دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دکتر طهرانچی در جشنواره جایزه ملی ایثار:

«عرصه علم»، «عرصه جهاد» است/ «عرصه جهاد» جز با «ایثار» ظهور نمی‌یابد

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی توجه به ایثارگران در محیط علمی و دانشگاهی را نیاز امروز در عرصه جهاد علمی و اقتدار کشور دانست.
کد خبر : 597228
image-20210727164431-1.jpeg



به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پنجمین جشنواره آموزشی تحصیلی جایزه ملی ایثار که ظهر امروز (سه‌شنبه ۵ مرداد) در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و به‌صورت هم‌زمان از طریق دورسخنی در سراسر کشور برگزار شد، با نگاهی به تاریخ علم پس از جنگ جهانی دوم، گفت: پس از جنگ جهانی دوم، نظام جدید جهانی آغاز شد که در آن علم، حاکمیت علم و اقتدار منبعث از علم حرف اول را می‌زد. از سال ۱۹۴۹ تا ۱۹۵۶ جلوه دیگری از علم که توجه به «أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ» بود، با پرتاب سفینه اسپوتنیک توسط شوروی سابق پدیدار شد و بدین ترتیب دوره دیگری از حاکمیت علم و اقتدار علمی آغاز شد.


وی ادامه داد: پس از اقدام شوروی به پرتاب سفینه اسپوتنیک، جنگ سرد که حاصل از دو رقابت علمی توجه به «أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ» و «أَقْطَارِ الاَرْضِ» بود، بنیان نهاده شد. دانشگاه‌ها در اقتدار علمی تبدیل به محور حرکت شدند و علم هسته پیشرفت و توسعه دنیا شد. طی این سال‌ها رهبری جهانی منبعث از رهبری علمی بود و این مسیر تا فروپاشی جنگ سرد ادامه داشت.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: اتفاقاتی که افتاد، باعث شد به یک‌باره از سال ۲۰۰۱ جلوه دیگری از توجه به «أَقْطَارِ الأَرْضِ» که فناوری‌های نانو، بایو، فناوری اطلاعات و علوم شناختی بود، شکل بگیرد که رویکرد و دستاورد جدیدی بود که بشر با علوم و فناوری‌های همگرا به نکات «أَقْطَارِ الاأَرْضِ» دست یافت و حاکمیتی جدید آغاز شد.


دکتر طهرانچی به تقابل دنیا با ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: امروز که جهان در چالش با ویروس کرونا قرار گرفته است، روسیه مجدداً از استعار «اسپوتنیک» برای واکسن خود استفاده کرد که نشان از تقابل جدید علمی دارد.


وی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به توجه مقام معظم رهبری به پیشرفت علمی در کشور ایران، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب، پیشرفت کشور را مبنی بر توسعه و پیشرفت علمی بنیان نهادند و سه مؤلفه اقتدار را «علم»، «اقتصاد» و «فرهنگ» عنوان کردند. در این مسیر تئوری جدیدی برای علم و توجه به علم گشوده شد، به طوری که دانشگاه‌های ایران که برآمده از مدرنیته بود، با انقلاب اسلامی هویت دیگری یافت و با این نگاه مسیر جدیدی را آغاز کرد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه وقتی به مجموعه سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری نگاه می‌کنیم، ایشان بحث علم را با لغت «جهاد علمی» آغاز می‌کنند، تصریح کرد: این موضوع نشان از مدل جدیدی از توجه به علم و دانشگاه در چارچوب نگاه جهادی دارد. در تقابل با این نگرش، می‌بینیم که دشمن از هیچ کوششی برای توقف جهاد علمی جمهوری اسلامی ایران فروگذار نمی‌کند، به طوری که دانشگاه‌های ما را تحریم و دانشمندان را نیز ترور می‌کند و به شهادت می‌رساند. این موضوع نشان می‌دهد که عرصه علم، عرصه جهاد است و عرصه جهاد، جز با ایثار ظهور نمی‌یابد.


دکتر طهرانچی با اشاره به لزوم توجه به ایثارگران در محیط علمی و دانشگاهی، گفت: این نگاه توجه به ایثارگران، نه نگاه دیروز ما بود، بلکه نیاز امروز ما در عرصه جهاد علمی و اقتدار کشور است.


عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: اکنون نگاه به دانشگاه یک نگاه جدید است، همان‌طور که مقام معظم رهبری در دستاورد گام اول انقلاب اسلامی، به تحصیل میلیون‌ها دانشجو اشاره کردند، در گام دوم نیز علم و پژوهش به‌عنوان شاکله ۷ رکن اصلی است، اما در مقابل نگاه جهاد علمی، ایثارگری و توجه به ایثارگری در دانشگاه، نگاهی وجود دارد که ابایی ندارد بیان کند که دانشگاه را برای مقدمه مدرنیته می‌خواهند.


وی افزود: این افراد نگاهی که امروز به جشنواره جایزه ملی ایثار وجود دارد را نقد می‌کنند به طوری که در کتاب «سرگذشت و سوانح دانشگاه در ایران» بیان می‌کنند که «ما دو عدالت داریم؛ عدالت طبیعی و عدالت توزیعی. اینکه به جامعه ایثارگری ارج می‌نهیم و توجه می‌کنیم و سهمیه قائل می‌شویم، نگاه عدالت توزیعی و خلاف عدالت طبیعی است».


دکتر طهرانچی اظهار کرد: من می‌خواهم پاسخ این نوع نگرش را بدهم و بگویم ای کسانی که معتقدید دانشگاه باید مقدمه مدرنیته در ایران باشد و آن مسیر را طی کند و نگاه ایدئولوژیک ورود ایثارگران به محیط دانشگاه را عدالت توزیعی می‌دانید، بدانید که اگر ملتی به گذشته خود نبالد و از آن آگاه نباشد، مانند شخصی که آلزایمر گرفته، آینده‌ای ندارد.


وی با تأکید بر اینکه ملتی که ایثارگران و جهادگرانش را ارج ننهد، آینده قوام‌یافته‌ای نخواهد داشت، گفت: ملاک عزت هر ملتی، جهاد است و در جهاد قوام نمی‌یابد مگر آنکه به جهادگران و ایثارگران خود ببالد. معتقدیم این عدالت، توزیعی نیست و عدالت فطری است و نه حتی عدالت طبیعی، چراکه در فطرت انسان، ارج نهادن به اسطوره‌ها، جزئی از تاریخ ملت است.


انتهای پیام/۴۰۴۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب