دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 مرداد 1400 - 09:43
یادداشت وارده؛

فرصتی تاریخی برای بهبود اقتصاد در سال نخست دولت سیزدهم

ریکاوری بخش خدمات به شکل کاملاً محسوس و ملموس عقب افتاده و این همان فرصت تاریخی پیش روی دولت سیزدهم برای بهبود رشد اقتصادی و اشتغال از مسیر ریکاوری بخش خدمات در سال نخست کار دولت است‌.
کد خبر : 597084
عباس علوی‌ راد



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ بررسی واکنش‌های بخش خدمات به مجموعه تکانه‌های ارزی و تحریم‌ها در دهه ۱۳۹۰ از ابعاد رشد ارزش افزوده و اشتغال نشان می‌دهد این بخش به همراه بخش کشاورزی در مقایسه با سایر بخش‌های اقتصاد ایران تاب‌آوری بیشتر داشته‌اند؛ اما در بحران کرونا بخش خدمات بر خلاف تاب‌آوری نسبی در مقابل تکانه‌های ارزی و تحریم‌ها به‌شدت آسیب‌پذیر نشان داد.‌ این موضوع به‌واسطه جنس بحران کرونا و ماهیت فعالیت‌های خدماتی کاملاً طبیعی بود.


گزارش بانک مرکزی در مورد تحولات بخش واقعی اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۹ نشان می‌دهد رشد اقتصادی کشور مثبت ۳.۶ درصد بوده است؛ اما در حالی که رشد ارزش افزوده بخش‌های کشاورزی، نفت و صنایع و معادن به ترتیب ۴.۵، ۱۱.۲ و ۷.۱ درصد گزارش شده، رشد بخش خدمات صفر بوده است.


از جنبه اشتغال نیز آسیب‌های وارده به بخش خدمات کاملاً محرز است. تعداد شاغلان این بخش در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۷۴۰ هزار نفر کاهش داشته است. سهم بخش خدمات از کل کاهش اشتغال در سال ۱۳۹۹ حدود ۷۵ درصد بوده است.


معنی فکت‌های مورد اشاره نگارنده این است که ریکاوری بخش خدمات بر خلاف سایر بخش‌های اقتصادی و کیک اقتصاد ایران به شکل کاملاً محسوس و ملموس عقب افتاده است‌. این همان فرصت تاریخی پیش روی دولت سیزدهم برای بهبود رشد اقتصادی و اشتغال از مسیر ریکاوری بخش خدمات در سال نخست کار دولت جدید است‌.


پیش‌شرط استفاده دولت جناب رئیسی از این فرصت تاریخی سرعت بخشیدن به فرآیند واکسیناسیون عمومی و تکمیل آن قبل از پایان پاییز ۱۴۰۰ است.


بهبود نسبی فعالیت‌های بخش خدمات و احیای اشتغال‌های ازدست‌رفته این بخش همزمان با تکمیل واکسیناسیون عمومی از یکسو و ریکاوری استفاده از ظرفیت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری گردشگری کشور همزمان با میزبانی گردشگران داخلی در نوروز ۱۴۰۱ از سوی دیگر می‌تواند ورق را از ابعاد رشد اقتصادی و اشتغال به نفع اقتصاد ایران بازگرداند.


با این همه، این پایان ماجرا نیست و تیم اقتصادی دولت جناب رئیسی می‌تواند با هوشمندی از تجربه دیجیتالی‌شدن اجباری بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی کشور در دوره کرونا برای پیشران‌کردن بخش خدمات (با قابلیت ذاتی رسوخ سریع‌تر فاوا در آن) در زمینه اقتصاد دیجیتال و استفاده از ظرفیت‌های نیروی انسانی تحصیلکرده دانشگاهی کشور استفاده کند.


عباس علوی‌راد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن اقتصاددانان ایران


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب