دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

نکات مهم انتخاب رشته در آزمون کارشناسی ارشد؛ از نحوه گزینش نهایی تا چگونگی تحصیل اتباع خارجی

انتخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد از فردا آغاز می‌شود، داوطلبان برای انتخاب رشته باید به مقررات تعیین‌شده توجه کنند.
کد خبر : 604334
برگزاری آزمون کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و آزمون استخدامی در واحدهای دانشگاهی

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ از فردا ۱۰ شهریورماه انتخاب رشته داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور آغاز می‌شود. داوطلبان تا ۱۳ شهریورماه فرصت دارند که برای انتخاب رشته اقدام کنند. هر یک از داوطلبان می‌توانند ۱۰۰ کدرشته انتخابی را در فرم انتخاب رشته ثبت کنند. داوطلبانی که رشته‌های شناور را انتخاب کرده‌اند نیز باید در فرم انتخاب رشته، رشته‌های مورد نظر خود را ثبت کنند.


داوطلبان برای انتخاب رشته باید به برخی از نکات کارنامه توجه کنند. روز گذشته کارنامه داوطلبان از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور منتشر شده است. در کارنامه بخش‌هایی با عنوان رتبه، رتبه در سهمیه، وضعیت مجاز بودن درج شده است. در هر کدرشته ستون‌هایی با عنوان دوره‌های روزانه و شبانه و سایر دانشگاه‌ها تعبیه شده است. متقاضیان باید به وضعیت مجاز یا غیرمجاز بودن در این ستون‌ها توجه و براساس آن انتخاب کنند. نکته بعدی این است که داوطلبان باید به رتبه خود در سهمیه توجه کنند و بر اساس آن انتخاب رشته کنند.


روش گزینش نهایی آزمون کارشناسی ارشد


گزینش نهایی در هر یک از مجموعه‌های امتحانی از بین متقاضیانی که بر اساس کارنامه اولیه مجاز به انتخاب رشته شده‌اند، با توجه به نمره کل اکتسابی و اولویت کد رشته‌های انتخابی و نتیجه بررسی صلاحیت‌های عمومی مطابق ضوابط انجام خواهد شد. ضمناً برای رشته محل‌های دارای آزمون عملی، نمره کل اکتسابی بعد از آزمون عملی ملاک عمل است.


برای فارغ‌التحصیلان رتبه اول دوره کارشناسی، حداکثر معادل ۱۰ درصد ظرفیت (با تقریب اضافی) در هر کدرشته محل، بر اساس اولویت نمره و انتخاب رشته متقاضیان به حائزان شرایط اختصاص داده خواهد شد.


طبق ضوابط تعیین شده حدنصاب نمره علمی (نمره حاصل از میانگین وزنی نمرات خام تراز شده با توجه به ضرایب مربوطه) در هر رشته گرایش و در تمامی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی بزرگ‌تر یا مساوی ۵ است. لذا بر این اساس متقاضیان در کدضریب‌هایی مجاز به انتخاب رشته شده‌اند که نمره علمی کدضریب مربوطه بزرگ‌تر یا مساوی ۵ باشد.


تأثیر معدل در آزمون


گزینش نهایی، بر اساس نمره کل حاصل از ۸۰ درصد نمره آزمون و ۲۰ درصد معدل دوره کارشناسی (لیسانس) انجام خواهد گرفت. اعمال ۲۰ درصد معدل دوره کارشناسی بر اساس مصوبه کمیته مطالعه و برنامه‌ریزی آزمون تحصیلات تکمیلی، به‌صورت تراز اعمال خواهد شد.


در صورت ناپیوسته بودن دوره کارشناسی، میانگین معدل دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته اعمال و تراز خواهد شد.



بورسیه و رشته‌های دارای شرایط خاص


متقاضیان بورسیه وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها یا مؤسسات آموزش عالی دارای شرایط خاص در هر یک از کد رشته‌های تحصیلی، باید علاوه بر دارا بودن شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در دفترچه راهنمای ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۰ و همچنین دفترچه راهنمای عملی کد رشته محل، احراز حدنصاب علمی لازم، واجد شرایط و ضوابط اختصاصی وزارتخانه یا سازمان یا ارگان بورس‌دهنده یا مؤسسه آموزش عالی دارای شرایط خاص باشند.


شرایط و ضوابط اختصاصی وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و ارگان‌های بورس‌دهنده و همچنین مؤسسات آموزش عالی دارای شرایط خاص در این قبیل رشته‌ها در انتهای دفترچه، بخش شرایط و ضوابط دانشگاه‌ها و مؤسسات درج شده است. لذا متقاضیان لازم است پس از مطالعه دقیق آن، در صورت تمایل و واجد شرایط بودن بر اساس رشته و گرایش مجاز خود، نسبت به انتخاب حداکثر ۲ کدرشته محل بورسیه یا دارای شرایط خاص از رشته امتحانی مربوط اقدام کنند و کدرشته محل یا رشته محل‌های انتخابی (حداکثر ۲ کدرشته محل مجاز) را به همراه سایر کد رشته‌های انتخابی از رشته امتحانی به ترتیب تقدم علاقه در فرم انتخاب رشته اینترنتی درج کنند.


فهرست اسامی معرفی‌شدگان چند برابر ظرفیت در رشته‌های بورسیه و دارای شرایط خاص بر اساس ظرفیت پذیرش دانشجوی بورسیه ارگان‌های مختلف و مؤسسات آموزش عالی دارای شرایط خاص و با توجه به نمرات امتحانی در هر یک از کدرشته محل‌های انتخابی (حداکثر ۲ کدرشته محل)، به همراه اطلاعیه برنامه زمانی انجام مراحل مصاحبه و گزینش در این کد رشته‌ها در تاریخ ۲۲ شهریورماه در درگاه اطلاع‌رسانی این سازمان منتشر خواهد شد. لذا معرفی‌شدگان لازم است بر اساس برنامه زمانی مندرج در اطلاعیه فوق برای انجام مراحل مصاحبه و گزینش به سازمان یا ارگان بورس‌دهنده یا مؤسسه آموزش عالی دارای شرایط خاص ذی‌ربط مراجعه کنند. بر اساس نتیجه گزارش شده توسط سازمان یا ارگان بورس‌دهنده یا مؤسسه آموزش عالی دارای شرایط خاص و سایر ضوابط مربوط، گزینش نهایی انجام خواهد شد.


عدم مراجعه متقاضی در موعد مقرر، به‌منزله انصراف متقاضی از ادامه مراحل آزمون مذکور تلقی می‌شود.




بیشتر بخوانید:


رشته‌های خاص و پرطرف‌دار از اقبال گسترده در بین داوطلبان مجاز کنکور برخوردار است


آغاز کلاس‌های دانشجویان جدیدالورود از ابتدای مهرماه ۱۴۰۰/ دروس نظری به‌صورت مجازی برگزار می‌شود


مجازشدگان کنکور کارشناسی ارشد برای انتخاب رشته چه کنند؟/ انتشار دفترچه انتخاب رشته از عصر امروز




شیوه‌های آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته


در دوره کارشناسی ارشد دو شیوه آموزشی وجود دارد که طول مدت دوره در هر دو شیوه حداکثر ۲ سال مشتمل بر ۴ نیمسال تحصیلی است. در موارد استثنایی افزایش طول مدت دوره با تشخیص شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه مجاز است و در هر صورت مدت دوره در هر دو شیوه نباید از ۲.۵ سال تجاوز کند.


شیوه آموزشی و پژوهشی یکی از شیوه‌های آموزشی دوره کارشناسی ارشد است. محتوای برنامه این شیوه، مشتمل بر واحدهای درسی و پایان‌نامه است. این شیوه تا سال ۱۳۸۹ تنها شیوه آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد در ایران بوده و پذیرش دانشجو در تمامی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور فقط به این روش صورت می‌گرفت.


شیوه آموزش محور یکی دیگر از شیوه‌های تحصیلی است. این شیوه با محوریت آموزش و به‌صورت واحدهای درسی و بدون پایان‌نامه بوده که گذراندن حداقل ۲ و حداکثر ۴ واحد سمینار (تحقیق و تتبع نظری) الزامی است و در سایر موارد عیناً مطابق آیین‌نامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته است. لازم است علاقه‌مندان به تحصیل در رشته محل‌های شیوه آموزش محور نسبت به درج کدرشته محل‌های مربوط، در فرم انتخاب رشته اینترنتی به ترتیب علاقه به همراه سایر کد محل‌های انتخابی اقدام کنند.


پذیرش اتباع غیر ایرانی


اتباع غیرانی برای تحصیل در دوره کارشناسی ارشد می‌توانند وارد دانشگاه‌های ایرانی شوند. بر این اساس فقط اتباع غیرایرانی مقیم جمهوری اسلامی ایران منوط به داشتن یکی از مدارک اقامتی یا شناسایی معتبر در صورت قبولی در دانشگاه ثبت‌نام خواهند شد.


اتباع غیرایرانی مجاز به انتخاب رشته‌های تحصیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در مناطق ممنوعه تردد و اسکان اتباع خارجی نیست.


در صورت پذیرش و اعلام قبولی متقاضیان غیرایرانی در مناطق ممنوعه، پذیرش در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی آن مناطق، «لغو» می‌شود. توضیح و فهرست مناطق ممنوعه تردد و اسکان برای این متقاضیان، در درگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور درج شده است.


پذیرش اتباع غیرایرانی در رشته‌هایی که منجر به ایجاد تعهداتی برای جمهوری اسلامی ایران شود (ازجمله تعهدات استخدامی) و رشته‌های خاص و حساس اکیداً ممنوع است. توضیح و فهرست این رشته‌ها، در درگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور درج شده است همه اتباع غیرایرانی پذیرفته‌شده آزمون‌های کارشناسی ارشد در دوره‌های روزانه، موظف به پرداخت شهریه تحصیلی طبق مصوبات هیئت امنای دانشگاه‌های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حداکثر تا ۸۰ درصد شهریه دوره‌های نوبت دوم (شبانه) است.


شرایط پذیرش باآزمون استعدادهای درخشان در دوره‌های کارشناسی ارشد


دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی بر اساس مفاد آیین‌نامه پذیرش با آزمون استعدادهای درخشان در دوره‌های کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) و کارشناسی ارشد می‌توانند دانشجو جذب کنند.


متقاضیان باید شرایط خاصی داشته باشند که ازجمله آن حداکثر تا یک سال تحصیلی از زمان دانش‌آموختگی (و صرفاً برای یک بار) در صورت شرکت در آزمون و کسب حدنصاب علمی حداقل ۹۰ درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در هر کدرشته محل در گزینش آزاد توسط سازمان سنجش به یکی از دانشگاه‌ها معرفی می‌شوند.


برگزیدگان رتبه‌های اول تا پانزدهم مرحله نهایی المپیادهای علمی دانشجویی، دانشجویان نمونه کشوری در دوره کارشناسی با معرفی سازمان امور دانشجویان، رتبه‌های اول تا سوم نهایی جشنواره خوارزمی، جوان خوارزمی، رازی، ابن‌سینا و فارابی در دوره کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته، با مشارکت حداقل ۵۰ درصد در دستاورد حائز رتبه، دانش‌آموخته رتبه اول دوره کارشناسی پیوسته در بین دانشجویان هم‌رشته و هم‌ورودی که طی هشت نیمسال دانش‌آموخته شده است و دانش‌آموخته رتبه اول دوره کارشناسی ناپیوسته در بین دانشجویان هم‌رشته و هم‌ورودی که طی چهار نیمسال تحصیلی دانش‌آموخته شده است، می‌توانند برای پذیرش به‌صورت استعدادهای درخشان اقدام کنند.


سازمان سنجش موظف است حداکثر معادل ۱۰ درصد (با تقریب اضافی) در هر کدرشته محل تحصیلی دوره بالاتر را بر اساس اولویت نمره و انتخاب رشته متقاضیان به حائزان شرایط اختصاص می‌دهد.


حداکثر مدت تحصیل برای دانش‌آموختگان رتبه اول دوره کارشناسی پیوسته هشت نیمسال و برای دانش‌آموختگان دوره کارشناسی ناپیوسته چهار نیمسال است. ضمناً به لحاظ میانگین کل، متقاضی باید حائز بالاترین میانگین در مقایسه با دانشجویان هم‌رشته و هم‌ورودی موسسه محل تحصیل خود باشد.


انتهای پیام/۴۰۴۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب