ضریب سازگاری مردم با تصمیمات را افزایش دهد.


مرادی ادامه داد: حل مشکل یارانه‌های انرژی به‌عنوان یکی از موانع جدی که منابع مالی دولت را می‌بلعد نباید در سایه بحث‌های معیشتی فراموش شود، معمولاً دولت‌ها با اقدامات عوام گرایانه به دنبال کسب محبوبیت از طریق عدم افزایش قیمت حامل‌های انرژی هستند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
محمد
Germany
جمعه ۱۹ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۰:۳۷
۰
ما حاصریم بعنوان یک کشور عقب مانده و استاد دانشگاه یک پنجم حقوق بر اساس فوب خلیج فارس بگیریم!
البته نمایندگان حقوقشان در حد فوب خلیج فارس است.
فقط بنزنین مان فوب باشد؟؟؟!
امیر
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۳ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۷
۰
هرروز با یه روش جدید گرانی و گول زدن،واقعی کردن قیمت یعنی گران کردن بصورت غیرمستقیم،تواین چندساله اخیر کدوم تصمیم باعث رضایت ملت شده،یارانه ۴۰ تومنی یا افزایش قیمتی یک شبه بنزینی روز جمعه
گوشتیران
قالیشویی ادیب