دولت سیزدهم و چالش پاکسازی میدان مین در عرصه اقتصادی
گروه استانهای خبرگزاری آنا، کمتر از یک ماه دیگر دولت سیزدهم کار خود را آغاز خواهد کرد. مشکلات اقتصادی پیش روی دولت حجتالاسلام رئیسی از لحاظ وسعت و عمق کمسابقه است با این همه تردیدی وجود ندارد که رئیسجمهور جدید ایران به این مشکلات آگاه بوده و هست.
به باور نگارنده مشکلات متعدد اقتصادی پیش روی دولت جدید بهمثابه یک میدان مین است. اگر رئیس جمهور و اعضای دولت بتوانند مینها را خنثی کنند، مسیر حرکت دولت به سمت اهداف هموار خواهد شد، در غیر اینصورت مسیر مسدود و حرکت کُند خواهد بود. در ادامه ۶ نقطه مهم از میدان مین در عرصه اقتصاد ایران علامتگذاری شده است.
۱- کسری بودجه حدود ۳۵۰ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۴۰۰ محتمل است. جنس این کسری به شکلی است که تأمین مالی کوتاهمدت غیرتورمی آن اجتنابناپذیر است.
۲- رشد میانگین حدود ۴۰ درصدی نقدینگی در سالهای ۹۷، ۹۸، ۹۹ (در بهار ۱۴۰۰ هم ادامه داشته) که اثرات تورمی آن بهواسطه وقفههای زمانی در دولت جناب رئیسی اجتنابناپذیر است.
۳- ناترازی آشکار و پنهان سیستم بانکی کشور که از سال ۱۳۹۳ تاکنون به شکل قابل ملاحظهای شدت یافته است.
۴- بدهی دولت به صندوقهای بازنشستگی و ابرچالشی به نام ناترازی صندوقهای بازنشستگی و چشمانداز تشدید آن در افق پیش رو.
۵- اوجگیری مستمر فاصله طبقاتی از سال ۱۳۹۲ تاکنون و انباشت نارضایتی ناشی از نابرابری درآمدها در کشور.
۶- کاهش جمعیت فعال، نرخ مشارکت و بیکارشدن بیش از یک میلیون نفر در سال ۱۳۹۹ بر اثر ضعف شدید مدیریت بحران کرونا در کشور.
حجتالاسلام رئیسی و دولت وی برای حرکت و پیشروی به سمت اهداف خود، نیاز دارند در میدان مین پیشِ رو، معبری را با خنثیسازی مینهای کسری بودجه باز کنند. برای خنثیسازی مینهای کسری بودجه با کمترین میزان خسارت، انتخاب افراد متخصص، باتجربه و مسلحکردن آنان به ابزارهای مناسب اجتنابناپذیر است.
رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ به پایان رسید. اکنون ما برای پاکسازی کل میدان مین عرصه اقتصادی نیازمند گفتوگو، همفکری، همدلی و تشریک مساعی به وسعت ایران عزیز هستیم.
عباس علویراد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن اقتصاددانان ایران
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/